Taivane sprendžiami lietuviškų produktų eksporto klausimai

  • Teksto dydis:

Veterinarijos tarnybos (VMVT) direktorius Mantas Staškevičius kartu su Žemės ūkio ministerijos delegacija, vadovaujama žemės ūkio viceministro Egidijaus Giedraičio, ketvirtadienį susitiko su Taivano kompetentingų institucijų vadovais.

Susitikime su Taivano gyvūnų ir augalų sveikatos inspekcijos ir karantino biuro (BAPHIQ) bei Maisto ir vaistų administracijos (FDA) vadovais pavyko susitarti, kad jau šią liepą prasidėtų jungtinis Lietuvos kiaušinių, pieno, žuvininkystės sektoriaus auditas, kurio metu bus vertinamos trys pieno, trys žuvininkystės ir viena kiaušinių produktų įmonė. Taip pat nuotoliniu būdu pagal atskirą susitarimą bus audituojamas vienas gamyklinis laivas. Taivano atstovai pažadėjo, kad ne ilgiau kaip per ateinančius 3 mėnesius visi procesai (auditas, ataskaita, sertifikatai) bus suderinti ir į Taivaną galės būti eksportuojami lietuviški pieno, žuvininkystės, kiaušinių produktai, pažymima VMVT pranešime.

„Gavome pažadą, kad iki šių metų pabaigos jautienos eksporto leidimų suderinimo procesas bus taip pat baigtas ir tuomet pereita prie leidimų paukštienos ir kiaulienos eksportui gavimo derinimo. Taivano atstovai pagyrė, kad tarnyba operatyviai teikia reikalingą informaciją, bendradarbiavimas vyksta sklandžiai, todėl lietuviško eksporto klausimai išlieka prioritetu. Taivaniečiai teigė, kad labai norėtų bendradarbiauti ir maisto švaistymo bei antibiotikų naudojimo mažinimo srityse. Lietuva, kaip žinoma, viena mažiausiai iš visos Europos Sąjungos sunaudoja antibiotikų, todėl ir mūsų išskirtiniai produktai „Užauginta be antibiotikų“, kaip sakė atstovai, tikrai rastų nišą. Savo ruožtu pažadėjome pasidalinti visa vertinga patirtimi ir toliau tęsti aktyvų bendradarbiavimą“, – apie susitikimą pasakojo VMVT direktorius Mantas Staškevičius.

Šiuo metu Taivano atsakingose institucijose yra vertinami papildomi gyvūnų sveikatos ir maisto saugos klausimynai dėl jautienos eksporto ir artimiausiu laiku dokumentų vertinimo procesas turėtų būti baigtas. Šių metų gegužės 3 d. Taivanas, įvertinęs VMVT pateiktus užpildytus klausimynus, oficialiai pripažino Lietuvą laisva nuo snukio ir nagų ligos bei galvijų kontaginės pleuropneumonijos. Taivaniečiai mano, kad lietuviška jautiena tikrai turi didelę perspektyvą dar ir dėl to, kad iki šiol didžioji dalis jautienos (beveik 97 proc.) į Taivaną yra importuojami tik iš Japonijos bei JAV.

VMVT duomenimis, į Taivaną savo produkciją eksportuoti siekia daugiau nei 20 Lietuvos maisto gamintojų.


Šiame straipsnyje: VMVTTaivanaseksportas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių