Ž. Mauricas: ateinanti žiema yra paskutinė, kai Rusija dujomis dar galės šantažuoti Europą

Kremlius, bandydamas sukelti Europos šalių gyventojų nepasitenkinimą dėl kainų augimo, paprasčiausiai praranda savo gamtinių dujų rinkas, aiškina „Luminor“ vyriausiasis ekonomistas Žygimantas Mauricas.

Todėl, jo įsitikinimu, ateinantis šildymo sezonas bus paskutinis, kuomet manipuliuodama šių gamtinių išteklių tiekimu, Maskva dar gali bandyti kurti spaudimą Vakarams.

„Tai paskutinė žiema, kai Rusija dar gali pašantažuoti Europos Sąjungą dėl energetikos. Nes tam tikrą laiką užtrunka perorientuoti energetikos sistemą nuo Rusijos prie kitų šalių“, – ketvirtadienį LRT radijui teigė Ž. Mauricas.

„Kitą žiemą nelabai kas kreips dėmesį į Rusiją. Dar po dvejų trejų metų rinkos bus persiskirsčiusios“, – tikino jis.

Kitą žiemą nelabai kas kreips dėmesį į Rusiją. Dar po dvejų trejų metų rinkos bus persiskirsčiusios.

Pasak ekonomisto, prieš dešimtmetį dujų kainos laikėsi itin žemos, todėl Europos šalys nebuvo linkusios investuoti į santykinai brangios šių gamtinių išteklių saugojimo infrastruktūros plėtrą. Tačiau jis akcentuoja, kad tokios šalys kaip Vokietija jau ėmėsi terminalų plėtros. Taip pat ekspertas atkreipia dėmesį į tai, kad „dujų pasaulyje yra begalės“, todėl jų pasiūlą per ateinančius keletą metų padidinti neturėtų būti sunku.

„Dabar kainos yra neadekvačios, kosminės, dėl to, kad Rusija tiesiog prisuko dujotiekius ir reikia laiko. Pavyzdžiui, Kataras vos ne padvigubins dujų gavybą per artimiausius porą metų. Nėra sunku tai padaryti. Tik reikia poros metų. Po dvejų trejų metų Rusija turbūt bus praktiškai išstumta iš daugumos pasaulio rinkų“, – prognozuoja Ž. Mauricas.

ELTA primena, kad reaguojant į Rusijos agresiją prieš Ukrainą, Europos Parlamentas (EP) ketvirtadienį balsavo už teisės aktą, kuriuo siekiama iki žiemos sparčiau užpildyti Europos dujų saugyklas ir užtikrinti energijos tiekimo saugumą.

Naujame reglamente, dėl kurio jau susitarė ES ministrai, nustatoma, kad iki 2022 m. lapkričio 1 d. dujų saugyklos privalo būti užpildytos ne mažiau kaip 80 proc. Valstybės ir saugyklų operatoriai turėtų stengtis pasiekti, kad būtų užpildyta 85 proc. Kitiems metams nustatomas 90 proc. tikslas siekiant europiečius apsaugoti nuo galimų tiekimo problemų. Dokumente pabrėžiamas poreikis ES šalims įvairinti dujų tiekimo šaltinius ir gerinti efektyvaus energijos vartojimo priemones.

 


Šiame straipsnyje: Žygimantas MauricasDujosRusijaEuropašildymo sezonaskaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių