Sprendimai dėl kompensacijų už dujas ir elektrą nuo Naujųjų – po VERT prognozių

Ar gyventojams nuo kitų metų sausio bus skiriamos kompensacijos už gamtines dujas ir elektrą, Vyriausybė apsispręs iš rinkos reguliuotojo gavusi prognozuojamas kitų metų kainas, sako energetikos ministras Dainius Kreivys.

„Kai tik reguliatorius pateiks ateinančių metų prognozuojamas kainas, Vyriausybė imsis atitinkamų sprendimų. Manau, kad artimiausiu metu turėtų pateikti. Vyriausybė elgiasi socialiai atsakingai ir imsis visų reikiamų sprendimų apsaugoti Lietuvos žmones, ypatingai socialiai jautrius visuomenės sluoksnius“, – pirmadienį spaudos konferencijoje sakė D. Kreivys.

Prognozuojamas kainas paskelbs Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT).

Siekdama sumažinti gyventojų išlaidas brangstančiai elektrai ir dujoms, valdžia nuo liepos 1-osios buitiniams vartotojams pusę metų moka kompensacijas. Už elektrą valstybė dengia iki 9 centų už kWh, o minimalus tarifas, žemiau kurio nekompensuojama, siekia 24 centus. Subsidija už dujas siekia iki 54 centų.

Elektros ir dujų kainoms kompensuoti Seimo sprendimu šiemet skirta 570 mln. eurų, įskaitant kompensaciją „Igničiui“ už negautas pajamas pirmąjį šių metų pusmetį. 

Tuo metu siekiant mažinti šildymo kainų augimą ateinantį sezoną biokuras bus papildomas miško atliekomis.

„Įstatymu įtvirtinta, kad 30 proc. biokuro, kurį degins šilumos gamintojai, turės būti miško atliekos, tai padidina biokuro kiekį. Su urėdija sutarta, kad artimuoju laikotarpiu į rinką bus pateiktas didesnis kiekis biokuro, vidutiniu laikotarpiu įsigys reikiamą įrangą, kad pati galėtų ruošti biokurą ir taip padėtų amortizuoti aukštas jo kainas“, – kalbėjo energetikos ministras.

Pasak jo, šildymo kainos labai priklausys nuo savivaldybės, o didžiausiuose šalies miestuose jas mažinti padės ir  mazutas, kuris yra gerokai pigesnė alternatyva nei gamtinės dujos.

„Džiaugiuosi, kad pavyks suvaldyti kainas didžiosiose savivaldybėse – Klaipėda, Vilnius, Šiauliai, Panevėžys, kurios degins mazutą. Be abejo, mums tai gali nepatikti, bet laikotarpis, kuriuo mes deginsime mazutą, yra trumpas ir neteisinga būtų bandyti iš žmonių prašyti mokėti dvigubai, kai yra tokia alternatyva. Naftos kainos trajektorija eina žemyn, dujų – juda aukštyn, pasirinkimas yra gana aiškus“, – sakė D. Kreivys.

Premjerė Ingrida Šimonytė liepą teigė, kad būsimas šildymo sezonas nebus lengvesnis nei praėjęs. Anot jos, kaip žmonėms lengviau išgyventi žiemą, pasiūlys ir Europos Komisija.

Dujų kainai pabrangus iki rekordinių aukštumų, siekiant iš dalies sumažinti žmonių finansinę naštą dėl išaugusių sąskaitų pavasarį valdžia kompensavo 9 proc. PVM šildymui nuo šių metų sausio iki šildymo sezono pabaigos. Taip pat daugiau žmonių galėjo kreiptis dėl kompensacijų už šildymą.

Patikslintame šių metų valstybės biudžete šildymo kompensacijoms numatyta apie 30 mln. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vis gudrauja

Vis gudrauja portretas
Gi žiema prasideda nuo gruodžio , tai kodėl kompensacijos už şildymą tik nuo sausio ?!..
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių