Lietuva pateikė prašymą Taivane atidaryti prekybinę atstovybę

Lietuva praėjusią savaitę pateikė prašymą atidaryti prekybinę atstovybę Taivano sostinėje Taipėjuje, BNS pirmadienį patvirtino ekonomikos ir inovacijų ministrės patarėjas Martynas Čerkauskas.

„Taip, ministrė praėjusią savaitę išsiuntė oficialų prašymą Taivanui dėl Lietuvos prekybinės atstovybės atidarymo“, – teigė M. Čerkauskas.  

„Taipei Times“ pranešė, kad Taivano užsienio reikalų ministerija Lietuvos prašymą gavo šeštadienį.

Praėjusį rugsėjį Seimas priėmė įstatymų pataisas, kurios leidžia atidaryti atstovybes tokiose šalyse kaip Taivanas, su kuriomis Lietuva neturi oficialių diplomatinių santykių.

Pernai rudenį Vilniuje buvo atidaryta Taivaniečių atstovybė.

Ekspertai sako, kad kinų kalba šios atstovybės pavadinimas kinų kalba skamba kaip Taivano atstovybė. Pekinas tame įžvelgia Taivano mėginimus veikti kaip nepriklausomai valstybei ir apribojo prekybą su Lietuva.

Kitose šalyse tokios atstovybės veikia Taibėjaus pavadinimu.

Taivanas vasarį Vilniuje atidarė bendrą puslaidininkių ir jų medžiagų mokslo centrą, padėsiantį įgyvendinti tiksliųjų mašinų ir puslaidininkių pramonės projektus. 

Taivano atstovai sausį pranešė, kad artimiausiu metu pasiūlys 1 mlrd. JAV dolerių paskolų fondą bendriems Lietuvos ir Taivano verslo projektams, be to, jis žadėjo įsteigti 200 mln. JAV dolerių fondą, skirtą investicijoms į Lietuvos pramonę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių