Miestuose kyla nauji būstai, bet jų pirkti nėra kam: kris kainos?

  • Teksto dydis:

Lietuviai nustojo graibstę naujos statybos butus. Liepą Vilniuje parduoti vos 64 būstai. Tai prasčiausias rezultatas per dešimtmetį, praneša LNK.

Naujų butų rinkoje – atostogų įspūdis. Namai kyla, statybininkai dirba, o štai pirkėjai naujus butus pirkti nustojo.

„Liepa Vilniuje yra tuščia. Jeigu anksčiau čia būdavo parduodama 400–500 butų per mėnesį, tai liepos mėnesį buvo parduota vos 60“, – teigė UAB „Eika“ generalinio direktoriaus pavaduotojas Martynas Žibūda.

Analitikai skaičiuoja, kad liepos mėnesį naujų butų parduota 86 proc. mažiau nei pernai tuo pačiu metu. Vilniuje įsigyti tik 79 būstai, Kaune – 45, o Klaipėdoje – tikras sąstingis – parduoti vos 9 naujos statybos butai.

„Pardavimų skaičiaus, koks buvo liepos mėnesį, nėra buvę per paskutinius dešimt metų išskyrus 2020-ųjų balandžio mėnesį“, – komentavo UAB „Hanner“ vadybos pirmininkas Arvydas Avulis.

Butų pardavimai kone rekordiškai žemi, nes pasiūla menka.

„2019-aisiais mes kalbėjome apie 5 tūkst. naujos statybos būstų pasiūloje. Taikant tą pačią metodiką tik šiemet dar įtraukiant ir kotedžus, kurių anksčiau neskaičiuodavome, yra virš 3,5 tūkst. būstų“, – kalbėjo „Inreal“ investicijų ir analizės vadovas Tomas Sovijus Kvainickas.

Kone labiausiai pirkėjus veikia kainos, kone aukščiausios per visą istoriją. Vilniuje naujo buto kvadrato kaina siekia 3 100 eurų, Kaune – 1 700 eurų.

„Kai kurie žmonės bijo spartaus palūkanų kilimo, šildymo sezono, neaišku, kaip klostysis karas, daug neapibrėžtumo“, – svarstė NT rinkos ekspertas Arnoldas Antanavičius.

Nutraukiami ir dar neparduotų butų sandoriai. Nekilnojamojo turto pardavėjai abejoja, ar sugebės už skelbtą kainą pastatyti.

„Tai nėra labai didelis reiškinys, per paskutinius kelis mėnesius svyruodavo tarp 20–30 butų“, – teigė T. S. Kvainickas.

Spėjama, kad gyventojai visiškai pirkti būstų nenustojo, tiesiog šiuos pirkinius atideda kuriam laikui arba renkasi pigesnius, senos statybos namus.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

„Mano versija – pirkėjai išėjo į antrines rinkas ir perka butus ne iš vystytojų, o iš žmonių. Nuo karo Ukrainoje pradžios yra 10 proc. augimas antrinės būsto rinkos“, – svarstė M. Žibūda.

Sumenkę naujos statybos pardavimai pirkėjams reiškia vieną žinia – svarstyklės ima krypti jų naudai.

„Tai jau yra tam tikra nauda būsimiems pirkėjams. Rudenį galime pradėti matyti tam tikras akcijas. Vystytojai kainas nelabai skuba nuleidinėti, bet gali padovanoti vietą automobilių stovėjimo aikštelėje ar buitinę techniką“, – prognozavo A. Antanavičius.

Antrina ir vystytojai – sumenkę pardavimai reiškia, kad pagaliau už piko pereisime prie normalios situacijos. Tik, ar pirkėjai iš to tikrai išloš, abejotina.

„Bijau, kad didžioji dalis pirkėjų pasakys, kad nėra, ką pirkti ir tai dar nėra pirkėjo rinka. Jos galima tikėtis maždaug už pusmečio, kai tie projektai bus pasistūmėję į priekį“, – sakė M. Žibūda.

Analitikų teigimu, jeigu naujų butų rinkai atsitiesti laiku nepasiseks, galbūt kaina kris.

„Jeigu toliau nejuda pardavimai, mes galime sulaukti jau realesnių kainų pokyčių į mažesnę pusę, kas jau būtų nauda pirkėjams“, – kalbėjo A. Antanavičius.

„Aš nemanau, kad būsto kainos turi labai daug pagrindo kristi, nes statybos darbų kainos vis dar šiek tiek kyla“, – dėstė A. Avulis.

Šiuo metu pirkėjai gali rinktis iš beveik 3 200 būstų pirminėje rinkose. Maždaug dviem šimtais daugiau nei prieš mėnesį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Isdalins

Isdalins portretas
uz dyka atejunams! Ukrainieciams,uzbekams,kuriuos musu vergvaldziai gabenasi vyriausybes apmoketais reisais,prisedengdami karu.

444

444 portretas
Jūs čia rimtai? NESVIAIK ar galva ESI PASALES ? NIEKAS negali priversti PIRTI TU INKILU !!

televizija

televizija  portretas
Spausdinate televizija nėra ką rašyti?
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių