Varžytuvės dėl pirmųjų 5G ryšio dažnių gali užtrukti

  • Teksto dydis:

Ryšių reguliavimo tarnyba (RRT) gegužės 23-iąją 5G ryšio aukcione paskelbė kainų varžytuves. Neįvardijamas skaičius mobiliojo ryšio operatorių čia varžysis dėl trijų 700 MHz radijo dažnių blokų.

RRT atstovų teigimu, aukciono trukmę prognozuoti sudėtinga – viskas priklausys nuo aukciono dalyvių aktyvumo.

„Formaliai aukcionas prasidėjo prieš kelis mėnesius – buvo teikiamos paraiškos, dokumentai, tikrinama. Šiandien prasidėjo aukciono dalyvių kainų statymai“, – BNS sakė RRT direktoriaus pavaduotojas Augutis Čėsna.

Pasak A.Čėsnos, kiek aukcionas užtruks, kol kas sunku prognozuoti.

„Čia kaip fiziniame aukcione – kažkas pastato, kitas pakelia ir taip toliau. Čia neprognozuojama. Nėra nei laiko, nei kainos limito. Kai jau niekas daugiau nesiūlys, didžiausios kainos siūlytojas laimės dažnius“, – sakė jis.

Pasak RRT atstovo, planuojama, kad aukciono metu per dieną vyks iki trijų posėdžių, per kuriuos bus informuojama apie didžiausius statymus ir kito posėdžio datą.

„Per dieną darysime tris etapus, tačiau kada dalyviai nebekels kainos, tikrai nežinau“, – sakė A.Čėsna.

Aukcione dalyvaujančios „Telia Lietuva“ atstovės Daivos Kasperavičienės teigimu, minimalus statymo žingsnis aukcione – 100 tūkst. eurų, todėl aukciono trukmė priklausys nuo statymo aktyvumo ir sumų.

„Jei aukciono dalyviai bus ryžtingai nusiteikę, laimėtojus galime žinoti ir po kelių savaičių, o jei statymai bus vykdomi mažesnėmis sumomis, šis procesas užsitęs“, – teigė D.Kasperavičienė.

„Statymams pasiekus viršutinę 50 mln. eurų sumą, bus taikoma vadinamoji paskutinio šūvio teisė – dalyviai galės paskutinį kartą pasiūlyti savo sumą, kuri ir nulems laimėtojus“, – pridūrė „Telia Lietuva“ atstovė.

Šiame aukcione siūlomi trys 20 metų trukmės radijo dažnių blokai: vienas 2x10 MHz pločio ir du po 2x5 MHz pločio iš 713–733 MHz ir 768–788 MHz radijo dažnių juostų. Pradinė kaina – 5 mln. eurų už 2x10 MHz pločio bloką ir 3 mln. eurų – už 2x5 MHz pločio bloką.

Naudojant šiuos dažnius Lietuvoje bus diegiami naujos kartos 5G mobiliojo ryšio tinklai ir teikiamos 5G elektroninių ryšių paslaugos.

Paraiškų teikimas pirmajam 5G ryšio trijų 700 MHz radijo dažnių blokų aukcionui buvo atidėtas dviem mėnesiams, vyriausybinei strateginių įmonių sandorių patikros komisijai papildžius jo sąlygas reikalavimu RRT komisijai pateikti informaciją ne tik apie aukciono dalyvių siūlomą įrangą, bet ir apie jos tiekėjų savininkus.

Trys didžiausi šalies mobiliojo ryšio operatoriai „Telia“, „Tele2“ ir „Bitė“ anksčiau teigė dalyvaujantys trijų 700 MHz radijo dažnių blokų aukcione.

Planuota, kad 5G 2022 m. 5G ryšys turėtų būti prieinamas bent viename iš didžiųjų Lietuvos miestų, o iki 2023 m. – Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių ir Panevėžio miestų teritorijose. Iki 2025 m. 5G ryšys veiks visų miestų teritorijose, tarptautiniuose transporto koridoriuose „Via Baltica“, „Rail Baltica“, valstybinės reikšmės keliuose, geležinkeliuose, oro ir jūrų uostuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

o

o portretas
tas 5g kenkia sveikatai nes galimai bus 6g bet nesakoma nes visi jie skleidzia MB kurios ypatingai kenksmingos o vaikai gimsta daunais ===
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių