Premjerė: mazuto deginimas leistų šildymo kainas laikyti praėjusio sezono lygyje

Jeigu ateinanti žiema nebus itin šalta, mazuto deginimas leistų išlaikyti šildymo kainas praėjusio sezono lygyje, sako ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė.

„Yra numatyta šį šildymo sezoną sudaryti galimybę savivaldybėms trumpam grįžti prie mazuto naudojimo, kas Vilniuje, kur turbūt dujų suvartojimas procentaliai yra pats didžiausias, leistų iš esmės išlaikyti šildymo sąskaitas praėjusių metų lygyje. Žinoma, priklausomai nuo to, kokia bus žiemos temperatūra“, – LRT antradienį transliuotame interviu sakė premjerė.

Pasak jos, tokiu atveju valstybės išlaidos būsto šildymo išlaidų kompensavimui nedidėtų.

„Galbūt kreipsis daugiau žmonių, kurie praėjusiais metais nematė reikalo kreiptis. Paklaida yra, mes tas lėšas suplanuosime, bet tikrai nemanau, kad tai bus dramatiška“, – tvirtino ministrė pirmininkė.

Vyriausybė praėjusią savaitę leido savivaldybių šilumos tiekimo įmonėms neskelbiamų derybų būdu pirkti mazutą ir dyzeliną – taip siekiama išvengti smarkiai padidėjusių išlaidų gamtinėms dujoms.

Rusija pastaruoju metu mažino dujų tiekimą Europai, taip toliau didindama jų kainas. Vakarai kaltina Maskvą taip vykdant politinį spaudimą už paramą Kremliaus invazijai besipriešinančiai Ukrainai.

Europos Sąjunga (ES) antradienį sutarė ateinančią žiemą sumažinti dujų vartojimą 15 procentų.

Pasak I. Šimonytės, tai Lietuvai nesukels problemų, nes dujų vartojimas šalyje ir taip nuosekliai mažėja.

„Jis mažės ir toliau todėl, kad šiais metais taip pat yra numatyta labai daug priemonių ir mūsų įmonėms, ir verslui pakeisti savo energetinius sprendimus, pereiti prie tvaresnės energetikos“, – sakė ministrė pirmininkė.

„Lygiai taip pat visa kita centriniame šildyme, kuris remiasi dabar biokuru, beveik visur, išskyrus dar keletą savivaldybių, tie procesai, kurie leidžia dujų suvartojimo kiekį mažinti ir tas kiekis mažėja tiesiog natūraliai“, – kalbėjo ji.

„Aš nemanau, kad Lietuvai čia bus labai didelis iššūkis ir kad reikės kažkokių labai ypatingų sprendimų“, – pridūrė premjerė.

ES antradienį suderintame plane valstybių narių prašoma nuo kito mėnesio pradžios iki kitų metų kovo pabaigos savo noru sumažinti dujų vartojimą 15 proc., palyginti su pastarųjų penkerių metų to paties laikotarpio vidurkiu.

 


Šiame straipsnyje: Ingrida Šimonytėmazuto deginimasšildymo kainoskaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių