Valstybės parama daugiabučių modernizacijai

  • Teksto dydis:

Renovuojamų daugiabučių butų savininkams valstybė skiria finansinę paramą. Be to, gyventojai gali pasinaudoti kreditais su lengvatinėmis palūkanomis, kurie skirti energinį efektyvumą didinančioms priemonėms bei atsinaujinančių energijos šaltinių diegimui. O asmenims, turintiems teisę gauti kompensaciją už šildymą, visos renovacijos išlaidos padengiamos 100 proc.

30 proc. parama renovacijai suteikiama, kai po daugiabučio atnaujinimo pasiekiama ne mažesnė kaip C energinio naudingumo klasė. Taip pat valstybė 100 proc. kompensuoja projekto parengimo, administravimo ir statybos techninės priežiūros vykdymo išlaidas. Gyventojams suteikiama papildoma 10 proc. parama, įsidiegiant specifines energinį efektyvumą didinančias priemones.

Alternatyviems energijos šaltiniams, kurie padeda ne tik sutaupyti išlaidoms už komunalinius mokesčius, bet ir prisideda prie gamtos tausojimo, yra numatyta papildoma valstybės parama. Gyventojai, nusprendę įsidiegti saulės jėgaines, saulės kolektorius, geometrinius siurblius ir pan., gali pasinaudoti 30 proc. kompensacija.

Ne visiems renovacija kainuoja

Nors valstybė teikia paramą visiems šalies gyventojams, kurie renovuoja savo daugiabučius, tačiau net ir ja pasinaudoję ne visi butų savininkai išgali modernizuoti savo būstą. Gyventojams, kuriems renovacijos finansinė našta yra per sunki, valstybė suteikia 100 proc. paramą. Aplinkos projektų valdymo agentūra primena, kad asmenys, norėdami išlaikyti teisę į šildymo kompensaciją ir gauti paramą būsto atnaujinimui, privalo dalyvauti namo atnaujinimo procese ir jam pritarti.

Pasak socialinės apsaugos ir darbo ministrės patarėjo Tomo Kavaliausko, nuo šių metų didesnė dalis gyventojų gali dalyvauti Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programoje nemokamai. Teisė į kredito, paimto daugiabučio namo renovacijai, ir palūkanų apmokėjimą tiesiogiai susieta su asmens teise į būsto šildymo išlaidų kompensaciją. Siekiant sumažinti finansinę naštą nepasiturintiems gyventojams dėl padidėjusios šilumos kainos, nuo 2022 m. pradžios sudarytos palankesnės sąlygos gauti būsto šildymo išlaidų kompensaciją – du kartus padidintas valstybės remiamų pajamų dydis, nevertinamas asmens turimas turtas.

„2022 m. I m. vidutiniškai per mėnesį būsto šildymo išlaidų kompensacijas gavo apie 158 tūkst. gyventojų, tai yra maždaug 66 proc. daugiau nei pernai tokiu pat metu. Iš jų beveik 17 tūkst. kartu gavo ir 100 proc. kompensaciją už renovacijos paskolą bei palūkanas. Išlaidos šildymo kompensacijoms sudarė apie 22 mln. Eur, o būsto renovacijos paskoloms ir palūkanoms – 1,8 mln. eurų“, – teigė socialinės apsaugos ir darbo ministrės patarėjas T.Kavaliauskas.

Įgyvendinus šiuos pokyčius teisę gauti kompensacijas už šildymą, kartu ir dalyvauti renovacijoje nemokamai, įgijo ir dalis vidutines pajamas gaunančių šalies gyventojų.

Lanksčios paskolos sąlygos

Daugiabučių energinio efektyvumo didinimo priemonėms įgyvendinti yra skiriamos lengvatinės paskolos, kurios užtikrina lanksčias sąlygas ir kitas  naudas gyventojams. Pirmus penkerius metus kredito metinė palūkanų norma neviršys 3 proc., paskolai nėra taikomi jokie paskolos pasirašymo, išmokėjimo ar kiti papildomi mokesčiai.

Gyventojams suteikiama galimybė paskolą ar jos dalis grąžinti anksčiau sutartyje numatyto laiko, netaikant jokių papildomų mokesčių. Taip pat butų savininkai paskolos grąžinimą ir palūkanų mokėjimą gali ir atidėti, t. y. paskolą pradėti grąžinti tik pabaigus visus rangos darbus bei gavus valstybės paramą.

Daugiau informacijos nemokama telefono linija 8 614 99 699.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
eiline DURNELIU paieska ! ir MUSU BUSTAS ANT LEDO !!!!!!!

klaipediete

klaipediete portretas
kokius briedus cia rasinejate tuos 30% pasiima kas organizuoja gyventojai negauna ne skatiko kodel as turiu moketi budama pensininke 20 tukstanciu ar jus valdzia turite smegenu nors kiek o uz 3 kambariu 30 tukst jusu viasi protas susimaise ir kas nuo to man pasikeis deda pigiausias medziagas nekokybiskas

Valstybė turėtų

Valstybė turėtų portretas
pati daryt tą renovaciją žmonių ne prievartavus. Jokios darbų kontrolės nėra, garantijų - irgi, žmonės gyvena sunkiai o nauda iš apšiltinimų ir kosmetikos už didelės kainas maža...
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių