Apeliacinis teismas: „Darnu group“ ir Telecentro sandoris dėl pastatų lieka galioti

Prieš septynerius metus sudarytas koncerno „MG Baltic“ valdomos nekilnojamojo turto plėtros bendrovės „Darnu group“ ir valstybės valdomo Lietuvos radijo ir televizijos centro (Telecentro) pastatų Vilniuje, Viršuliškėse, sandoris lieka galioti.

Lietuvos apeliacinis teismas antradienį jau antrą kartą atmetė „Darnu group“ ieškinį, kuriame ji prašė nutraukti sutartį, įpareigoti Telecentrą grąžinti sumokėtą sumą – 5,93 mln. eurų bei mažiausiai 1,4 mln. eurų palūkanų bei paliko galioti bendrovei nepalankią Vilniaus apygardos teismo (VAT) pernai kovą priimtą nutartį.

„Pirmosios instancijos teismas visiškai pagrįstai ir teisingai akcentavo ieškovės („Darnu group“ – BNS) įsigytų statinių paskirtį, kad nei vienas iš jos įgytų pastatų nebuvo gyvenamosios paskirties, kas leidžia spręsti, jog ieškovės nurodomi lūkesčiai dėl investicinio gyvenamosios paskirties nekilnojamojo turto projekto vystymo nuo pat pradžių buvo neteisėti“, – rašoma Apeliacinio teismo nutartyje. 

„Darnu group“ generalinė direktorė Sigita Survilaitė-Mekionienė BNS sakė, jog teismo sprendimas nuvylė, tačiau savo tiesą ji ketina įrodinėti toliau. 

„Priimtu sprendimu esame vienareikšmiškai nusivylę. Teismai tęsiasi daugiau nei šešerius metus – tiek laiko valstybinė įmonė neatlygintinai savo veikloje naudoja mūsų sumokėtus beveik 6 mln. eurų, o mes įsigiję žemės sklypą, negalime nei jo naudoti, nei atgauti pinigų. Nepaisant to, nuleisti rankų neketiname – ginsime savo teisėtus interesus iki galo ir sieksime žalos atlyginimo už patirtus ir toliau patiriamus nuostolius. Be abejo svarstysime galimybę kreiptis į Lietuvos Aukščiausiąjį Teismą“ – BNS sakė S. Survilaitė-Mekionienė.

Pernai kovą VAT taip pat antrą kartą atmetė „Darnu group“ pretenzijas Telecentrui, nes konstatavo kad valstybės valdoma įmonė tinkamai vykdė sutartį. 

Teismai iš naujo nagrinėjo patikslintą „Darnu group“ ieškinį po to, kai 2020 lapkritį Lietuvos Aukščiausiasis Teismas galutinai panaikino 2019 metų vasarį priimtą VAT sprendimą ir nurodė jam iš naujo nagrinėti „Darnu group“ ieškinį.

„Darnu group“ siekė, kad negaliojančia būtų pripažinta 2015 metais jos ir Telecentro pasirašyta sutartis dėl statinių ir sklypo Tujų gatvėje nuomos teisės perleidimo. Anot įmonės, Telecentras jai pateikė neteisingus patvirtinimus ir garantijas apie Žvėryno, Karoliniškių ir Viršuliškių sankirtoje esantį 7,26 ha ploto sklypą.

Įmonės buvo susitarusios, jog Nacionalinei žemės tarnybai atsisakius pakeisti valstybinio sklypo nuomininką, pirkėja turi teisę nutraukti sutartį. Taip pat sutartyje numatyta, jog pardavėjas gaus 1 mln. eurų premiją, jei bus pakeistas sklypo nuomininkas arba plėtotoja gaus statybos leidimą. Tokiu atveju turto pardavimo kaina būtų siekusi 7,18 mln. eurų.

Telecentras su bendrovės kaltinimais nesutiko ir teigė, jog prieš sandorį gavo oficialų Nacionalinės žemės tarnybos sutikimą dėl žemės nuomos sutarties teisių perleidimo naujam statinių savininkui.

„Darnu group“ teritorijoje planavo statyti gyvenamųjų namų kvartalą, tačiau į teismą dėl turto sandorio kreipėsi prokurorai. 2017 metų rugsėjį Apeliacinis teismas panaikino sandorio dalį, kuria perleistos sklype esančios radijo antenos. Po šio sprendimo Telecentras „Darnu group“ grąžino beveik 250 tūkst. eurų, o bendrovė vėliau bandė atgauti likusią sandorio sumą.

2015 metais aukcione pradinė teritorijos pardavimo kaina buvo 4,6 mln. eurų. Ji ribojasi su Karoliniškių kraštovaizdžio draustiniu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių