Vyriausybė siūlo pusmečiui pratęsti terminą pasirinkti elektros tiekėją

  • Teksto dydis:

Smarkiai augant elektros kainoms Vyriausybė siūlys antrai vartotojų grupei pusmečiui pratęsti nepriklausomo elektros tiekėjo pasirinkimą, trečiadienį pranešė energetikos ministras Dainius Kreivys.

„Siūlome pratęsti pasirinkimo datą iki birželio mėnesio, tačiau galutinį sprendimą turi priimti Seimas“, – spaudos konferencijoje sakė D. Kreivys.

Dabar numatyta, kad didesni elektros vartotojai (per metus suvartojantys 1-5 tūkst. kWh) – daugiausia daugiabučių gyventojai – nepriklausomą tiekėją turi pasirinkti iki gruodžio vidurio. Jiems elektra, priklausomai nuo pasirinkto tiekėjo ir plano, nuo sausio galėtų brangti iki 50 procentų.

Ministras pranešė, jog Vyriausybė planuoja „nupjauti“ energetikos kainų kilimą nuo 2022 metų sausio, o kainų skirtumas būtų padengtas per penkerius metus.

Pasak jo, elektros kaina maždaug 80-čiai procentų visų vartotojų, kurie iki šiol nėra pasirinkę nepriklausomo tiekėjo, nuo sausio didės ne daugiau kaip 21 proc., o dujų kaina virykles turintiems vartotojams, – ne daugiau kaip 20 proc. Tuo metu dujų, skirtų būsto šildymui, kaina nedidės daugiau kaip 30 procentų.

„Pirmoji kryptis – kainų šoko suvaldymui planuojame nupjauti kainų kilimo piką, kad išdėstytume jį per ateinančius penkis metus. Manome, kad šitas pikas yra laikinas, jis tikrai labai didelis ir jį būtina suvaldyti. Tiek su įmonėms, tiek su reguliuotoju tie dalykai aptarti ir suderinti“, – kalbėjo ministras.

„Tam rengiame reikalingus įstatymo projektus, kitą savaitę įstatymo projektai atsiguls Vyriausybėje, dar po savaitės keliaus į parlamentą“, – pridūrė jis.

„Vyriausybėje turime įsipareigojimą Lietuvos žmonėms, kad tas kainų kilimas maksimaliai būtų švelnus ir mūsų priemonių ratas, kurį parengėme, manome kad užtikrins tai“, – aiškino energetikos ministras.

Premjerė Ingrida Šimonytė teigė, jog įstatymo pataisos į Seimo darbotvarkę turėtų būti įtrauktos ypatingos skubos tvarka.

„Būtų gerai, kad Seimas dėl to apsispręstų iš karto galbūt net pradėjęs po pertraukos dirbti, bent jau pateikimas kad įvyktų. Tada trečiadienį (Vyriausybės – BNS) posėdyje, o kompensacijų (už šildymą – BNS) rato išplėtimą reikės pridėti prie biudžeto projekto, kad jis keliautų kartu“, – posėdyje sakė premjerė.

Anot jos, sprendimą dėl kainų išlyginimo reikia atsieti nuo biudžeto, kad Energetikos reguliavimo taryba galėtų laiku patvirtinti naujas kainas vartotojams.

I. Šimonytė antradienį teigė, kad Vyriausybė netrukus pasiūlys priemones, kaip amortizuoti smarkiai augančias dujų, elektros ir šildymo kainas gyventojams, o viena jų – galimas elektros rinkos liberalizavimo terminų atidėjimas.

Skelbta, jog elektros kaina mažiausiai jos suvartojantiems gyventojams (iki 1 tūkst. kWh per metus) nuo kitų metų gali didėti apie 20 proc., dujos maistą gamintiems žmonėms – 50 proc., o vartotojams, kurie šildosi dujomis namus, – apie 80 proc. Tokius skaičiavimus pateikė Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT).

Tačiau jos pirmininkas anksčiau sakė, kad bus bandoma maždaug perpus sumažinti dujų kainų augimą, bet tam reikės ir valdžios sprendimų.

Vartotojai, sunaudojantys iki 1 tūkst. kWh per metus, jį turės pasirinkti iki kitų metų gruodžio vidurio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Elektrum

Elektrum portretas
Kas renkasi Elektrum tiekėja galit gauti gera nuolaida saskaitai su koduku 3FPSA

Vika

Vika portretas
Butu teisingas sprendimas. Jau dabar vos ne kasdiena gaunu raginimus is iv.tiekeju paskubeti pasirinkti. Lipa tiesiog ant galvos. O ko skubeti,jei iki gruodzio berods 16 d. yra pakankamai laiko. Cia tokia afera gaunasi, kad baisu. Kaip gali pasirinkti, nors ir siulo kaikas maziausias kainas, vistiek nezinai,kokios bus praejus tam tikram laikui. Butu gerai,jei is tikro pratestu iki 2022 birzelio 1 dienos.

Sūduvis

Sūduvis portretas
Žinoma kad seimažmogiai nepritars, nes jau paimti atkatai už šitos aferų aferos įteisinimą, o gražinti pinigų tai niekas nenorės, reikia paviešinti asmenis kurie seime balsuos prieš pratesimą tai bus aišku kurie jau gavo savo dalį už gyventojų apiplėšimą.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių