„Bolt“ iš pavėžėtojų reikalaujant anglų kalbos, inspekcija nori įpareigoti mokėti lietuvių

  • Teksto dydis:

„Bolt“ reikalaujant iš pavėžėtojų anglų kalbos žinių, Valstybinė kalbos inspekcija ragina įpareigoti juos mokėti ir lietuviškai.

Savo raginimą komisija paskelbė po to, kai susisiekimo paslaugų platforma „Bolt“ trečiadienį pranešė, kad užsienio šalyje išduotą vairuotojo pažymėjimą registracijai pateikiantys vairuotojai nuo šiol privalės turėti ir bazinių anglų kalbos žinių sertifikatą. Tas pats reikalavimas galios ir sulaukus keleivių atsiliepimų dėl kalbos barjero.

„Valstybinė kalbos inspekcija nuolat gauna skundų dėl lietuvių kalbos nemokančių bendrovės „Bolt Services LT“ pavėžėtojų. Nepasitenkinimo balsų gausu ir socialiniuose tinkluose, ir atsiliepimuose apie įmonės veiklą portale www.rekvizitai.lt“, – ketvirtadienį informavo inspekcija.

Anot jos, paskelbusi apie reikalavimą vairuotojams išlaikyti anglų kalbos egzaminą, „Bolt“ iki šiol nereikalauja mokėti lietuvių kalbos.

„Atkreipiame visuomenės dėmesį, kad Kalbos inspekcija dar 2020 metų pradžioje kreipėsi į Švietimo, mokslo ir sporto ministeriją, siūlydama koreguoti Valstybinės kalbos įstatymą ir įteisinti prievolę mokėti lietuvių kalbą visose paslaugų srityse nepriklausomai nuo darbo santykių formos“, – akcentuoja inspekcija.

Pasak institucijos, ministerija įregistravo siūlomą įstatymo pakeitimo projektą, bet Seimas iki šiol jo nesvarstė, todėl „Bolt“, veikdama Lietuvos teritorijoje, ir toliau teikia pirmenybę užsienio, o ne lietuvių kalbai.

Inspekcija tikisi, kad Seimas šios teisinės spragos nepaliks rengiamame Valstybinės kalbos konstituciniame įstatyme ir pasirūpins mūsų piliečių lingvistinėmis teisėmis.

Platformos kūrėjai akcentuoja, kad daugiau kaip 99 procentai kelionių vyksta be jokio poreikio verbalinei komunikacijai. Kelionės kaina, maršrutas jos pradžios, tikslo ir netgi tarpinių sustojimų vietos yra pažymimos programėlėje.

„Atsižvelgėme į klientų pageidavimus. Nors kalbame apie santykinai retus atvejus, kai susikalbėti reikia, o tą padaryti sunku – tokios situacijos sukelia stresą. Tai nemalonu nei keleiviams, nei vairuotojams, nei mums, gaunantiems tokių atsiliepimų. Kita aplinkybė – per pastaruosius metus sostinėje išaugęs užsieniečių vairuotojų skaičius“, – pranešime spaudai sakė „Bolt“ vadovas Lietuvoje Andrius Pacevičius.

Naujaisiais platformos duomenimis, šiuo metu Vilniuje užsieniečiai sudaro maždaug 29 proc. vairuotojų, iš jų 11 proc. – Ukrainos piliečiai.

Pastariesiems dėl karo jų gimtinėje taikoma reikalavimo dėl anglų kalbos išimtis. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
nesąžininga konkurencija,dempingas

vytautas

vytautas portretas
uzh 2 aurus vazhiuoja ir dar reikalavimai? yra visuomeninis transportas, gi niekas neverchia. nepatinka, kvieskit TAXI :)

Gal pirma

Gal pirma portretas
Keliu eismo taisykles išmoksta .ir mašinas susitvarko padangos plikos kėbulas baisus lempos kai kurios dega .juodas bardakas
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių