Lietuvos struktūrinių reformų vykdymas būtų suderinamas su fiskaline drausme

  • Teksto dydis:

Euro grupės vertinimu, Lietuvos planuojamas įgyvendinti naujas socialinis modelis, kuris apima darbo rinkos ir pensijų sistemos reformas, 2017 metais būtų suderinamas su fiskaline drausme.

Tai konstatuota pirmadienį Briuselyje vykusiame Euro grupės posėdyje, kuriame euro zonos finansų ministrai išsamiai aptarė euro zonos šalių 2017 metų biudžetų projektus, dėl kurių Europos Komisija savo nuomonę paskelbė lapkričio 16 dieną, pranešė Finansų ministerija.

Euro grupės pareiškime pažymėta, kad nors Europos Komisijos vertinimu Lietuvai kyla rizika neatitikti Stabilumo ir augimo pakto reikalavimų, tęsiant socialinio modelio reformą, šalies biudžeto rodiklių atitikimas Stabilumo ir augimo pakto nuostatoms pagerėtų - reformos įgyvendinimas šią riziką sumažintų.

Lietuva taip pat skatinama kaip įmanoma skubiau pateikti naujos Vyriausybės patikslintą biudžeto projektą, kuris vėl bus nuodugniai įvertintas.

Lietuva Europos Komisijos prašo naująjį socialinį modelį pripažinti struktūrine reforma ir su juo susijusioms išlaidoms taikyti išlygą, skaičiuojant 2017 metų viešųjų finansų deficitą. Šios planuojamos išlaidos dabar siekia 243 mln. eurų ir sudaro apie 0,6 proc. prognozuojamo bendrojo vidaus produkto. Seimo rinkimus laimėję „valstiečiai“ siūlo iki 2017 metų liepos 1-osios atidėti kai kurių socialinio modelio, kurio dalis yra Darbo kodeksas, įstatymų įsigaliojimą - tai leistų sutaupyti apie 80 mln. eurų.

Euro grupės posėdžio metu buvo akcentuojama, kad euro zonos šalyse tęsiasi ekonomikos atsigavimas, dėl vykdytos fiskalinės konsolidacijos mažėja šalių biudžetų deficito vidurkis, valstybių skolų santykis su BVP. Taip pat pažymėta, kad, formuojant biudžetus, būtina daugiau dėmesio skirti investicijoms ir augimo skatinimui, akcentuota mažesnio darbo jėgos apmokestinimo ir išlaidų peržiūrų svarba, gerinant viešųjų finansų kokybę.

Euro zonos ministrai pabrėžė, kad šalių vykdomos fiskalinės politikos turi atitikti Stabilumo ir augimo pakto reikalavimus. Detalus Europos Komisijos vertinimas šiuo klausimu numatomas kitų metų kovo mėnesį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių