Siūlo kompensuoti 2010-2011 metais netektas pajamas už ypatingas darbo sąlygas

Grupė opozicijoje esančių „valstiečių“ siūlo gyventojams kompensuoti išmokas už ypatingas darbo sąlygas – jos dėl krizės buvo sumažintos 2010-2011 metais.

Pinigus siūloma išmokėti per dvejus metus – 2022-2023-aisiais – po 45 proc. negrąžintos sumos, nes pernai – paskutiniais kompensacijų grąžinimo metais – buvo kompensuota 10 proc. šių išmokų, dar liko neišmokėta apie 5-6 mln. eurų. 

Seime registruotas toks Kompensacijų už ypatingas darbo sąlygas, sumažintų dėl draudžiamųjų pajamų turėjimo, kompensavimo įstatymo projektas. 

Seimo teisininkai įspėja, kad siūlymas kompensuoti tik vienai žmonių grupei gali pažeisti lygiateisiškumo ir socialinio teisingumo principą, nes nesiūloma grąžinti sumažintų kitų išmokų, pavyzdžiui, valstybinių pensijų, rentų, šalpos, slaugos ir priežiūros, ištarnauto laiko, našlaičių, našlių pensijų.

Visos išmokos, dėl kurių kompensavimo būtinybės buvo pasisakęs Konstitucinis Teismas, baigtos kompensuoti dar 2017 metais.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos preliminariais skaičiavimais, dar nekompensuota apie 180 mln. eurų socialinių išmokų.

„Bendra nekompensuota socialinių išmokų suma dėl Socialinių išmokų perskaičiavimo ir mokėjimo laikinojo įstatymo nuostatų taikymo nevertinant socialinių išmokų gavėjų mirtingumo 2019 metais sudarė 181,5 mln. eurų“, – nurodoma BNS atsiųstame komentare.

Gelbėdamas finansinėje duobėje esančią „Sodrą“, Seimas 2009 metų gruodį dvejiems metams „apkarpė“ daugelį pensijų  ir įvairių socialinių išmokų. Konstitucinis Teismas nėra įpareigojęs grąžinti visas sumažintas išmokas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

dėdė Ignas

dėdė Ignas portretas
Reikia nuodugniai patikrinti milijonierių sukauptų milijonų teisėtumą, aptikus neteisėtų priemonių ar metodų naudojimą - konfiskuoti neteisėtai įgytą turtą ir sumažinti turtines atskirtis.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių