VERT pirmininkas: visuomeninė elektros kaina galėtų būti perskaičiuojama dažniau

Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) pirmininkas Renatas Pocius sako, kad jeigu rinkoje reikšmingai keistųsi elektros kainos, visuomeninis elektros tarifas galėtų būti perskaičiuojamas dažniau nei du kartus per metus.

Pasak rinkos reguliuotojo vadovo, tarifas galėtų būti perskaičiuojamas elektros kainoms rinkoje pasikeitus daugiau nei 10 proc. – dėl to VERT planuoja diskusijas ir su Energetikos ministerija.

„Mes, kaip rinkos reguliuotojas, palaikytume dažnesnį kainos perskaičiavimą, nes tai greičiau ir realiau atspindėtų situaciją rinkoje. Vartotojai matytų – kaina (rinkoje – BNS) padidėjo ir visiems būtų paprasčiau paaiškinti, kodėl ta (visuomeninė – BNS) kaina padidėjo, o ne kad ji padidėjo po pusmečio, kai kaina (rinkoje – BNS) jau pradėjo mažėti“, – trečiadienį Seimo Energetikos ir darnios plėtros komisijos posėdyje sakė R. Pocius.

„Kaina galėtų būti perskaičiuojama esant reikšmingesniam kainų pasikeitimui (rinkoje – BNS), kad vartotojams būtų galima greičiau sureaguoti į kainos pokyčius. Sakykime, jeigu kaina (rinkoje – BNS) keičiasi daugiau negu 10 procentų, tada (visuomeninė – BNS) kaina galėtų būti perskaičiuota, kad nebūtų taip, kad neženklus pokytis sukurtų sudėtingą administravimą tiek VERT, tiek vartotojams“, – teigė rinkos reguliuotojo vadovas.

Vis dėlto, pasak R. Pociaus, dažnesnis visuomeninės elektros kainos perskaičiavimas turėtų ir rizikų – didėjant elektros kainoms rinkoje didėtų ir visuomeninis tarifas.

„Šiandien mes turime kainų mažėjimą, ir tai atrodo geras sprendimas greitai sureaguoti į kainų pokyčius. Bet gali būti ir kainų augimas, ir tokiu atveju turime įsivertinti tai, kad (...) esant dažnesniam perskaičiavimui vartotojas gali pajusti tą kainų augimą“, – teigė VERT pirmininkas.

Rinkos reguliuotojas praėjusią savaitę patvirtino beveik 19 proc. mažesnį – 22,264 cento (su PVM) už kWh – visuomeninį elektros tarifą, kurį mokės kiek daugiau nei 457 tūkst. šiuo metu nepriklausomo tiekėjo nepasirinkusių trečiojo elektros rinkos liberalizavimo etapo vartotojų.

Visuomeninė elektros kaina paprastai nustatoma du kartus per metus – nuo sausio ir liepos, tačiau šiemet ji bus nustatoma tris kartus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Aaa

Aaa portretas
Tikrai akcininkų dividendų didinimas ir kodėl akcijas nusipirkti gali tik išrinktieji

Klpd.

Klpd. portretas
Gal laikas jau pasakyt kad visas tas ,,liberalizavimas" yra aiškus nusikaltimas ir Lietuvos piliečių apvogimas?Toks pat kaip su ,,Independens" ar uosto bei strateginių šalies įmonių nusavinimu

reikia įšaldyti metams kainas

reikia įšaldyti metams kainas portretas
tada bus dar didesnis bardakas
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių