M. Majauskas: trečiasis elektros rinkos liberalizavimo etapas gali būti atidėtas

Trečiasis elektros rinkos liberalizavimo etapas, kai nepriklausomą tiekėją turi pasirinkti mažiausiai elektros suvartojantys gyventojai, galėtų būti atidėtas, sako Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mykolas Majauskas.

„Pritarčiau tokiam sprendimui“, – antradienį Žinių radijui teigė M. Majauskas. 

Pasak jo, turėtų būti nustatyta maksimali riba, kiek turėtų kilti elektros kainos, virš kurios kompensuotų valstybė. 

„Esant milžiniškiems kainų šuoliams išstumti žmones į laisvą rinką, matyt, nėra pats lengviausias sprendimas“, – sakė M. Majauskas.

Pasak jo, liberalizavimo tikslas yra sumažinti elektros kainą vartotojui, bet esamomis aplinkybėmis to pasiekti ir įvertinti rezultatų nėra galimybės. Be to, parlamentaro teigimu, vartotojai paprastai neturi pakankamai informacijos pasirinkti tinkamą tiekėją ir užsitikrinti kokybišką paklausą.

„Todėl reguliatoriaus vaidmuo kontroliuojant tiekėjus yra „kritiškai svarbus“, o „Perlas energijos“ pavyzdys parodė, kad reguliatorius galimai šiuo atveju neatliko savo darbo“, – sakė M. Majauskas.

Jis taip pat pabrėžė, kad kompensacijos ir rinkos intervencijos lengviau ir efektyviau įgyvendinamos esant vienam, valstybiniam tiekėjui.

„Kai yra daug skirtingų tiekėjų, kompensaciją gali pats tiekėjas „suvalgyti“ ir nauda nebūtinai atitekti galutiniam vartotojui, todėl, kai lauke siaučia audra, neišstumi vaikų į lauką“, – aiškino M. Majauskas.

Seime svarstomos idėjos siūlyti Vyriausybei iki 2025 metų pabaigos atidėti trečiąjį rinkos liberalizavimo etapą bei nustatyti kainos kompensavimo tvarką vartotojams, suvartojantiems iki 150 kilovatvalandžių (kWh) elektros per mėnesį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

en. pirkėjas

en. pirkėjas portretas
Tegul būna tas lieberizavimas, tik jo nuostatos turi būti teisingos - galėti rinktis ką nori arba nieko nesirinkti, nes visi vartotojai turėjo sutartis su kažkokiu tiekėju. Arba šis turi vykdyti sutartis, arba atiduoti dovanai gautą valstybės ir tuo pačiu vartotojų, nes iš jų įnašų ir susidarė akcinis kapitalas, turtą naujai suformuotai įmonei, kuri nori ir gali vykdyti energijos tiekimą vartotojams, o pats pirkti nors ir iš Kristaus ar Alacho. Aiškiau - kiekvienas naujas vartotojas turėjo technines sąlygas - susiprojektuoti ir sumontuoti elektros linijas ir transformatorines priklausomai nuo pareikštos vartoti leistos galios, tiekėjai tą naują turtą pareikalaudavo perduoti jiems, už tai gaudavo špygą, tik teisę pirkti energiją vienašališkai nustatytomis sąlygomis. Vieną kartą reikia viską sustatyti į savo vietas, arba iš viso panaikinti visokias valdiškas parazitines institucijas, nes jos dirba tik sau ir tarnauja tik stambiajam kapitalui

KAM REIKALINGA

KAM REIKALINGA portretas
ŠI PYDRALIBERASTOIZACIJA ???? įsivaizduokite KOKS PYLIBERASTAS DULKIS UŽSTATO SAVO BUTĄ UŽ LIMONĄ - KAIP ĮSTATINĮ KAPITALĄ, ĮSTEIGIA ĮMONĘ ELEKTROS TIEKĖJĄ LIETUVOS DULKILIZACIJA. DARBUOTOJAIS PASAKIRIA SAVO UOŠVĘ IR RENKA PO CENTUKŲ UŽ KILOVATVALANDĘ....NET NEPIRSYELĖJĘS PER KELIAS DIENAS TAMPA LIMONEMIERIUMI..O JUS MOTERIŠKĖS, DAUGIAVAIKĖS MAMOS NET ĮKLOTAMS VAISTINĖJE NETURĖSITE PINIGŲ.......PARDON JEI SKAMBA CHAMIŠKAI, BET SU CHAMAIS KITAIP NEĮMANOMA.

ne

ne  portretas
gali, bet turi būti atidėtas, nes rinka (tiekėjai) yra nepasiruošę, o susirinkti pinigus iš vartotojų , galimai, gal būt vejo saulės parkų įrengimui yra mulkinimas, kas pasakė kad susirinkę pinigus bedings? ir kodėl vartotojais už tą galimą galimybę turi turtus kažkam krauti/ todėl , kad per atkatų sistemą parems rinkimų ir ne, metu? tai dar ne nusikaltimas? Tai nuomonė ir kas gali paneigti?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių