Dažniausi gyventojų klausimai apie daugiabučių renovaciją – kokie jie?

Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA) visose šalies savivaldybėse organizuoja seminarus, skirtus naujausiai informacijai teisiniais, ekonominiais ir inžineriniais klausimais daugiabučių atnaujinimo srityje pristatyti. Vasario mėnesį tokie renginiai įvyko jau 30 savivaldybių, o juose dalyvavo beveik 700 gyventojų, turėjusių galimybę sužinoti atsakymus į aktualius klausimus.

„Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programa – ilgalaikis procesas, todėl akivaizdu, kad, keičiantis teisės aktams, finansavimo mechanizmui, administravimui ir kitoms sritims, susijusioms su renovacija, gyventojams kyla klausimų, į kuriuos atsakymų reikia čia ir dabar. Primename, kad tokiu atveju jie iškart gali kreiptis tel. 8 614 99 699 ir kompetentingi specialistai atsakys į visus klausimus ir nukreips reikiama linkme“, – sako APVA Projektų įgyvendinimo ir priežiūros skyriaus specialistas Vladas Trakimavičius.

Įvardijama, kad 2022 m. buvo sulaukta daugiau kaip 2 tūkst. užklausų telefonu, šiemet renovacijos klausimais konsultavosi daugiau kaip 650 gyventojų.

Kokie dažniausi gyventojų klausimai?

APVA kviečia susipažinti su vienais dažniausių klausimų, kuriuos užduoda renovacija besidomintys gyventojai.

1. Kaip pradėti daugiabučio atnaujinimo procesus?

Susitarimą apie daugiabučio renovaciją gali inicijuoti savivaldybės administracija, bendrojo naudojimo objektų valdytojas arba savivaldybės paskirtas renovacijos administratorius. Vis dėlto galutinį sprendimą priima gyventojai – svarbu surinkti 51 proc. namo gyventojų balsų.

2. Kam priklauso balkonai? Buto savininkui ar tai bendras namo fasadas?

Balkonai yra neatsiejama fasado dalis. Todėl jų konstruktyvo stiprinimas, šiltinimo ar apdailos darbai yra bendrosios investicijos. Individualios investicijos gali būti tik balkonų stiklinimas.

3. Kiek kainuoja daugiabučio modernizacija?

Kiekvienas daugiabutis yra skirtingas ir jo atnaujinimo kaina nustatoma investicijų plane, kurį rengia investicinio plano rengėjai. Renkantis norimas priemones yra formuojama konkreti kaina.

4. Ar būtina įrengti pandusą neįgaliesiems prie įvažiavimo?

Taip, išskyrus tuos atvejus, kai to padaryti nėra jokių techninių galimybių.

5. Ar paimtas kreditas daugiabučio namo atnaujinimo (modernizavimo) statybos rangos darbams apmokėti gali būti grąžinamas anksčiau nei jo grąžinimo terminas, nustatytas kredito teikimo sutartyje?

Taip. Lengvatinis kreditas ar jo dalis gali būti grąžinti anksčiau nei numatyta kreditavimo sutartyje nustatyta tvarka, netaikant papildomų mokėjimų.

Kviečia sužinoti daugiau

Gyventojus, pasiryžusius renovuoti savo gyvenamuosius namus, APVA ragina visą informaciją apie būsto atnaujinimą sužinoti dalyvaujant seminaruose, vykstančiuose skirtinguose miestuose. Pasitikrinti, ar jūsų mieste ar gyvenvietėje artimiausiu metu yra numatomas seminaras, galite interneto puslapyje https://modernizuok.apva.lt/ Turite klausimų? Skambinkite tel. 8 614 99 699.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nuomone

nuomone portretas
renovacija gyventoju apiplesimas is kur pensininkas gali moketi 200000 ar 30000 ir kur juos imti medziagas deda nekokybiskas balkonu iskeia lyg tame name gyventu 2 metru zmones matyti yra tik medziai vienu zodziu juodas bardakas kam renovuos tas supras

šurajevščina

šurajevščina portretas
Kiemuose pilna performansų su ploščiais.

Tomas

Tomas portretas
Tai apva pas mus sssr garbintoja, kad nori kad hrushciovkes puostu lietuva amzinai, kur anukas ziuri, juk tai didele organizacija, kuri galimai dirba kremliui?
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių