APVA skelbia: naujos finansinės priemonės daugiabučių renovacijai skatinti

Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA) praneša puikias naujienas – Viešųjų investicijų plėtros agentūra (VIPA) pradeda įgyvendinti 2021–2027 m. investicijų programą daugiabučių renovacijos srityje atnaujindama finansines priemones naujo laikotarpio lėšomis. Tikimasi, kad šios priemonės paspartins daugiabučių modernizavimo procesus.

Daugiabučių namų renovacijos programa yra įgyvendinama jau ne vienerius metus, tačiau paskolos naštos baimė vis dar atgraso šalies gyventojus nuo planų renovuoti butą. Naujos VIPA finansinės priemonės, tikima, motyvuos gyventojus ryžtis gyvenamojo buto atnaujinimui.

„Finansavimo sąlygose numatyta, jog paskolų metinė palūkanų norma neviršys 3 proc. 20 metų laikotarpiui. Svarbu paminėti, jog šios sąlygos yra lengvatinės kreditavimo sąlygos – joms nėra taikomi jokie sutarčių pasirašymo, administravimo, išankstinio kredito grąžinimo, paskolos išmokėjimo ir kitokie mokesčiai. Taip pat gyventojai galės atidėti ir palūkanas – t. y. jeigu jie jau pradėjo įgyvendinti projektą, yra pasirašyta rangos darbų sutartis, pradedami apmokėjimai už rangos darbus, paskolos įmokų mokėjimai gali būti atidėti. Juos reikėtų pradėti mokėti, kai daugiabutis jau yra atnaujintas ir yra gauta valstybės parama“, – pasakojo APVA Pastatų energinio taupumo departamento direktorė Gintarė Burbienė.

Gyventojams papildomai yra suteikiama 30 proc. dydžio subsidija, kurią gavus atitinkamai mažėja ir paskolos dydis, teigia departamento direktorė. Sąlygose taip pat numatoma, jog paskola ar jos dalis gali būti grąžinta anksčiau nustatyto laiko, netaikant papildomų mokesčių.

Taip pat APVA praneša, jog Europos investicijų banko (EIB) valdomas Europos Sąjungos Modernizavimo fondas dau-giabučių atnaujinimui Lietuvoje skirs 58 mln. Eur. Tai leis atnaujinti kelis šimtus daugiabučių visoje šalyje ir sutaupyti apie 20 tūkst MWh energijos bei beveik 5 tūkst. tonų CO2 per metus. Finansavimas bus skiriamas tik B arba aukštesnę energinio naudingumo klasę pasiekusiems projektams.

Kokiais dar privalumais pasižymi šis finansavimas?

VIPA generalinis direktorius Gvidas Dargužas pažymi, kad tai – tik dalis privalumų. Sąlygose nurodyta, kad gyventojams nereiks įkeisti buto, nes paskola yra „pririšama“ prie konkretaus būsto, tad jeigu keičiasi buto savininkas, tolesnis įsipareigojimas mokėti paskolą pereina naujam savininkui.

„Svarbu paminėti ir tai, jog finansavimas nuo šiol bus teikiamas tik projektams, kurie po atnaujinimo pasieks B arba A energinio efektyvumo klasę. 192 mln. Eur – būtent tokia yra LR Aplinkos ministerijos skiriama finansavimo lėšų suma, su kuria startuosime, nes nuo kitų metų įsijungs ir tarptautinių įstaigų lėšos bei mūsų pritrauktos investicijos. Bendrai per 7 metus planuojame beveik 1 mlrd. Eur – t. y. 980 mln. Eur investicijų daugiabučiams atnaujinti“, – teigė G. Dargužas.

Kad gautų valstybės paramą, daugiabučių renovacijos projektų administratoriai turėtų paraiškos pateikimą organizuoti taip: kreiptis į APVA ir susiderinti investicinius projektus, o tada gali kreiptis į VIPA dėl paskolos.

Aktuali informacija apie galiojančius kvietimus

„Svarbu akcentuoti, kad VIPA paskelbtos finansavimo sąlygos dėl lengvatinių kreditų teikimo daugiabučių namų atnaujinimui taikomos ne tik praėjusių metų pabaigoje skelbtam kvietimui, bet ir šių metų vasario 22 d. paskelbtam A klasės kvietimui“, – teigė G. Burbienė.

Praėjusių metų pabaigoje paskelbtas kvietimas teikti paraiškas gyvenamiesiems daugiabučiams atnaujinti pratęstas iki š. m. gegužės 31 d. Norint gauti paramą renovacijai pagal šį kvietimą, projekto metu turės būti pasiekta ne žemesnė nei B pastato energinio naudingumo klasė.

Daugiau informacijos apie daugiabučių modernizavimo programą ir sąlygas rasite APVA tinklalapyje: https://modernizuok.apva.lt/.



NAUJAUSI KOMENTARAI

senjoras

senjoras portretas
Gaunantiesiems kompensaciją taikomas psichologinis spaudimas, t.y. nutraukiama kompensacija ir todėl jie per prievartą pasirašo. O kad jiems viskas apmokama, tai čia dar didžiulis klausimas.

viskas gryzta patiems

viskas gryzta patiems  portretas
Patys zmones astumeper savo melus,sukciavimus,niekas nepasitiki valdzia,valdzia zmones atbaide,melo trumpos kojos,

iesko durniu,,,,,,,,

iesko durniu,,,,,,,, portretas
Jo bankams ir sukciams padidinti pinigine,cha,cha,
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių