Ministerija: EBPO siūlo atsisakyti PVM lengvatos viešbučiams ir restoranams

  • Teksto dydis:

Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacija (EBPO) siūlo Lietuvai atsisakyti pridėtinės vertės mokesčio (PVM) PVM lengvatos viešbučiams ir restoranams, pranešė Finansų ministerija.

Be to, siūloma išplėsti anglies dioksido kainodarą, ypač transporte ir žemės ūkyje, investuoti į mokslinius tyrimus bei žaliosios infrastruktūros plėtrą, taikyti tikslinius sprendimus mažesnėms inovatyvioms įmonėms, suteikti daugiau autonomijos savivaldai nustatant vietos mokesčius.

Finansų ministrė Gintarė Skaistė su EBPO antradienį aptarė šiuo metu EBPO rengiamos Lietuvos ekonominės apžvalgos projekte nurodytas pagrindines įžvalgas ir rekomendacijas Lietuvai.

„EBPO palankiai vertina Vyriausybės sprendimus kovojant su koronaviruso pandemija, kas lėmė ir vieną mažiausių ekonomikos susitraukimų Europoje. Tuo pačiu esame matomi kaip viena sparčiausiai pastarąjį dešimtmetį augančių ekonomikų, skatinamų eksporto ir integracijos į pasaulines rinkas“, – pranešime sakė G. Skaistė.

„Matome, jog dėl Rusijos karo Ukrainoje ir išaugusio neapibrėžtumo įtaką Lietuvai įvertinti kol kas sudėtinga. Šiame kontekste tarptautiniai ekspertai siūlo sprendimus, prisidėsiančius prie Vyriausybės tikslų ekonomikos transformacijos ir aukštos pridėtinės vertės srityse, kurių dalį jau esame pradėję įgyvendinti“, – teigė ji.

G. Skaistė su EBPO politinės misijos atstovais apžvelgė Lietuvos ekonominę situaciją, Lietuvos politiką, siekiant ekonomikos atsigavimo po pandemijos bei dėl Rusijos karo Ukrainoje sutrikdytą ekonomiką. 

Kas dvejus metus EBPO rengiamos ekonominės apžvalgos tikslas – identifikuoti politikos poveikį ilgalaikiam šalies augimui ir makroekonominei situacijai.

Lietuvos ekonominės apžvalgos ataskaitą numatoma svarstyti EBPO Ekonomikos ir vystymosi peržiūros komitete birželio 13 dieną Paryžiuje.

PVM lengvata maitinimo sektoriui baigia galioti šių metų pabaigoje. Ji buvo įvesta pernai siekiant padėti nuo COVID-19 pandemijos ypač nukentėjusiam verslui.

Premjerė Ingrida Šimonytė anksčiau sakė, kad lengvatinis 9 proc. PVM maitinimo paslaugoms neturėtų būti pratęstas. Anot jos, subsidija turi turėti aiškias ribas, o karo Ukrainoje aplinkybės specifiškai neveikia maitinimo sektoriaus.

Viešbučiams 2002-2008 metais buvo taikytas 5 proc. PVM, o 2011 metais vieneriems metams jis padidintas iki 9 procentų. 2012 metų pradžioje lengvata buvo panaikinta, o nuo 2015 metų pradžios vėl sugrąžintas 9 proc. tarifas, jis irgi numatyta iki šių metų pabaigos.  



NAUJAUSI KOMENTARAI

Analitikas

Analitikas portretas
Mažiau jų klausyti reikia, nes Vakarai savo ekspertų asmenyje siekia naujas ES valstybes tiesiog žlugdyti, siūlydami Lietuvos verslui diskriminuojančias sąlygas, palyginus su tam paciam verslui Vakarų valstybese nustatytomis sąlygomis. Gudručiai!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių