Maisto kainos kai kuriems lietuviams – neįkandamos: pasižiūri, pakvėpuoji ir eini namo

  • Teksto dydis:

Paišlaidauti parduotuvėse gyventojams tenka vis dažniau, mat net ir būtiniausi produktai: pienas, duona ar mėsa sparčiai brangsta, pasakojama LNK reportaže.

„Kai ateini, taip ir matosi, kad kažkas pabrango“, – kalbėjo pirkėja.

„Pasižiūri mėsos, pasikvėpuoji ir eini namo“, – teigė kita moteris.

„Politikai sėdi Seime ir šito nesupranta. Jie žada tik prieš rinkimus. Man žadėjo, kad gyvensiu kaip Švedijoje. Visai nepanašu“, – pasakojo pirkėjas.

Žemės ūkio ministerija tikina, kad maistas pabrango ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europoje, o politikus keikiančius žmones ramina – esą veiksmai, kaip sumažinti kainas, atliekami.

„Stebime planus dėl energetinių išteklių, ypač dujų taupymo. Taip pat bet koks paklausos mažinimas būtų kainą stabilizuojantis veiksnys“, – kalbėjo Žemės ūkio ministerijos Strateginės analizės skyriaus vyriausiasis specialistas Nerijus Bitinas.

Kainas kelia energetikos, kuro, žaliavų, trąšų brangimas, atlyginimų kilimas bei karas Ukrainoje.

Tiek geopolitinė įtampa, tiek Lietuvos vidaus veiksniai turėtų stabilizuotis.

„Visa šita banga mus atsivijo birželio mėnesį, dėl to turėjome 30 proc. brangimą. Ateityje, manau, kad banga turėtų slopti, nes dabar maisto žaliavos pinga 20–30 proc. ir po kelių mėnesių jos turėtų atsidurti mūsų lentynose“, – teigė ekonomistas Marius Dubnikovas.

Ministerija taip pat laukia, kol geopolitinė situacija Lietuvoje sumažins kainas.

„Tikimės optimistinio scenarijaus. Tiek geopolitinė įtampa, tiek Lietuvos vidaus veiksniai turėtų stabilizuotis“, – tęsė N. Bitinas.

Kainas stebintys specialistai per anksti džiaugtis nesiūlo, esą ekonomika vis dar pilna neaiškumų. Pirmiausia – dėl infliacijos. Šių metų liepą pastebėto vidutinio pigiausio maisto produktų krepšelio kainos rodo, kad jis brango 26 centais ir buvo daugiau nei dešimt eurų brangesnis nei praeitų metų liepos mėnesį.

„Mūsų infliacijos tempas yra didesnis nei ES. Pas mus liepą buvo fiksuojamas 21 proc., o ES – šiek tiek mažiau nei 9 proc.“, – kalbėjo „Pricer.lt“ vadovas Arūnas Vizickas.

Drastiškai išaugusias maisto kainas prezidento komanda vadina beprecedentėmis, tačiau laikosi nuomonės, kad pats pikas jau pasiektas ir blogiau nebus.

„Akivaizdu, kad infliacija negali augti be ribų. Mes matome, kad augimo tempas, papildomas infliacijos prieaugis slopsta, lėtėja. Bet neramina energetikos kainos, kurios vėl patiria spartų augimą“, – sakė prezidento patarėjas Vaidas Augustinavičius.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Pricer.lt reitinguose tituluoto pigiausio prekybos tinklo atstovai pastebi, kad labiausiai brangsta pieno produktai, esą jie Lietuvoje brangesni nei ES vidurkis, o brangimas gali trukti dar metus.

„Jei būtų galima išskirti pastarojo meto kainų šuolį, tai pieno žaliava yra brangstanti. Lentynose kainų pokytis yra mažesnis negu žaliavų, bet tai tikrai jaučiasi“, – pasakojo „Maximos“ atstovė Rima Aukštuolytė.

Specialistai įsitikinę, kad tai, kiek stipriai atėjus į parduotuvę ištuštės mūsų piniginė, priklauso ir nuo prekybininkų geranoriškumo.

„Kai vartotojas pradės pirkti mažiau, keis savo įpročius arba ieškos kokių nors alternatyvų, prekybininkai, gamintojai ir tiekėjai pajus, kad nebeužtenka ir jie turės vilioti klientus“, – sakė A. Vizickas.

Prekybos tinklai jau pastebi kintančius vartotojų įpročius.

„Šiuo metu žmonės į parduotuves eina dažniau, bet pirkėjų krepšelis yra sumažėjęs“, – tęsė R. Aukštuolytė.

Iš Pricer.lt stebimų 52 prekių brango 51, pigo tik viena – bulvės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ūkininkui

Ūkininkui portretas
Niekas, kas bent kiek proto turi, iš Lietuvos ūkininkų neperka nieko ir nevalgo nieko kas lietuviška. Valgyk pats ką turi. Nedomina.

ūkininkas

ūkininkas portretas
nevažiuokit į kurortus, tai galėsite pirkti kokį nori maistą

Petronis

Petronis portretas
Mano kaimynai taip skaniai gamina valgius, kad ir aš einu pakvėpuoti po jų langais
VISI KOMENTARAI 31

Galerijos

Daugiau straipsnių