Vyriausybė pritarė energetikos kompetencijų centro steigimui

  • Teksto dydis:

Šiandien Vyriausybė pritarė Energetikos ministerijos siūlymui dėl naujo kompetencijų ir duomenų centro – Lietuvos energetikos agentūros – įsteigimo. Jis turėtų pradėti veikti nuo 2019 m. pradžios.

Naujoji agentūra steigiama vietoj dviejų valstybės įmonių – Energetikos agentūros ir Lietuvos naftos produktų agentūros – bei apjungs jų vykdomas funkcijas. Jai bus pavestos ir naujos funkcijos, kurios svarbios efektyviam energetikos sektoriaus funkcionavimui užtikrinti.

Naujoji agentūra taps energetikos kompetencijų centru, kuriame bus sutelktos bendrosios ir specifinės techninės žinios, efektyviau išnaudojama bendra infrastruktūra ir duomenų bazė.

„Energetikos sektoriui reikalinga stipri ir kompetentinga institucija, kuri koordinuotų Lietuvos energetikos sektorių, taip pat prižiūrėtų, kaip įgyvendinama energetikos politika. Energetikos sektoriui persiorientuojant nuo didžiosios prie mažosios energetikos ir gaminančių vartotojų, naujoji agentūra taip pat prisidės ir prie sklandesnio mažosios energetikos įgyvendinimo“, – sako energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas.

Šiuo metu Seimas svarsto atnaujintą Nacionalinę energetinės nepriklausomybės strategiją (toliau – Strategija), kurioje taip pat numatyta būtinybė steigti instituciją, kuri analizuos energetikos sektoriaus tendencijas ir teiks pasiūlymus Energetikos ministerijai, kad Strategija būtų įgyvendinama, tobulinama bei atnaujinama laiku.

Naujoji agentūra steigiama įvertinus tokių Europos Sąjungos šalių, kaip Airija, Švedija, Danija, Suomija gerąją patirtį.

Apjungus dvi valstybės įmones bus užtikrinta efektyvesnė ir kokybiškesnė veikla. Siūlomais pokyčiais bus įgyvendintos ir Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) rekomendacijos dėl efektyvesnio ir skaidresnio valstybės įmonių veikimo bei didesnės atskaitomybės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių