D. Kreivys: Vilniaus kogeneracinė jėgainė gruodį užkurs biokuro katilą, šiluma kiek atpigs

Valstybės kontroliuojamos energetikos grupės „Ignitis grupė“ valdoma Vilniaus kogeneracinė jėgainė (VKJ) šių metų gruodį tikisi pradėti bandomąją šilumos gamybą iš biokuro, todėl vilniečiams bus tiekiama kiek pigesnė šiluma, sako energetikos ministras Dainius Kreivys.

„Situacija nėra paprasta. Įmonė deklaruoja, kad tikisi gruodžio mėnesį paleisti biokuro katilą bandomajai gamybai. Tikimės, kad tai bus nepilna gamyba, bet vis tiek šis tas bus tiekiama į sistemą ir turėsime vilniečiams bent šiek tiek pigesnę šilumą“, – ketvirtadienį Seime per Vyriausybės valandą pranešė D. Kreivys. 

Algirdas Butkevičius ministro klausė, ar tikrai iki kito šildymo sezono jėgainės biokuro katilas pradės veikti. 

Aplinkos ministras Simonas Gentvilas sako, kad biokuro katilui pradėjus veikti žaliavos poreikis Lietuvoje padidės 10-15 proc., jis žada, kad biokuro nepritrūks – jo gali būti patiekta iki 2 mln. kietmetrių. 

„Tas papildomas kiekis gali būti ir bus paruoštas“, – Seime žadėjo ministras. 

Pasak jo, Valstybinė miškų urėdija yra inventorizavusi, kur papildomai galėtų gauti medienos biokurui: „Tai melioracijos grioviai, apleistos kelių apsaugos zonos“.

„Ignitis grupės“ antrinės įmonės „Ignitis renewables“ vadovas Thierry'is Aelensas (Tieris Eiliensas) neseniai BNS patvirtino, kad jėgainės biokuro blokas energiją turėtų pradėti gaminti iki šių metų pabaigos.

„Statybų metu įvyko tam tikrų dalykų, kurių mes negalėjome suvaldyti. (...) Bet mūsų uždavinys išlieka, kad iki šių metų pabaigos biokuro blokas pradėtų veikti ir gaminti energiją. Visa galia, visi pajėgumai iki šių metų gruodžio gali būti nepasiekti, tai tikriausiai įvyks 2023-aisiais. Bet energijos gamyba prasidės iki šių metų pabaigos“, – interviu BNS sakė jis.

2020 metų rudenį VKJ vienašališkai nutraukė sutartį su buvusia pagrindine biokuro dalies rangove – didžiausia Lenkijos katilų gamybos bendrove „Rafako“, nes ši dėl restruktūrizacijos tapo nepajėgi įgyvendinti projekto. Po to „Ignitis grupė“ skelbė atskirų darbų rangovų konkursus, todėl projektas vėluoja maždaug metus.   

Vilniaus taryba vasario pabaigoje paragino „Ignitis grupę“ kuo greičiau užbaigti jėgainės statybas ir pasiūlė Finansų ministerijai apsvarstyti galimybę jos valdymą perduoti savivaldybei bei Vilniaus šilumos tinklams. „Ignitis grupė“ kartojo, kad toks scenarijus nebūtų įmanomas.

„Ignitis grupė“ ne kartą teigė, jog biokuro įrenginius pastatys iki šių metų pabaigos.

2020 metų lapkritį jėgainė pradėjo tiekti šilumą iš komunalinių atliekų –  jų bus sudeginama apie 160 tūkst. tonų, o iki šių metų pabaigos pastačius ir biokuro įrenginius jie degins apie 500 tūkst. tonų biokuro per metus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Klpd.

Klpd. portretas
Kada Kreivas atsimins kad po visa žemaitija(t.y. Vakarų Lietuva) yra geoterminiai vandenys kurie galėtų duoti ekologišką ir pigią šilumą? Nors buvusi VISIŠKAI ĮRENGTA IR DIRBANTI įmonė ,,Geoterma" kuri būtent tą ir darė, liberalų ir jų tarnų dėka sunaikinta ir išplėšta iki siūlelio, bet ją galima atgaivinti. Iškelti įvadai vietovėse išlikę (Vidmantų, Žibininkų o kitų neatsimenu, bet yra...) Įmetus gerus pinigus visam laikui turėtume gerą dalyką..Bet ar leis tie, kurie surentė begalę kieto kuro jėgainių ar agresyviai kiša vėjo malūnus?Taigi Geoterma gali būti grynai valdiška (niekam ,,nė ačiū":D), o va jėgainės ir vėjo malūnai ir kt. sudas čia jau pelno konkretiems veikėjams projektai..

Tiesus \\\\\.../////

Tiesus  \\\\\...///// portretas
Man tas populizmas kreivai žiūrisi.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių