LIPFA: lietuviška pensija tenkina tik dešimtadalį gyventojų

Tik 9 proc. Lietuvos gyventojų yra patenkinti esamomis šalies pensijomis, rodo Lietuvos investicinių ir pensijų fondų asociacijos (LIPFA) apklausa.

Anot jos, dauguma Lietuvos gyventojų (53 proc.) norėtų panašios pensijos kaip Švedijoje arba Skandinavijoje, o 41 proc. – tokios kaip Vokietijoje ir Vakarų Europoje.

Švedijoje 2023 metais vidutinė pensija siekė 1303 eurus, Vokietijoje 2022 metais – 1152 eurus, o Lietuvoje kovą – 539,6 euro.

LIPFA vadovas Tadas Gudaitis sako, kad siekiant didesnės pensijos į kaupimą reikėtų įtraukti ir darbdavius.

„Kur yra tas skirtumas esminis, tai, kad skandinaviška pensija yra didelė, ori ir stabili, bet ji yra tokia ne dėl to, kad valstybė moka, bet dėl to, kad tame dalyvauja trys sudedamosios dalys: tiek žmogus, tiek valstybė, tiek darbdavys ir matom, kad Lietuvoje šito (darbdavio įsitraukimo – BNS) trūksta“, – penktadienį spaudos konferencijoje teigė T. Gudaitis.

„Užsienyje, Skandinavijoje darbdavių indėlis sudaro 10-15 proc. pensijos dydžio“, – pabrėžė jis.

LIPFA vadovo teigimu, Lietuvoje darbdaviai gali darbuotojo naudai pervesti įmokas į antros ir trečios pakopos fondus, gyvybės draudimą, tačiau to nedaro: „Matom, kad tos edukacijos trūksta“.

Pasak T. Gudaičio, Skandinavijoje ir Vakarų Europoje prie didesnių pensijų taip pat prisideda ir profesinės sąjungos, kurios steigia savo pensijų fondus.

„Į pensijų kaupimo temą bando įsijungti ir profesinės sąjungos, bet jos bando kritikuoti antros pakopos pensijų pakopą, bet jie nesako, kiek jie padarė, kad iš jų pusės padidėtų tos pensijos. (...) mes labiau matytume ir ragintume, kad tos profesinės sąjungos, kad jos stengtųsi, kad atsirastų bent pirmas tas profesinis pensijų fondas“, – sakė T. Gudaitis.

Jis taip pat pridūrė, kad šiuo metu užsienyje dirbusiems ir į Lietuvą norintiems grįžti žmonėms nėra galimybių užsienyje sukauptas lėšas pensijai persivesti į Lietuvą.

LIPFA duomenimis, nuo 2004 metų gyventojai investiciniuose pensijų fonduose uždirbo 1,6 mlrd. eurų, o nuo 2023 metų pradžios pensijų fondų grąža siekė 6-8 proc.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
>BVP,esate turgaus lygio.ir matėt tik sukčiaujančius,o Lietuvoje buvo ir yra sąžiningų ,pilietiškų žmonių....Gėdyykis,ir nereikšk savo tulžingų nesąmonių,turgine asaba.

Kai visi vagia ir nemoka mokesčių

Kai visi vagia ir nemoka mokesčių portretas
Nėra iš ko tų pensijų didinti. Be to, senatvės pensininkai yra skirtingi. Nemažai jų vidutiniškai po 100 000 eur vien santaupų banke turi ir dar antrą tiek pasislėpę grynais. Nekilnojamojo turto jie turi vertingo, kai kas po du, tris butus ir gauna nuomos pinigus. Yra valdančių miškus, dirbamos žemės plotus, sodybas. Yra pensininkų moterų nusipirkusių didelius kotedžus, net rūmus egzotinės šalyse, Ispanijoje butus nusipirko labai daug senyvų moterų iš Lietuvos. Taip pat moterys iki maždaug 75 metų ir net daugiau turi verslus, ne visos, bet daugelis. Nuo samogono varymo ir pardavimo iki logistikos firmų ir maitinimo verslo, jos yra kavinių savininkės ar bendrasavininkės. Aiškiau? Neturtingų senukų yra, bet dažnai tai dėl to, kad jų vaikai ir anūkai yra narkomanai ar prasigėrę ir palieka senukus apgrobtus. Senukai atiduoda pinigus narkomanams savo vaikams ur anūkams arba pabėga nuo jų į užsienį.

BVP

BVP portretas
O kiek uždirbo, gal pamiršo? Netikiu verkšlenančių ašarom. Ar dabar neįmate vokelyje? Ar Gariūnuose sumoka mokesčius?
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių