VATESI dar kartą ragina Minską stabdyti Astravo AE veiklą

  • Teksto dydis:

Lietuvos Valstybinė atominės energetikos saugos inspekcija (VATESI) dar kartą paragino Minską stabdyti Astravo atominės elektrinės (AE) veiklą, kol bus išspręstos visos branduolinės saugos problemos, pirmadienį pranešė VATESI.

Laiške Baltarusijos ekstremaliųjų situacijų ministerijai (ESM) VATESI priminė vis dar laukianti atsakymų į anksčiau iškeltus saugos klausimus ir prašo paaiškinti viešoje erdvėje paskelbtą informaciją dėl 1-ojo ir 2-ojo blokų įrenginių užteršimo, kitų trūkumų bei defektų ir neatliktų darbų.

Anot VATESI, Astravo AE iki šiol nėra įgyvendintos visos streso testų rekomendacijos, taip pat neišspręsti saugos klausimai, susiję su įrangos atsparumu seisminiams įvykiams bei galimo didelio komercinio lėktuvo sudužimo poveikiu.

Pasak pranešimo, laiško kopijos perduotos Tarptautinei atominės energijos agentūrai (TATENA), Europos Komisijai, Europos branduolinę saugą reguliuojančių institucijų grupės (ENSREG) ir Vakarų Europos šalių branduolinės saugos reguliavimo institucijų asociacijos (WENRA) pirmininkams.

Lietuvos Užsienio reikalų ministerija (URM) kovo pabaigoje perdavė Minskui protesto notą, reikalaudama nedelsiant stabdyti Astravo AE, kol nebus išspręstos visos tarptautinių misijų nustatytos branduolinės saugos problemos.

Astravo AE antrasis blokas prieš dvi savaites įjungtas į Baltarusijos energetinį tinklą, o jo pramoninį (komercinį) naudojimą Minskas planuoja pradėti šių metų spalį. Pirmasis reaktorius buvo baigtas statyti 2020 metų rugpjūtį, jo pramoninis naudojimas pradėtas užpernai birželį.

Jėgainės, kuri turės du po beveik 1,2 gigavato galios rusiško VVER projekto reaktorius, viena didžiausių kritikių Lietuva ir tarptautiniai ekspertai teigia, kad statyba vyko šiurkščiai pažeidžiant technologinius ir aplinkosaugos standartus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Patarimas

Patarimas portretas
Papūskit bulbašams po uodega, nevykeliai ....

litvinų valdžiasnukiai

litvinų valdžiasnukiai portretas
nerealiai buki ir dar labiau įžūlūs. Taiko bulbašam sankcijas o po to kažko iš jų nori. Nebent spjūvio į naglą snukį gali sulaukt.

Tylus

Tylus portretas
Pirstelejimas I dangu
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių