Ministras: Pekinas oficialiai apie nutraukiamus santykius su Lietuva nepranešė

Kinija iki šiol oficialiai nepranešė Susiekimo ministerijai apie nutraukiamą bendradarbiavimą ir santykius susisiekimo srityje su Lietuva, ketvirtadienį Žinių radijui sakė susisiekimo ministras Marius Skuodis.

„Oficialių jokių  pranešimų nėra, tai aš reaguoju į tai kaip į tam tikrą retoriką, kuri, mūsų vertinimu, yra nepagrįsta“, – sakė M. Skuodis

Reaguodama į susisiekimo viceministrės vizitą Taivane praėjusią savaitę Kinija penktadienį pareiškė įvedanti jai sankcijas ir nutraukianti bendradarbiavimą su ministerija ir apskritai susisiekimo srityje su Lietuva.

Sprendimą priėmusi Kinijos užsienio reikalų ministerija savo interneto svetainėje paskelbė, kad Agnės Vaiciukevičiūtės vizitas į Taivaną yra vienos Kinijos principo pažeidimas, rimtas kišimasis į jos vidaus reikalus ir šalies suvereniteto bei teritorinio vientisumo pažeidimas.

M. Skuodis sako, kad delegacija į Taivaną vyko tik dėl ekonominių ryšių, o apie politiką nekalbėta.

„Mes važiavome grynai dėl ekonominių ryšių, tikrai ten nebuvo jokių pokalbių kokiais nors jautresniais politiniais aspektais, vizitas visiškai atitinka Lietuvos poziciją“, – sakė susisiekimo ministras.

Jo teigimu, iki šiol viceministrų vizitai Kinijai buvo priimti ir tik paskutinysis sulaukė griežtos reakcijos.

Liūdna dėl tam tikrų išsiskiriančių požiūrių.

„Kas mane asmeniškai labiausiai nustebino, kad iki šiol viceministrų lygmens vizitai iki šiol buvo visiškai priimtini ir kažkas staiga atsitinka – turbūt žvelgiant į platesnį kontekstą – kad vienas iš daugelio vizitų kažkodėl kitą pusę labai nustebino, tai dėl to tenka apgailestauti, bet aš nelinkęs to sureikšminti“, – kalbėjo M. Skuodis.

Pasak ministro, Lietuvos ekonominiai ryšiai su Kinija pablogėjo jau prieš metus tapo minimalūs, jiems „nelabai ką daugiau ir galima padaryti“. 

„Natūralu, kad yra tam tikrų ekonominių ryšių, tai viena iš didžiųjų pasaulio ekonomikų. Kalbant apie poveikį, tai jau prieš metus tie ekonominiai ryšiai tapo minimalūs, nelabai ką daugiau ir galima padaryti, liūdna dėl tam tikrų išsiskiriančių požiūrių“, – sakė M. Skuodis.

Kinijos laikinasis reikalų patikėtinis Vilniuje Qu Baihua (Čiu Baihua) interviu BNS praėjusią savaitę taip pat teigė, kad bet koks Lietuvos ar kitų valstybių pareigūnų apsilankymas Taivane „pažeidžia vienos Kinijos politiką“.

Rugsėjį Lietuva planuoja Taipėjuje atidaryti prekybos biurą. Tikimasi, kad tai paskatins šalių bendradarbiavimą verslo, ekonomikos, mokslinių tyrimų ir inovacijų, kultūros ir transporto srityse.


Šiame straipsnyje: Marius SkuodisPekinasKinija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Kinų patarlė : supyko pelė ant kalno, o kalnas to ir nepastebėjo...

o tai ka... turejo atvykt is Pekino

o tai ka...  turejo atvykt is Pekino portretas
oficialus asmuo ir spjaut tau y snuky asile ,kad suprastum apie visu santykiu nutraukima ?

mažylio

mažylio portretas
dar neišmaudė vonioje .............. su muilu
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių