Seime liko paskutinis balsavimas dėl energetikos kainų augimo stabdymo

Seimas linkęs pritarti Vyriausybės planui amortizuoti nuo kitų metų smarkiai didėjančias dujų, elektros ir šilumos kainas gyventojams.

Seimas antradienį po svarstymo pritarė penkių įstatymų pakeitimams, kurie leistų energijos kainas nuo sausio padidinti mažiau negu jos kiltų nieko nedarant.

Už balsavo 66 Seimo nariai, prieš nebuvo, o susilaikė 50.

Dujų kainų augimą vartotojams siūloma išdėstyti iki penkerių metų.

Šilumos gamintojams siūloma leisti didesnę dalį gamtinių dujų įsigyti ne per biržą, o tiesiogiai iš dujų tiekėjo. Šiuo metu per biržą jie privalo įsigyti ne mažiau kaip 50 proc. dujų metinio poreikio.

Savo iniciatyva arba Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) prašymu dujų tiekimo įmonės, aptarnaujančios daugiau nei 100 tūkst. vartotojų, pateiktų išsamią informaciją, kaip valdo kainų rizikas. Ši taisyklė galiotu tik valstybės valdomai dujų tiekėjai „Ignitis“, nes tik ši įmonė atitinka tokias sąlygas.

Elektros kainų augimą taip pat sumažinti siekiama pusmečiui atidedant terminą pasirinkti nepriklausomą tiekėją, dėl kurio dar neapsisprendė apie 500 tūkst. vartotojų.

Preliminariai skaičiuojama, kad elektros kaina reguliuojamiems buitiniams vartotojams nuo sausio didės 21 proc., dujų kaina virykles turintiems žmonėms kils iki 20 proc. (nepriėmus pataisų ji didėtų 51 proc.), dujomis šildantiems namus – iki 30 proc. (83 proc.).

Šildymo kainų augimą, be kita ko, bus bandoma stabdyti griežtinant daugiabučių administratorių priežiūrą. Pasak energetikos ministro Dainiaus Kreivio, tvarkingi šilumos mazgai leistų sutaupyti 10 proc. šilumos.


Šiame straipsnyje: Dujoselektrabrangimaskainos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Ingrid

Ingrid portretas
Svarstyti reikia ne apie kainų augimo mažinimą,o apie kainų mažinimą,nors iki buvusių kainų grįžti ! Kol sustabdys besvarstant,tai kainos kosmines aukštumas pasieks .

a

a portretas
Bučiuokit kojas Putinui gal susimylės. O ne amerikošoms.

Moišė

Moišė portretas
Chaliavai dalinti pinigus - pats blogiausias variantas. Krizė ir taip jau atlekia šviesos greičiu. Tokios lengvatos tik pagilins ir taip jau rekordinę krizę.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių