Nedarbingumo pažymėjimų dėl COVID-19 išdavimas kelia sumaištį: ne visi žino, kur kreiptis

  • Teksto dydis:

Omikron atmainos protrūkį labai gerai jaučia „Sodra“ – vos per savaitę nedarbingumo pažymėjimų išduota beveik dvigubai daugiau. Tačiau pasikeitus biuletenių išdavimo tvarkai įsivyravo ir didelė painiava. Ne visi gyventojai žino, kur kreiptis, praneša LNK.

Antradienio vidurdienį Vilniuje buvo nutįsusios ilgiausios norinčiųjų testuotis eilės. Eilės rikiavosi ne tik prie testų –„Sodra“ sakė sulaukianti vis daugiau prašymų dėl nedarbingumo. Praėjusį gruodį buvo išduota beveik 300 tūkst. nedarbingumo pažymėjimų. 37 tūkst. jų buvo susiję su COVID-19. Šį sausį – vadinamųjų biuletenių mažiau, tačiau susijusių su koronavirusu – beveik tiek pat, kiek gruodį, nors sausis dar nesibaigė.

„Tarkime, sausio 7 dieną buvo beveik aštuoni tūkstančiai nedarbingumo pažymėjimų, o sausio 14 dieną – jau beveik dvylika tūkstančių nedarbingumo pažymėjimų“, – sakė „Sodos“ atstovė Malgožata Kozič.

Šią savaitę ruošiantis dideliam susirgimų skaičiui – sutrumpintas izoliacijos laikas ir pasikeitė vadinamųjų biuletenių išdavimo tvarka. Žmogus, kuriam PGR testu nustatytas susirgimas, turi užpildyti Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) puslapyje esančią atvejo anketą ir nurodyti artimą kontaktą turėjusius asmenis. Izoliuojasi septynioms dienoms. Nedarbingumo pažymėjimą jam išrašo šeimos gydytojas. O su juo kontaktavusiems – taip pat septynioms dienoms izoliuotis turintiems žmonėms, biuletenius išrašo NVSC.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

Šeimos gydytojai sakė, kad pagalbos išrašant nedarbingumo pažymėjimus prašė dar pernai. Bet kol kas painiavos dėl naujos tvarkos yra ir NVSC, ir pas šeimos gydytojus. O ir ne visi testuotis atvykę žmonės tiksliai žino, ką daryti paaiškėjus teigiamam rezultatui.

„Nesirgau dar nė karto, tai tiksliai nežinau, bet tikriausiai atsiunčia visą informaciją“, – svarstė žurnalistų kalbinta jauna moteris. Tuo tarpu kita teigė pranešianti šeimos gydytojai, jei PGR rezultatas bus teigiamas.

Vadinamasis biuletenis bus išduodamas ir atvykusiems iš užsienio darbo reikalais. Tačiau poilsiautojams bus išduodama tik pažyma, už kurią ligos išmoka nepriklauso.

„Yra išduodama medicininė pažyma, kurią galima pateikti darbdaviui kaip įrodymą, kad žmogus negali lankytis darbe, nes jam yra taikoma privaloma izoliacija. Tačiau išdavus šitą pažymą, už šitą laikotarpį žmogui nėra mokama“, – aiškino NVSC atstovė Greta Gargasienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

patarėja

patarėja portretas
ne žmonės kalti, kad jie nežino
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių