Seimas iki 186 eurų pakėlė bazinį dydį viešojo sektoriaus algoms skaičiuoti

Seimas ketvirtadienį iki 186 eurų padidino bazinį dydį, skirtą apskaičiuoti viešojo sektoriaus darbuotojų atlyginimams.

Pataisos priimtos 110 Seimo narių balsavus „už“, vienam parlamentarui balsavus „prieš“ ir 12 susilaikius.

Šis pakeitimas nuo 2023 metų padidina darbo užmokestį politikams, teisėjams, pareigūnams, tarnautojams ir biudžetininkams.

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė pažymi, kad nuo 181 iki 186 eurų keliant pareiginės algos bazinį dydį tai didžiausias jo pokytis nuo 2009 metų.

Pasak jos, su visu kitų metų biudžeto paketu valstybės politikų, teisėjų, pareigūnų, tarnautojų, biudžetinių įstaigų darbuotojų algos augtų nuo 23,5 iki 161,2 euro iki mokesčių. Pakeitimai galiotų daugiau kaip 200 tūkst. viešajame sektoriuje dirbančių žmonių.

Dėl tokio pareiginės algos bazinio dydžio kitiems metams sutarta spalį pasirašyta nacionaline kolektyvine sutartimi su trimis profesinėmis sąjungomis, vienijančiomis apie 40 tūkst. žmonių, kurių atlyginimui apskaičiuoti taikomas šis dydis.

Ministerija nurodo, kad iki 186 eurų pakėlus pareiginės algos bazinį dydį 2023 metų valstybės biudžete numatyta apie 118 mln. eurų tarnautojų algoms didinti.

Ministerijos skaičiavimais, dėl pakeitimų Konstitucinio Teismo pirmininko atlyginimas padidės 161,5 euro „ant popieriaus“, apylinkės teismo teisėjo – 81 euru, Seimo pirmininkės – 129 eurais, ministro – 119 eurų, Vilniaus mero – 95,5 euro, sporto centro vadovo, kuris turėjo maksimalų koeficientą, – 74 euro, teisininko, dirbančio pagal darbo sutartį, ar socialinių darbuotojo, turinčio maksimalų koeficientą, – 58 eurais, vairuotojo, turinčio didžiausią pareiginės algos koeficientą, – 39 eurais, slaugytojo padėjėjo, virėjo, turinčių ne pačius mažiausius koeficientus, o pavyzdžiui, 5,2 koeficientą – 26 eurais. 

Dėl bazinio dydžio ir dėl koeficientų padidinimo nuo 2023 metų mokytojų, švietimo pagalbos specialistų pareiginė alga didės nuo 162 iki 227 eurų, auklėtojų, koncertmeisterių akompaniatorių – nuo 124 iki 144 eurų, ​mokyklų vadovų – nuo 485 iki 574 eurų „popieriuje“.

Pareiginės algos pastovioji dalis apskaičiuojama bazinį pareiginės algos dydį dauginant iš konkrečiai pareigybei taikomo koeficiento.

Valstybės tarnautojai šiuo metu dar gauna priedus už stažą.

Bazinės algos dydis bus didžiausias nuo 2009 metų, tada jis siekė 183 eurus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
laikas imti SAKES arteja !

Nesuprantu

Nesuprantu portretas
Jie tyčiojasi? Teisėjas iki mokesciu gaus 80 eur daugiau? Tai ı rankas net 50! Ir tai 1 kartą nuo 2009 metų . Kas ten karksėjo apie gerovès valstybę? O bibliotekininkè gaus 10 eur daugiau!

Visuomenė

Visuomenė portretas
Stipkite badu prisidarydami skolų už mokesčius. Nu o sau, ką, pasikėlė. Algas dar planuoja dvogubai sau pasikelti. Atskirtį didina, skurdą, ir dvi valstybes daro iš vienos, kai Baltarusijoj ir rusijoj- valstybės tarnautojai ir pareigūnai- išrinktoji kąsta. O visa visuomenė- antrarūšiai.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių