Prezidentas: infliacijos pasekmės turi būti švelninamos

Prezidentas Gitanas Nausėda teigia, kad infliacijos pasekmės gali ir turi būti švelninamos.

Prezidento teigimu, labiausiai nuo prekių brangimo nukenčia tie, kurie gauna mažiausias pajamas – senjorai, žmonės su negalia, skurdžiau gyvenančios šeimos.

„Metų pradžioje pradėjome gerokai daugiau mokėti už šildymą, dujas ir elektrą, taip pat degalus, maistą ir paslaugas. Pirmą kartą per ilgą laiką atlyginimai ir socialinės išmokos auga kur kas lėčiau negu kainos. Pinigų nuvertėjimas ryja pensijų didinimo naudą. (...)  Visa tai lėmė priežastys, kurių mes negalime kontroliuoti. Tačiau infliacijos pasekmės gali ir turi būti švelninamos“, – ketvirtadienį metiniame pranešime teigė G. Nausėda.

Prezidentas kalbėjo, kad energijos, maisto bei kitų produktų ir paslaugų brangimas tęsiasi ir net spartėja, todėl gali tekti dar kartą švelninti infliacijos poveikį nesibaigus šiems metams.

„Svarbu užtikrinti, kad tokia intervencija mokesčių mokėtojų pinigais būtų skirta pažeidžiamiausiems namų ūkiams, o ne visiems, net ir milijonines pajamas gaunantiems, elektros ir dujų vartotojams“, – teigė G. Nausėda.

„Būkime realistai – ligšiolinis gyventojų pajamų augimas neleis gilėti socialinei atskirčiai ir skurdui, tačiau vargu ar padės juos sumažinti“, – pridūrė jis.

Pasak jo, kryptinga socialinė politika tampa dar svarbesnė, ji turi būti nukreipta į pažeidžiamiausias visuomenės grupes. G. Nausėda taip pat užsiminė, kad kai kurie pokyčiai socialinės apsaugos srityje nuteikia optimistiškai.

„Galutinai įvestas spartesnio pensijų indeksavimo modelis, kurio siekiau nuo 2019 metų, leis kasmet papildomai didinti pensijas, kol jos pasieks bent 50 proc. vidutinio darbo užmokesčio. Taip pat pagaliau atsirado ir vienišo asmens išmoka“, – sakė prezidentas.

„Vilčių teikia pastangos žmones su negalia įlieti į darbo rinką, taip pat pradėjusi veikti asmeninio asistento paslauga. Kviečiu ieškoti būdų, kaip užtikrinti didesnį paslaugų prieinamumą, taip pat informacijos ir aplinkos pritaikymą žmonių su negalia poreikiams“, – sakė jis.

Prezidentas kalbėjo, kad stiprinant ir gausinant vidurinę klasę, būtina kurti daugiau kokybiškų darbo vietų regionuose, telkti pastangas švietimo kokybei gerinti ir inovacijoms plėsti.

Ketvirtadienį G. Nausėda Seime skaitė savo trečiąjį metinį pranešimą.

Jis prezidento pareigas pradėjo eiti 2019 metų liepos 12 dieną. Rinkimų kampanijoje G. Nausėda dalyvavo su Gerovės valstybės programa, kur akcentavo socialinės atskirties mažinimą ir didesnę pagarbą politikoje



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių