R. Vainienė: mūsų pozicija dėl PVM maisto prekėms – neutrali

Šalies prezidentui bei Vyriausybei skeptiškai vertinant galimybę sumažinti pridėtinės vertės mokestį (PVM) maisto produktams, Lietuvos prekybos įmonių asociacija šiuo klausimu laikosi neutralios pozicijos, sako jos direktorė.

Rūta Vainienė nekomentuoja galimo kainų pokyčio, jei būtų sumažintas PVM būtiniausioms maisto prekėms. Jos teigimu, šiuo metu prekybininkų konkurencija yra didžiulė, o kainos – mažiausios, kokios tik įmanomos.

„Mūsų buvo paklausta dėl PVM tarifo būtiniausioms prekėms, į ką atsakiau, kad asociacija šį kartą laikosi neutralios pozicijos – kas bus nutarta Seime, kokius sprendimus įgyvendins, toks tarifas ir bus pritaikytas“, – po prezidento, valdžios ir verslo atstovų susitikimo ketvirtadienį BNS teigė R. Vainienė. 

„Kaip tai (PVM sumažinimas –  BNS) paveiks kainas, negaliu pasakyti, nes nežinau. Nežinau, ką prekybininkai darys, jeigu būtų nustatytas mažesnis PVM tarifas, nes nesikalbame apie kainas jokiu formatu. Patys prekybininkai derasi su tiekėjais ir konkuruoja tarpusavyje. Konkurencija yra kosminė. Šiuo metu kainos mažiausios, kokios įmanomos“, – pridūrė prekybininkų atstovė.

Dėl PVM lengvatos maisto produktams prezidentas Gitanas Nausėda sakė turintis abejonių, bet tuo pačiu mano, jog toks klausimas Seimo sesijoje galėtų būti svarstomas.

„Kai kalbame apie maisto produktus, kitas produktų grupes, čia turiu abejonių, nes šių produktų kainodara yra privačių subjektų rankose ir garantijos, kad mažesnis tarifas virs ne papildomomis pajamomis tarpininkų grandinėje, o bus perduotas galutiniam vartotojui, deja, nėra“, – ketvirtadienį po susitikimo sakė G. Nausėda.

Jis ragino galvoti, kas atsitiks lengvatą panaikinus – kainos gali dar padidėti, o dalis prekybininkų gali pradėti jas kelti jau ruošdamiesi PVM sumažinimui: „Turime labai atsakingai, pasvertai svarstyti šį klausimą, nors jis Seimo sesijoje galėtų būti svarstomas“.

Premjerė  Ingrida Šimonytė ir finansų ministrė Gintarė Skaistė ne kartą yra sakiusios, kad Vyriausybė nesiūlys mažinti PVM būtiniausiems maisto produktams, nes tai nebūtų ekonomiškai pagrįsta. 

Kaimyninėje Lenkijoje nuo vasario laikinai panaikintas PVM visiems maisto produktams. 

Seime yra registruota siūlymų mažinti PVM įvairiems maisto produktams. Be to, Seimas kasmet po kelis kartus atmeta parlamentarų iniciatyvas dėl mažinti PVM maistui – abejojama, ar lengvata pasieks galutinį vartotoją ir ar prekybininkai ja nepiktnaudžiaus.

Lietuvoje dabar visiems maisto produktams taikomas 21 proc. PVM.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių