Aktyvios bendruomenės nesnaudžia: raudondvariečiai sukūrė išskirtinę erdvę kūrybai ir laisvalaikiui

  • Teksto dydis:

Vis daugiau Lietuvos bendruomenių nelaukia, kol kas nors pasirūpins jų poreikiais, o imasi iniciatyvos tai padaryti pačios. Būtent šį kelią pasirinko lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ projekte „Mes – bendruomenė“ dalyvaujančios bendruomenės iš įvairiausių šalies kampelių. Tarp jų – ir Raudondvariečių bendruomenė, savo gyvenvietėje sukūrusi išskirtinę poilsio erdvę skaitymui ir kūrybai.

Bendruomenės tampa vis aktyvesnės

„Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė sako, kad iniciatyvos, aktyvumo ir šaunių idėjų šalies bendruomenės nestokoja, tačiau joms įgyvendinti neretai trūksta resursų. Dėl to prekybos tinklas jau aštuntus metus tęsia programą „Mes – bendruomenė“, kurios metu yra finansuojamas aktualiausių ir originaliausių iniciatyvų įgyvendinimas. „Maximos“ 30-ojo gimtadienio proga prizinis fondas siekia rekordinę – 130 tūkst. eurų – sumą.

„Vietos bendruomenėms tenka itin svarbus vaidmuo kuriant ir puoselėjant stiprią, klestinčią ir vieningą visuomenę. Tam reikalinga bendruomenėms telktis ir saviraiškai palanki terpė ir infrastruktūra – žmonių poreikiams pritaikytos erdvės laisvalaikiui, bendravimui, kūrybai, kultūrai, edukacijai, sportui. Matome vis daugiau iniciatyvos ir noro tokias erdves susikurti patiems, suvienijus aktyvių gyventojų, nevyriausybinių organizacijų, verslo ir savivaldos jėgas. „Maxima“ prie šių pastangų nuosekliai prisideda jau ne vienus metus“, – sako E.Dapkienė.

„Maximos“ nuotr.

Raudondvariečius subūrė pomėgis skaityti

Didelės sėkmės sulaukė Raudondvariečių bendruomenės iniciatyva miestelyje įrengti vietos gyventojų poreikiams pritaikytą poilsio erdvę su nameliu-bibliotekėle, patogiais gultais skaityti ir mobiliomis vietomis prisėsti. Anot bendruomenės atstovės Aušros Lukošienės, erdvę jau spėjo pamėgti tiek vaikai, tiek suaugusieji ir senjorai, net ir nesulaukus šiltesnių orų prie knygų namelio netrūksta veiksmo.

„Projektas tikrai viršijo mūsų lūkesčius ir sulaukė išties didelio gyventojų dėmesio. Raudondvariečiai aktyviai mainosi knygomis, atneša į bibliotekėlę savų ir išsirenka kažką iš kitų gyventojų paliktų. Kartu ši vieta tapo bendruomenės susibūrimų vieta – žmonės čia susitinka, pasidalija įspūdžiais apie perskaitytas knygas, aptaria naujienas, bendrauja, pabūna gryname ore. Būtent to ir siekėme sumanę įrengti tokią vietą – kad skaitymas išjudintų bendruomeninius ir socialinius procesus, taptų priežastimi išeiti iš namų ir susitikti su kitais miestelio gyventojais“, – pasakoja A.Lukošienė.

Prizinis fondas net 30 proc. padidintas prekybos tinklui minint savo 30 metų sukaktį.

Stiprios bendruomenės laimingesnės

A.Lukošienės manymu, vietos bendruomenių stiprinimas ir įgalinimas yra geriausias atsakas šiuolaikinėse visuomenėse dažnai jaučiamam susvetimėjimui, iš jo kylančiai apatijai ir abejingumui. Raudondvariečių bendruomenės atstovė įsitikinusi, kad glaudžius socialinius santykius palaikančios bendruomenės yra laimingesnės, jų nariai turi daugiau galimybių tobulėti, realizuoti save ir nuveikti prasmingų darbų.

„Būtent tokią bendruomenę siekiame burti ir puoselėti. Raudondvaris pastaruoju metu sparčiai plečiasi, čia įsikuria nemažai jaunų šeimų, kurios aktyviai įsitraukia į bendruomenės reikalus ir siekia, kad miestelyje būtų gera gyventi. Idėjų ir iniciatyvos netrūksta, todėl poilsio zoną, kurioje įrengta skaitymo erdvė, planuojame toliau plėsti, projekte „Mes – bendruomenė“ dalyvauti ir šiemet“, – sako A.Lukošienė.

Šiemet „Maxima“ iš viso bendruomenių idėjoms įgyvendinti skiria rekordinę pinigų sumą – 130 tūkst. eurų. Prizinis fondas net 30 proc. padidintas prekybos tinklui minint savo 30 metų sukaktį. Kiekviena bendruomenė projektui finansuoti galės gauti iki 10 tūkst. eurų. Projekto „Mes – bendruomenė“ lėšomis gali būti finansuojama iki 70 proc. visos projekto vertės.

„Šiemet neturime vienos konkrečios krypties, todėl programoje dalyvaujančios bendruomenės gali siūlyti projektus, susijusius su joms aktualiausiomis problemomis. Neabejojame, kad neįgaliųjų problemos šiemet taip pat nebus užmirštos. Projektą „Mes – bendruomenė“ tęsiame jau aštuntus metus ir matome, kad šalies bendruomenės tampa vis aktyvesnės, todėl šiais metais ir vėl tikimės sulaukti daug prasmingų ir įdomių projektų“, – sako E.Dapkienė.

Projekte gali dalyvauti bendruomenes vienijančios nevyriausybinės ir ne pelno organizacijos. Savivaldybės administracija gali teikti tik vieną paraišką su viena organizacija.

Paraiškų teikimo pabaiga – balandžio 17-oji. Tuomet iš visų paraiškų bus atrinktas sutrumpintas dalyvių sąrašas. Vėliau, po kompetentingos ekspertų komisijos įvertinimų ir balsavimo internete, paaiškės, kurioms idėjoms bus skirtas finansavimas.

Dalyvavimo taisykles ir registracijos formą rasite čia: https://www.maxima.lt/mes-bendruomene.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gedas

Gedas portretas
O kodėl šuniukų nesimato....
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių