Seimas linkęs savivaldybių nuosavybėn perleisti daugiau valstybės turto

Seimas po svarstymo, posėdyje dalyvaujant vien valdantiesiems, pritarė siūlymui perduoti savivaldybės nuosavybėn dalį šiuo metu valstybei priklausančio ir savivaldos dar neperimto turto. Kartu siūloma atsisakyti būtinybės pasirašyti perdavimo-priėmimo aktus šį turtą perduodant.

Už tokias Valstybės turto perdavimo savivaldybių nuosavybėn įstatymo pataisas balsavo 66 iš 67 balsavusių parlamentarų, vienas – susilaikė. Įstatymui priimti parlamentas turės balsuoti dar vieną kartą.

Pagal jį, savivalda perimtų savivaldybių apskaitoje registruotą ir valdomą valstybės turtą: neprivatizuotas savivaldybių gyvenamąsias patalpas su visais jų valdose esančiais objektais, gatves ir vietinės reikšmės kelius, gyvenamųjų vietovių apšvietimo, vandens telkinių, vandenviečių ir vandentiekių infrastruktūrą.

Taip būtų perimamos ir upių krantinės su įrenginiais, objektai paplūdimiuose bei kapinėse, paminklai, skulptūros, fontanai, memorialiniai akmenys, sporto statiniai ir įrenginiai. Dar savivaldybės savo nuosavybėn gautų katilines bei šilumos tinklus.

Anot pataisų rengėjų, šiuo metu valstybės turtas savivaldybių nuosavybėn perduodamas pasirašius perdavimo-priėmimo aktus, tačiau šis veiksmas yra tik formalus, kadangi tokį turtą valdo, prižiūri ir apskaito savivaldybės, o ne valstybės institucijos. Tad siekiant sutrumpinti turto perėmimo procedūras ir mažinti administracinę naštą abiem pusėms, siūloma leisti šio akto nepasirašinėti.

Kartu argumentuojama, kad sumažėjus valstybės turto objektų perėmimo savivaldybių nuosavybėn proceso dalyvių skaičiui, sutrumpės ir turto perėmimo ir turto teisinei registracijai būtinų dokumentų rengimo trukmė. Be to, valstybės institucijoms nereikės reguliariai rengti teisės aktų projektų perdavimo procedūrų galutiniam terminui pratęsti.

Įstatyme apibrėžtus objektus savivalda perimtų tam pritarus savivaldybės tarybai.

Šiuo metu Valstybės turto perdavimo savivaldybių nuosavybėn įstatymas numato, kad savivaldybės jų nuosavybėn priskirtą, bet dar neperduotą valstybės turtą valdo patikėjimo teise.



NAUJAUSI KOMENTARAI

anonimui

anonimui portretas
kad lengviau butu prichatizuoti

Anonimas

Anonimas portretas
Kokiu tikslu?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių