V. Mitalas: mokesčių reformos paketas Seime bus keičiamas

Valdančiųjų koalicijos narės Laisvės frakcijos Seime seniūnas Vytautas Mitalas sako, kad mokesčių reformos paketui pasiekus parlamentą kai kurie mokesčiai turės būti keičiami. Anot jo, dėl dabartinės reformos valstybės biudžetas negautų daugiau mokesčių, ji tik perstumdytų eilutes – iš vienų daugiau paimtų, o kitiems daugiau duotų.

„Tai yra daugybės skirtingų pakeitimų rinkinys, kurie Seime natūraliai bus keičiami, jeigu iki Seimo tas reformos paketas tikrai ateis“, – Žinių radijui trečiadienį sakė Seimo vicepirmininkas V. Mitalas.

„Aš esu fanas to, kad ne tik toje mokesčių darbo grupėje, kurioje du metus buvo ieškoma sprendimų, bet ir labai aiškiai koalicijoje ir Seime būtų sutariama, su kokios apimties projektu einame ir ką mes tiksliai darome“, – pridūrė Seimo vicepirmininkas. 

V. Mitalas pakartojo, jog turi būti peržiūrėti individualios veiklos apmokestinimo bei gyventojų pajamų mokesčio (GPM) pakeitimai, o visuotinio nekilnojamo turto mokesčio idėjos apskritai reikėtų atsisakyti. 

Jo teigimu, siūlomi mokesčių pakeitimai nepadės į valstybės biudžetą surinkti daugiau lėšų, o gyventojams sukels daugiau neaiškumų. 

„Šitaip paruošta mokesčių reforma nesprendžia kažkokio struktūrinio biudžeto deficito. Reiškia, kad nebus taip, kad priimtos mokesčių reformos pasekoje mes į biudžetą surinktume daugiau pinigų ir galėtume labiau finansuoti krašto gynybą ar švietimą. Ši mokesčių reforma tik leistų perstumdyti eilutes – iš vienų šiek tiek daugiau paimti, kitiems šiek tiek daugiau duoti“, – kalbėjo V. Mitalas.

„Toks platus daugybės parametrų keitimas, koks yra svarstomas Finansų ministerijos pateiktuose siūlymuose, neišdiskutuotas su politikais, gali ne padėti, bet pakenkti, įnešti nežinomybės ir iš esmės nepakeičiant kažkokios Lietuvos makroekonominės situacijos įnešti neaiškumų didelei daliai Lietuvos žmonių“, – pridūrė jis.

Premjerė Ingrida Šimonytė antradienį pareiškė, jog Vyriausybės siūloma mokesčių reforma Seime turėtų būti svarstoma kaip paketas, o ne atskiromis dalimis – tokiu atveju tai jau nebūtų reforma. Anot jos, tai mažintų valstybės galimybes finansuoti įsipareigojimus, įskaitant ir tuos, dėl kurių yra sutarusios visos partijos.

Mokesčių reformos pakete siūlomas didesnis individualios veiklos apmokestinimas, papildomas gyventojų pajamų mokestis, pokyčiai dirbantiesiems su verslo liudijimais, visuotinis nekilnojamojo turto mokestis, investicinė sąskaita ir kiti pokyčiai. Pasak finansų ministrės Gintarės Skaistės, taip siekiama sąžiningesnės ir labiau subalansuotos mokesčių sistemos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių