„Amber Grid“: prokurorai atlieka ikiteisminį tyrimą dėl dujotiekio į Lenkiją detalių

  • Teksto dydis:

Vilniaus apygardos prokuratūra atlieka ikiteisminį tyrimą dėl pernai Lietuvą ir Lenkiją sujungusio magistralinio dujotiekio (GIPL) jungiamųjų detalių, penktadienį pranešė dujotiekį valdanti bendrovė „Amber Grid“.

Pasak pranešimo, detalių bendra vertė – apie 300 tūkst. eurų arba 0,3 proc. viso projekto vertės, kuri yra 117 mln. eurų.

„Ikiteisminį tyrimą atliekanti prokuratūra, siekiant nepakenkti jos vykdomam tyrimui, nurodė bendrovei viešai neteikti jokios informacijos, susijusios su jungiamosiomis detalėmis. Į visus tolesnius klausimus bendrovė galės atsakyti, kai ikiteisminį tyrimą atliekanti prokuratūra užbaigs savo darbą“, – teigiama bendrovės pranešime.

„Amber Grid“ nurodė, kad penktadienį pats kreipėsi į prokuratūrą „atlikdamas vidinį tyrimą ir vertindamas turimą informaciją“. Anot įmonės, į prokuratūrą kreiptąsi siekiant išsklaidyti „visas tyrimo metu kilusias abejones“.

Generalinės prokuratūros atstovė Rita Stundienė BNS patvirtino, kad penktadienį Vilniaus apygardos prokuratūroje užregistruotas „Amber Grid“ prašymas, bet detaliau situacijos nekomentavo.

„Amber Grid“ pabrėžia, kad jau atliekamas ikiteisminis tyrimas įprastos dujotiekio veiklos nepaveiks, o ankstesni ir nauji dujotiekio bei jo detalių bandymai ir tyrimai patvirtina techninį jo saugumą ir patikimumą.

Pasak bendrovės, prokuratūra tyrimo nurodė neteikti jokios su tuo susijusios informacijos.

„Amber Grid“ komunikacijos vadovė Laura Šebekienė BNS penktadienį patvirtino, kad bendrovės atliktas vidinis tyrimas yra susijęs su pernai atliktu kitu vidiniu tyrimu, kurio metu aiškintasi, ar dalis GIPL jungiamųjų detalių buvo gaminamos Rusijoje.

„Galime traktuoti, kad tęsiame anksčiau vykdytą tyrimą“, – BNS sakė ji.

„Amber Grid“ pabrėžia, kad prokuratūros atliekamas ikiteisminis tyrimas įprastos dujotiekio veiklos nepaveiks, o ankstesni ir nauji dujotiekio bei jo detalių bandymai ir tyrimai patvirtina techninį jo saugumą ir patikimumą.

Pasak bendrovės, prokuratūra tyrimo nurodė neteikti jokios su tuo susijusios informacijos.

Apie tai, jog dujotiekio statyboje gali būti naudojami Rusijoje pagaminti komponentai, žiniasklaida skelbė dar 2020 metų birželį. Tuomet LRT skelbė, jog tų metų balandį generalinė projekto rangovė „Alvora“ pasirašė sutartį su Šveicarijos bendrove „Global Pipe Trade“ (dabar „ChelPipe International“), kuri priklauso Rusijos koncernui „ChelPipe Group“, o pagal ją iš Rusijos Čeliabinsko gamyklos turėjo būti perkamos alkūnės ir trišakiai.

„Amber Grid“ vadovas Nemunas Biknius tuomet BNS teigė nežinojęs apie „Alvoros“ pasirašytą sutartį ir tikino, kad rangovė buvo įpareigota rasti kitą tiekėją, atitinkantį nacionalinio saugumo kriterijus.

Pernai birželį LRT skelbė, jog dujotiekio statybų metu „Alvora“ savo partnerės projekte „Šiaulių dujotiekio statybos“ darbuotojams buvo davusi nurodymus panaikinti detalių gamintojų žymas.

Tuo metu „Amber Grid“ tikino pernai vasarį-kovą atlikto tyrimo metu nustačiusi, jog statant dujotiekį panaudotos detalės yra tinkamos, taip pat atitinka projektą bei teisės aktus, o Europos Sąjungos šalių įmonės patvirtino, kad yra dujotiekyje naudotų detalių gamintojos, o jų sertifikatai yra autentiški – tą patvirtino ir detalių cheminės sudėties tyrimai. 

Operatorės teigimu, dujotiekio patikimumą ir saugumą projekto pabaigoje taip pat patvirtino nepriklausomi ekspertai, o dujotiekio suvirinimo siūlės buvo patikrintos rentgenu bei ultragarsu.

Lietuvą ir Lenkiją jungiantis magistralinis dujotiekis pradėjo veikti pernai gegužės 1 dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių