Prekybininkai prašo greitesnio parduotuvių atvėrimo prekybos centruose

Prekybininkų atstovai trečiadienį paragino Vyriausybę paspartinti parduotuvių prekybos centruose atidarymą, tačiau premjerė Ingrida Šimonytė sako, kad tam šiuo metu nėra pagrindo.

Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vadovė Rūta Vainienė teigia, kad Ministrų kabineto patvirtintas karantino švelninimo planas numato nepagrįstai griežtus sergamumo koronavirusu rodiklius visų parduotuvių atvėrimui.

Ji tikino, kad parduotuvės prekybos centruose sugeba užtikrinti saugumą, o pagal dabartinį planą jos gali atsidaryti dar labai negreit.

„Mes teigiame, kad prekyba yra saugi veikla, prekybos vieta yra saugi dėl trumpo kontakto, dėl milžiniškos dezinfekcijos, hiperventiliacijos, atitvarų, kaukių dėvėjimo“, – Vyriausybės pasitarime sakė R. Vainienė.

Mes teigiame, kad prekyba yra saugi veikla, prekybos vieta yra saugi dėl trumpo kontakto, dėl milžiniškos dezinfekcijos, hiperventiliacijos, atitvarų, kaukių dėvėjimo.

Vyriausybė trečiadienį pritarė, kad duris nuo kitos savaitės galės atverti tos parduotuvės, kurių prekybos plotas neviršija 300 kvadratinių metrų ir kurios turi „tiesioginį įėjimą iš lauko arba atskirą įėjimą, kuriuo naudojasi tik tos parduotuvės klientai“.

Pagal Vyriausybės patvirtintą planą, visos parduotuvės ir turgavietės galėtų atsidaryti, kai naujų atvejų skaičius sumažėtų maždaug šešis kartus. Tai būtų leidžiama pasiekus 50 naujų atvejų 100 tūkst. gyventojų per dvi savaites rodiklį. Dabar rodiklis siekia daugiau kaip 300 atvejų.

R. Vainienė perspėjo, kad „tas atvėrimas gali niekada neateiti“. Ji siūlė numatyti mažesnius rodiklius, o dabartinį grafiką vadino „labiau neatvėrimo planu“.

„Labai prašau tuos atvėrimus, bent jau uždarų parduotuvių, kur nėra atskiro įėjimo iš lauko, nukelti į 200-500 (užsikrėtimų 100 tūkst. gyventojų per dvi savaites) scenarijų, nes tas atvėrimas gali niekada neateiti“, – teigė R. Vainienė.

Pasak prekybininkų atstovės, numačius kitus rodiklius būtų galima įvesti didesnio ploto reikalavimą.

„Yra numatyta 20 kvadratinių metrų vienam pirkėjui. Mes sakome – 30 ar 50 kvadratinių metrų padarykite, kad žmonių būtų mažiau tose parduotuvėse. Bet leiskite bent kvėpuoti“, – pridūrė ji.

Išklausiusi šio prašymo premjerė I. Šimonytė sakė, kad keisti rodiklių dabar nėra pagrindo, o sprendimai ateityje priklausys nuo epidemiologinės situacijos.

„Manau, kad mūsų uždavinys yra išjudėti nuo kažkokio taško ir pažiūrėti, kaip mums seksis. Jeigu visiems bendromis pastangomis seksis gerai, tada mes galėsime kalbėti apie tai, kiek kažkokie laiko taškai galėtų būti pastumti vienur ar kitur“, – sakė premjerė.

„Labai gali būti, kad ateityje galėsime rasti sprendimus dėl papildomų plotų, papildomų reikalavimų, ar kitų laiko taškų“, – pridūrė Vyriausybės vadovė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

LT

LT portretas
Seimunai ir ministrai irgi turi gauti tik pašalpa 260euriuku - tada bus teisinga Lietuva
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių