Subsidijos už elektrą ir dujas kitąmet: ar jos bus – neaišku

Energetikos ministras Dainius Kreivys sako, jog dar anksti kalbėti, ar Vyriausybės kompensacijos už elektrą ir gamtines dujas gyventojams bus mokamos ir kitais metais.

„Pirmiausiai bus įvertintos kainos, labai sunku prognozuoti, kokios jos bus metų pabaigoje, o tada bus sprendimai. Vyriausybė yra įsipareigojusi gyventojams, kad karo sukeltas sunkmetis būtų jaučiamas kuo mažiau“, – penktadienį po Vyriausybės pasitarimo Kaune žurnalistams sakė D. Kreivys.

Tuo metu finansų ministrė Gintarė Skaistė sako, kad jei dujų ir elektros kainos kitąmet augtų 2-3 kartus, Vyriausybė numatytų jų kompensavimą, kad jos, kaip ir nuo liepos, kiltų ne daugiau kaip 40 proc. Tačiau tai, anot jos, paaiškės rudenį.

„Tikėtina, jei išliks tendencijos tokios, kad kainos turėtų augti 2-3 kartus, reikės priimti papildomus sprendimus, kad kainos augtų maždaug tolygiai, tokia pačia trajektorija, kaip būdavo iki šiol ir tokio drastiško augimo nebūtų“, – Kaune sakė ministrė.

Pasak jos, kiek tai kainuotų biudžetui, dar būtų skaičiuojama, tačiau prireiktų „šimtų milijonų eurų“.

Mes dabar nieko negalime nuspėti, kaip judės karas Ukrainoje. Metų galas yra tolimas horizontas.

„Manau, kad tie sprendimai bus daromi rudenį, kai matysime ateinančių laikotarpių kainų projekcijas ir kaip atrodo ekonomika“, – pridūrė ministrė.

Paklaustas, ar tikimasi, kad metų pabaigoje energetikos kainos stabilizuosis ir kompensacijų mokėti nereikės, D. Kreivys atsakė, kad ateitį nuspėti šiuo metu yra sunku.

„Mes dabar nieko negalime nuspėti, kaip judės karas Ukrainoje. Metų galas yra tolimas horizontas“, – kalbėjo ministras.

Į ekonomistų kritiką, kad kompensavimas nėra tvarus, D. Kreivys atsakė, jog Vyriausybės sprendimai yra skirti pagelbėti žmonėms įveikti sunkumus.

„Aš nežinau, ką ekonomistai sako, bet jeigu kiekvienas žmogus turėtų mokėti drastiškai augančias kainas, tai nėra tvaru. Ir žmonių gerovė, ir pragyvenimo lygis nukentėtų, tai atlieptų visai ekonomikai. Kaip tik sprendimai, kuriuos daro Vyriausybė, yra tvarūs pagelbėti žmonėms įveikti tuos sunkumus, kurie yra sukelti Rusijos karo prieš Ukrainą“, – sakė jis.

„Problemų visada yra daug, o Vyriausybė bando jas spręsti geriausiu būdu. Ir manau, kad tas būdas, kuriuo mes dabar sprendžiame karo Ukrainoje pasekmes, yra pats geriausias“, – pridūrė D. Kreivys.

Valstybė nuo liepos iki šių metų pabaigos mokės subsidijas gyventojams už elektrą ir gamtines dujas. Tam šiemet skirta 570 mln. eurų, iš jų 365 mln. eurų bus sumokėta pirmąjį  pusmetį susikaupusi buitinių vartotojų skola elektros ir dujų tiekėjai „Ignitis“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vatnykas

Vatnykas portretas
Na ką, ubagai, Ignalinos atominė jums dar nesisapnuoja ? Net zulusai ir agbungbiai jus jau aplenke energetikoje....

Alis...

Alis... portretas
dirbo, dirbo ir prisidirbo...

pasijungsiu

pasijungsiu  portretas
saules elektrine, ir remsiu tik ESO, kiti tegul uzsivercia aukstelniki...dujos man neydomios, ir apskritai manau patiems zmonems laikas baigti tas nesamones su tomis dujomis, tegul pereina i elektrines virykles, elektrini sildyma ir t.t. ar biokuro sildyma, nes dujos nereikalingos LT, tokiu istekliu LT kaip duju neturi, o ju kaina idiotiskai didele, kam cia remti JAV, visokius arabus, afrika ir t.t....
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių