Premjeras: kainų augimo problemą pavyko šiek tiek išspręsti

Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis sako, kad stabilizuoti kainų augimą yra pavykę, nors nėra padaryta viskas, ko norėta.

„Pasižiūriu tą statistinę lentelę, kuri yra net ne Lietuvoje padaryta, ir palyginama su kaimyninėmis šalimis, ta pačia Latvija, Estija, tai akivaizdu, kad kainų augimas yra stabilizuotas. Kiek tai yra Vyriausybės indėlis, kiek kitų – vertinti jums“, – Seime prieš Vyriausybės praėjusių metų veiklos ataskaitos pristatymą kalbėjo S. Skvernelis.

Vis dėlto, pasak premjero, pasiekta ne viskas, ko norėta šioje srityje.

„Bet bent jau žingsnius darėme, matėme problemą, ir pavyko šiek tiek ją išspręsti“, – kalbėjo ministras pirmininkas.

Nediskutuojame galimybių daryti intervencijų laisvojoje rinkoje

S. Skvernelis sako, kad Vyriausybė nesiekia daryti neteisėtų intervencijų laisvojoje rinkoje, tačiau daugiau dėmesio skiria dialogo palaikymui tarp tiekėjų ir prekybos centrų.

Ketvirtadienį, pristatęs Vyriausybės 2018 metų ataskaitą, premjeras sulaukė Seimo nario Andriaus Mazuronio klausimo, kokios konkrečios priemonės padėjo, kaip teigia Vyriausybė, suvaldyti maisto kainas, ir ko planuojama imtis kituose sektoriuose.

„Mes tikrai nediskutuojame laisvosios rinkos ir galimybių daryti neteisėtais, neracionaliais būdais intervenciją į laisvąją rinką nustatant produktų kainas. Tačiau mums pavyko sustiprinti vartotojų teisių apsaugą, daugiau investuoti į gyventojų informatyvumą, užmegzti dialogą, kuris paskatino galbūt truputį kitokį santykį tarp tiekėjo ir prekybos centro“, – atsakė S. Skvernelis.

Jis taip pat sakė manantis, kad artimiausiu metu Seimą pasieks įstatymo projektas dėl galimybės valstybės gydymo ir sveikatos priežiūros įstaigose prekiauti vaistais, o tai, pasak premjero, apgins vartotojų interesus įsigyti kokybiškų vaistų už prieinamą kainą.

Kalbėdamas apie tai, kokie iššūkiai šiemet dar laukia Vyriausybės, S. Skvernelis paminėjo viešojo sektoriaus finansavimą.

„Didelis iššūkis laukia dėl viešojo sektoriaus tvaraus finansavimo užtikrinimo ir (Vyriausybės. – ELTA) įsipareigojimo atnešti Seimui nutarimą, reglamentuojantį viešojo sektoriaus tvarų finansavimą ir reikalingų reformų užtikrinimą – čia bus vienas iš didžiausių iššūkių, ir tai reikės įgyvendinti“, – sakė premjeras.

ELTA primena, kad Vyriausybė pernai išsikėlė tikslą pažaboti augančias kainas. Dėl to ministerijoms buvo pavesta atlikti tam tikras užduotis.

Vasario gale Žemės ūkio ministerija (ŽŪM) Vyriausybėje pristatė maisto produktų kainų tendencijas per praėjusių metų spalio – šių metų sausio laikotarpį. Pasak žemės ūkio ministro Giedriaus Surplio, maisto kainų augimas buvo sustabdytas.

Kaip skelbia ŽŪM, Lietuvoje bendras spalio – gruodžio mėnesių mažmeninių maisto produktų metinis kainų pokytis išliko neženkliai teigiamas (0,2 proc.), bet jis buvo reikšmingai mažesnis nei šalia esančiose rinkose (Latvijoje – 0,6 proc., Lenkijoje – 1,0 proc., Estijoje – 1,9 proc.). Kol kas Lietuvos maisto kainų lygis siekia 80 proc. ES vidurkio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

zelemuncikas

zelemuncikas portretas
Milicnykas pasisakė,kad jis šiek tiek nėsčias.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių