Lietuvos energetikos agentūra: birželį elektros kainos Lietuvoje augo daugiau nei trečdaliu

Lietuvos energetikos agentūra (LEA) skelbia, kad birželio mėnesį elektra toliau brango ir vidutiniškai siekė 223,16 Eur/MWh ir buvo didžiausios regione. Agentūros duomenimis, nuo gegužės ji pabrango 35,5 proc. Be to, akcentuojama, kad nacionalinė elektros gamyba per metus smuko 6 proc.

Kaip ketvirtadienį žurnalistams pristatė LEA energetikos duomenų analitikas Karolis Kelpšas, Lietuvoje elektra brangesnė nei kitose Baltijos šalyse, Lenkijoje ir Skandinavijoje. Palyginimui, Latvijoje megavatvalandė elektros kainuoja 218,3 euro, o Suomijoje – 140 eurų.

K. Kelpšas tikina, kad labiausiai elektros brangimą lėmė Rusijos apribotas gamtinių dujų tiekimas Europai, dėl ko smarkiai kilo jų kainos.

„Deja, Europoje dar neturime pakankamai pigios generacijos iš atsinaujinančių energijos išteklių. Elektros kainą diktuoja šiluminės elektrinės, kurios degina dujas. Europos elektros rinka labai glaudžiai susijusi su gamtinių dujų kaina“, – aiškino LEA ekspertas.

LEA duomenimis, Lietuva birželį importavo apie 69,1 proc. elektros energijos, 30,9 proc. pasigamino pati, tuo metu prieš metus importuota 63,3 proc. elektros, 36,7 proc. K. Kelpšo teigimu, elektros importas per metus paaugo 6 proc., tačiau bendras mėnesinis suvartojimas sumažėjo nuo 941,4 iki 904,3 GWh.

Pasak LEA eksperto, didesnį importą nulėmė dukart sumažėjusi elektros gamyba šiluminėse elektrinėse.

„Atsitiko taip, kad praeitų metų birželis buvo tas mėnuo, kai labai daug elektros buvo pagaminama šiluminėse elektrinėse, o šių metų situacija su išaugusiomis dujų kainomis neleidžia šiluminėms elektrinėms gaminti elektros, nes ji tiesiog yra per brangi“, – dėstė K. Kelpšas.

„Šiemet šiluminėse elektrinėse buvo pagaminta du kartus mažiau elektros. Jos įsijungia tik tada, kai sistemai pritrūksta elektros ir jos nėra iš kur importuoti pigesnės“, – argumentavo jis.

Tuo metu vartojimas, LEA eksperto teigimu, šių metų birželį buvo mažesnis, nes elektros sąnaudos sumažino 2 laipsniais žemesnė vidutinė oro temperatūra.

LEA vertinimu, iki 2023 metų, jei neįvyks reikšmingų geopolitinių pokyčių, tikėtis elektros kainų kritimo neverta.

Lietuva pasigamins 80 proc. energijos

Anot LEA, tikėtina, kad iki 2025 metų Lietuva jau galės pasigaminti apie 80 proc. jai reikalingos elektros. Tai gali pavykti įrengus jau suplanuotus apie 1,4 tūkst. MW saulės ir vėjo elektrinių pajėgumų. K.Kelpšo teigimu, tai leistų sumažinti elektros importą atitinkamai 11 ir 37 proc.

„Panašu, kad Lietuvos elektros sektoriaus laukia didžiulė transformacija. Nuo valstybės, kuri importuoja daugiau nei 60 proc. savo poreikių, pereisime prie valstybės, kuri sugebės pasigaminti daugiau nei 80 proc. pati. Tikėkimės, kad atsilieps ir kainų mažėjimui“, – akcentavo K. Kelpšas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

:)))

:))) portretas
aciu partijai ir oziukui su arkliu
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių