Premjerė: Lietuva neturi galimybių mažinti mokesčius pagal tai, kaip juos mažina kitos šalys

Premjerė Ingrida Šimonytė patvirtino, jog neketinama sekti Lenkijos pavyzdžiu ir mažinti pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifą degalams, taip pat kitoms prekėms.

„Tikrai nemažinsime tų mokesčių, kurie yra taikomi prekėms, kuriomis prekiaujama laisvoje rinkoje. Kuo esame ne kartą savo praktikoje įsitikinę, taip pat ir akcizo degalams atveju 2009 m., kai tokį eksperimentą Lietuva taikė“, – žurnalistams Vyriausybėje trečiadienį sakė I. Šimonytė.

Anot jos, kainos rinkoje priklauso nuo pasiūlos bei paklausos ir mažinti mokesčių Lietuvoje, kitaip nei kai kuriose kitos valstybėse, galimybių nėra. Tokį sprendimą, pavyzdžiui, priėmė Lenkija, vasario 1 d. panaikinusi PVM tarifą maistui ir nuo 23 iki 8 proc. jį sumažinusį degalams.

„Tikrai Lietuva neturi galimybių mažinti visus savo mokesčius pagal tai, kaip juos mažina kitos šalys. Ypatingai, kai kalbame apie rinką, kurioje kaina nusistovi paklausos ir pasiūlos sąveikos būdu“, – kalbėjo premjerė.

„Didžiuma verslų vis dėlto veikia rinkos sąlygomis, savo kaštų pokyčius perkelia į prekių ir paslaugų kainas, tikrai tą matome“, – dar pastebėjo ji, kartu pažymėdama, jog, jei valstybės biudžeto sąskaita būtų mažinami akcizai ar kiti mokesčiai verslui, sutriktų finansinė pagalba nuo pandemijos nukentėjusioms įmonėms.

Jei valstybė mažina savo pajamų šaltinius, turiu tokį labai paprastą klausimą – iš ko valstybė turėtų tą paramą suteikti.

„Jei valstybė mažina savo pajamų šaltinius, turiu tokį labai paprastą klausimą – iš ko valstybė turėtų tą paramą suteikti. Jei ji atsisako mokesčių, vadinasi ji atsisako išteklių, kuriais gali spręsti socialines problemas“, – kalbėjo premjerė.

Ji taip pat priminė, jog Vyriausybės politika orientuota palaikyti mažiausias pajamas gaunančių asmenų perkamąją galią, dėl to „šių metų biudžete buvo tikrai nemažais tempais indeksuotos visos mažiausios pajamos, mažiausios pensijos“..

ELTA primena, kad Lenkija nuo vasario 1 dienos laikinai stabdo PVM taikymą maisto produktams ir mažina PVM tarifą degalams. Šis sprendimas, kuriuo siekiama sumažinti infliaciją vartotojams, galios šešis mėnesius.

PVM benzinui ir dyzelinui turėtų mažėti nuo dabar 23 iki 8 proc. Daugumai maisto produktų, išskyrus prabangos prekes, Lenkijoje galioja 5 proc. PVM tarifas. Jis šešiems mėnesiams bus panaikintas.

Tam pačiam laikotarpiui PVM nebus taikomas ir dujoms bei trąšoms.

Vyriausybė Varšuvoje, laikinai mažindama PVM, reaguoja į smarkiai išaugusią infliaciją. Statistikos tarnybos duomenimis, brangimas gruodį siekė 8,6 proc., lyginant su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pensininkas

Pensininkas portretas
Apie kokia laisva rinka panele kalba, ar valgyti ir apsirengti yra prabanga? Taip zinoma jai atrodo prabanga, juk apsipirkti parduotuveje ir apsikirpti, nusiprausti pirtyje sake, kad yra pramoga!

jooo

jooo portretas
Tai gal reiktu pirmiausia permastyti ka darote ne taip, kad Lietuva privedet iki tokios politikos ir ekonomikos. Nera pinigu, tai neskraidykit kas kelias dienas i komandiruotes, biedni del jusu, tai ir jus siekites nuotoliniu budu - juk tam yra galimybes.. mus verciat susiverzti del jusu klaidu, o patys svaistote biudzeta kur papuole ir kam patiko..

Kiek kartų valdžioje konservatoriai vis tos pačios dainos.

Kiek kartų valdžioje konservatoriai vis tos pačios dainos. portretas
Lietuva kaip visada valdoma konservatorių būna išskirtinė .
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių