Pagyvenusiems žmonėms dar sunku rasti darbą: yra įmonių, kur 30-metis jau laikomas vyresniu

  • Teksto dydis:

Vyresnio amžiaus žmonėms nušvito viltis sugrįžti į darbus. Įprastai vyresnių darbuotojų atsikratyti linkęs verslas staiga nusprendė požiūrį keisti. Ar dabar tikrai auksinis laikas vyresnio amžiaus darbuotojams ieškotis darbo, Info diena klausė personalo atrankos specialistės Akvilės Kazlienės.

„Skirtingose srityse skirtingai vertinamas darbuotojo amžius. Yra sričių, kur 30+ amžiaus yra jau vyresni darbuotojai, kas man pačiai veide kelia didelę šypseną. Kitose srityse yra 40+, o mes, personalo specialistai, dažniausiai laikome, kad 50+ amžiaus žmogus yra vyresnio amžiaus“, – sakė A. Kazlienė.

„Dažniausiai gauname tam tikrus rėžius pagal tai, kokio amžiaus galėtų būti kandidatai. Tai dažniausiai priklauso nuo to, koks vidurkis įmonės viduje vyrauja. Darbdavys daugiausia tikisi plius minus penkeri metai nuo vidurkio, tačiau yra įmonių, kurios sako: mes labai palaikome įtraukties iniciatyvas ir norime turėti labai skirtingo amžiaus žmonių. Tokių paklausimų nėra daug, bet tikrai yra“, – teigė A. Kazlienė.

„Yra problema, kad vyresnio amžiaus žmonės nedrąsiai žiūri į darbo pasiūlymus. Atsitinka toks paradoksas – darbdaviai šaukia, kad trūksta darbo jėgos, jie bando visais įmanomais būdais vilioti, siūlo visokias naudas, tačiau vyresnio amžiaus žmonės iš tikrųjų išsigąsta tokių inovatyvių, rėkiančių, į jaunimą orientuotų darbo skelbimų ir tiesiog bijo aplikuoti. Man pačiai iš darbdavių teko girdėti, kad dažniausiai tie vyresnio amžiaus žmonės, kurie ateina pas juos dirbti, jie yra atvesti agentūrų arba rekomenduoti įmonės vidaus darbuotojų. Patys jie paprastai vengia ir bijo aplikuoti“, – kalbėjo ji.

„Vyresnio amžiaus žmonėms norėčiau palinkėti daugiau drąsos, drąsos ateiti ir prisiduoti, nes darbuotojų ieško didžiuma kompanijų Lietuvoje, turbūt vienetai įmonių, kurios nesiskundė darbuotojų trūkumu, ir vienaip ar kitaip artimiausiu metu jos turės atsigręžti į tuos vyresnio amžiaus grupės žmonės ir tiesiog imti su jais kalbėtis“, – šnekėjo specialistė.

Shutterstock nuotr.

„Atviriausi darbdaviai yra administracinio, klientų aptarnavimo, paslaugų sektoriuje, taip pat ir informacinių technologijų sektoriuje matome tendenciją, kad vis ateina vyresnių žmonių, kurie bando savo jėgas šioje srityje. Yra sėkmės istorijų, kur 56 ar 58 metų žmonės ateina ir mokosi informacinių technologijų dalykų ir sėkmingai įsidarbina. Aišku, jie pradeda nuo to pirmo laiptelio, mažiausiai kompetencijų ir žinių reikalaujančio darbo, tačiau tai tikrai nėra kliūtis ir tikrai turime kuo pasidžiaugti. Tik vėl atsigręžiame į tai, kad patys vyresnio žmonės bijo save parodyti ir bijo ateiti su pasiūlymu“, – komentavo A. Kazlienė.

Pasak A. Kazlienės, darbdaviams, kurie ieško aukšto lygio nišinių specialistų, darbuotojo amžiaus nesvarbu: „Jeigu kalbėsime apie vadovų lygį ir tu esi tikrai aukšto lygio nišinis specialistas, tai tikrai tavo amžius nėra kliūtis – žiūrime į įvairaus amžiaus spektrą ir žiūrime, ko to metu organizacijai reikia. Aišku, yra paradoksas, kad visos naujos, jaunos organizacijos nori jauno vadovo, kuris ateis, padarys transformacijas ir pakeis pasaulį, tačiau tos, kurios jau turi ilgametę patirtį ir žiūri į ilgalaikę perspektyvą, turi ilgalaikių tikslų, dažniausiai jos tikrai pakankamai plačiai ir atvirai žiūri į kandidatų amžių“.

Iš tikrųjų tie vyresnio amžiaus žmonės yra labai vertinami ir labai kviečiami, o dėl darbo užmokesčio tikrai nėra jokių diskriminacijų.

„Kitose pozicijose, tarkime, administracinėse, ofiso vadovo, klientų aptarnavimo specialisto, klientų aptarnavimo skyriaus vadovo, turėjome sėkmės istorijų, kai darbdavys norėjo priimti žmogų nepilnu etatu, ir pritraukėme vyresnio amžiaus žmogų, kuris tuo metu turėjo tam tikrų įsipareigojimų prižiūrėti šeimos narius, ir tikrai ta įmonė abejojo, ar čia verta, nes tas žmogus atrodė per daug kvalifikuotas tai pozicijai. Atrodė, kad darbdavio pagrindinė baimė buvo, ar tas žmogus greitai neišeis ir nenorės didesnių karjeros perspektyvų, tačiau rezultate išėjo, kad labai pateisino lūkesčius ir padarė daug daugiau, negu buvo tikėtasi, nes tas žmogus turi patirties ir žino, kaip daryti dalykus“, – pasakojo ji.

Anot A. Kazlienės, vyresnio amžiaus žmonėms į naujo darbo kolektyvą integruotis sunkiau: „Dėl integravimosi – tai užtrunka ilgiau negu jaunesniems žmonėms. Jaunas žmogus kokius du, daugiausia tris mėnesius integruojasi į darbą, kartais net greičiau, o vyresni žmonės – tris keturis mėnesius, priklausomai nuo to, koks darbas bus. Tačiau jie dažniausiai būna lojalesni, išlieka darbo vietoje ilgiau ir sukuria geresnę, šiltesnę atmosferą darbo viduje. Iš tikrųjų tie vyresnio amžiaus žmonės yra labai vertinami ir labai kviečiami, o dėl darbo užmokesčio tikrai nėra jokių diskriminacijų, nes darbo užmokestis yra atviras ir visiems žinomas – koks jis nurodytas darbo skelbimuose, tokio žmonės ir gali tikėtis“.

Kaip sakė specialistė, dažniausiai vyresnio amžiaus žmonės vengia ieškoti darbo, nes mano, kad nebus niekam reikalingi: „Dažniausiai jie bijo, kad yra per seni, kad niekam nereikalingi. Toks padrąsinimas – eikite ir bandykite. Turėjome tokią vieną kandidatę, kuri kreipėsi į mus ir iš jos gyvenimo aprašymo matėsi, kad ji yra pensinio amžiaus, bet yra savanoriavusi, dalyvavusi įvairios organizacijose – žmogus pats save anksčiau laiko nurašo. Čia galbūt ir būtų didžiausia bėda – pats savęs nurašymas iš rinkos“.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

As

As portretas
Net į valstybės tarnybą nepriima dėl amžiaus, tai ką čia šnekėt. Ne tiesiai, žinoma, pasakė, bet pagrindinis trūkumas buvo amžius, kaip davė suprast - virš 40. Skyriaus vadovas mane išminusavo per pokalbį. Būčiau buvusi 20+, būčiau praėjusi. Virš 40 labai sunku susirast datbą, visi žiūri jaunesnių, kad ir su mažesne patirtim, o geriausia ką tik baigę studijas. Tokia realybė. Žmogus nurašomas. Visokie įdarbinimo specialistai gaili nepasakot apie patirties, gebėjimų svarbą, lojalumą darbdaviui ir t.t. Kai pagalvoji, jau ir vaikai dideli, tokie kaip aš neimsim dėl jų ligų nedarbingumo, neišeisim į dekretą ir t.t. Visa tai nieko nereiškia, 20+ yra 20+, tai yra svarbiausia.

Nuomonė

Nuomonė portretas
Vyresni žmonės dar turi padorumo neskiesti ir nepasakoti pasakų, kaip dabartiniai piemenys. Paskaitai jų pareiškimus- vos ne Bilas Geitsas. Ateina į darbą- rašyti sunkiai sugeba.....na, moterys dar nors pletkams rinkti tinkamos...

Vika

Vika portretas
Is proto kraustosi tie darbdaviai? Jiems 30-metis jau senas? Cia kas, pasaulio pabaiga? O kiek tiems darbdaviams metu,ar jie gali dirbti,jai priima tokius neadekvacius sprendimus? Prisigyvenom iki nesamoniu! Ir valdzia leidzia tokia diskriminacija? Tai kur detis 40-50-meciams?
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių