SEB kviečia pasitikrinti, ar neįkliūtumėt finansiniams sukčiams

  • Teksto dydis:

Kaip atskirti tikrą iš banko gautą ir sukčiaus atsiųstą SMS žinutę ar laišką, kada suklusti gavus viliojantį investicijų ar darbo pasiūlymą socialiniame tinkle, ką daryti, jei kas skubina neplanuotai pervesti pinigus?

 

SEB bankas, siekdamas didinti gyventojų finansinį raštingumą ir padėti apsisaugoti nuo dažniausiai pasitaikančių elektroninių apgavysčių, sukūrė interaktyvų saugumo internete testą www.seb.lt/pinkles. Jame ne tik pateikiami šiuo metu dažniausiai sukčių naudojami apgaulės metodai, bet ir susisteminta šias apgaules atpažinti padėsianti informacija.

„Plėtojantis moderniosioms technologijoms, nesnaudžia ir sukčiai, kurie vis atranda naujų ir išradingesnių  sukčiavimo būdų. Nukentėti nuo kibernetinių sukčių gali bet kas. Kaip rodo praktika, nei išsilavinimas, nei amžius ar socialinė padėtis negali apsaugoti nuo kibernetinių sukčių, kurie dažnai užklumpa mus nepasiruošusius, yra įgudę manipuliuoti žmonių psichologija. Todėl pagrindinis saugiklis yra žinios, kaip atskirti sukčių taikomus metodus ir neatskleisti jiems asmeninės informacijos“, – sako SEB banko Prevencijos departamento vadovas Audrius Šapola.

SEB banko duomenimis, kibernetiniai sukčiai dažniausiai apsimeta banko atstovu ar valstybės pareigūnu ir taip bando išgauti prisijungimo prie asmens interneto banko duomenis, siūlo praturtėti investuojant, vilioja milžiniškomis nuolaidomis internete ar siunčia apmokėti netikras sąskaitas.

Lietuvos bankų asociacijos duomenimis, antrą šių metų ketvirtį bendra finansų įstaigų klientų patirta žala buvo 200 tūkst. eurų mažesnė negu pirmą – 1 mln. eurų. Nors sukčiavimų žala ir skaičius mažėja, pastaruoju metu pastebima, kad daugėja techniškai sudėtingesnių apgavysčių internete, todėl ypač svarbu būti budriems, atidiems ir kritiškai vertinti įvairius pasiūlymus.

SEB bankas savo sukurtu saugumo internete testu nori atkreipti dėmesį į pavojus ir parodyti, kaip juos atpažinti ir apsisaugoti.

„Jau puikiai žinome, kad negalima nešiotis užrašyto banko kortelės PIN kodo ar atskleisti jo tretiesiems asmenims. Taip pat žinome, kodėl būtina reguliariai atnaujinti savo kontaktinius duomenis banke – tai padeda bankui greitai susisiekti su asmeniu, jeigu jo sąskaitoje pastebimos neįprastos operacijos, kad būtų galima išvengti didesnės žalos. Kita vertus, pernai SEB Baltijos šalių mastu atliktas tyrimas parodė, kad trečdalis elektroninės prekybos naudotojų netikrina elektroninių parduotuvių, kuriose įveda savo kredito kortelės duomenis, patikimumo arba apie jas pasidomi labai paviršutiniškai. Todėl akivaizdu, kad, norint būti saugiam internete, svarbu nuolat gilinti ir atnaujinti savo žinias“, – sako A. Šapola.

SEB banko sukurtą saugumo internete testą galima rasti www.seb.lt/pinkles.

Daugiau informacijos apie elektroninį sukčiavimą, kaip jo išvengti, elgesio taisykles naudojantis finansų paslaugomis internete galima rasti specialioje banko svetainėje www.seb.lt/saugumas-internete



NAUJAUSI KOMENTARAI

E. B.

E. B.  portretas
Ne iki galo parašytas straipsnis. Kodėl? Nes tik vienapusiškai apibūdinta situacija, t. y. pateikiama, kad tik bankų klientai yra kalti už "naivumą", neišprusimą ir pan. Bet kuri/s žiniasklaidos atstov(į)ų mini, kokias saugumo priemones imasi patys bankai, kad apsaugotų klientų pinigus? Juk tie turi draudimus! Kas tikrina, ar tikslingai buvo įvykdyti IT saugumo ir rizikos kontrolės procesai pačiuose bankuose? Kas vertina ir kontroliuoja automatizuotus, pvz. Robotic Process Automation (RPA), procesus bankuose ir jų spragas? Kodėl bankas, vieno konkretaus atvejo metu, pastebėjus sukčių darbus ir užginčijus pavedimus ir pan. nesiėmė jokių saugumo priemonių ir nepanaikino pavedimų? Nukentėję klientai paliekami vieni su savo argumentais. Susidaro įspūdis, kad ši neskaidri bankų komunikacijos su klientais ir atsakomybės priėmimo už (savo) klaidas politika - atkreipiu dėmesį į aktualiai 2022-06 įvykusį masinį sukčiavimą - kokios pasekmės ar sankcijos taikomos bankams. Apmaudu!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių