„Ignitis“ sumažino elektros kainas tiekėją besirenkantiems gyventojams

Energetikos rinkos reguliuotojui dėl galimo piktnaudžiavimo padėtimi rinkoje ketinant aiškintis bendrovės „Ignitis“ siūlomą elektros kainodarą, bendrovė šią savaitę gerokai sumažino nepriklausomą tiekėją besirenkantiems gyventojams siūlomas kainas ir iš pirmaujančios pozicijos nusileido į antrą-trečią vietas.

Lietuvos energetikos agentūros tyrimas rodo, jog gegužės 26 dieną, palyginti su gegužės 19 diena, „Igničio“ siūloma prognozuojama mėnesio sąskaita, pasirinkus vienos laiko zonos planą su fiksuota kaina, sumažėjo nuo 51,15 iki 47,85 euro, o dviejų laiko zonų – nuo 52,46 iki 49,10 euro.  

„Ignitis“ atstovas Artūras Ketlerius pabrėžia, kad įmonė kainas sumažino antradienį, o Valstybinės energetikos reguliavimo tarnybos (VERT) pirmininkas Renatas Pocius apie ketinimus tirti įmonės kainodarą pranešė ketvirtadienį.

„Šis kainų sumažinimas, kuris įvyko dar savaitės pradžioje, nėra susijęs su Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos ketvirtadienį išsakyta nuomone, kad galbūt „Ignitis“ piktnaudžiauja padėtimi“, – žurnalistams penktadienį sakė A. Ketlerius.

Tačiau VERT atstovė Loreta Kimutytė BNS pranešė, kad tarnyba būtent antradienį išsiuntė raštą visiems nepriklausomiems tiekėjams, kad ji vykdo vartotojų teisėtų interesų valstybinę priežiūrą ir kad visos sutartys turi būti skaidrios, sąžiningos ir nediskriminuojančios vartotojų. 

Tuo metu „Ignitis“, pasak A. Ketleriaus, sprendimus dėl kainų, kurias peržiūri kiekvieną savaitę, paprastai priima pirmadieniais, o klientams jos paskelbiamos naktį iš pirmadienio į antradienį.

„Vidurnaktį iš pirmadienio į antradienį jau buvo naujos kainos sukeltos į planus ir jau vartotojai galėjo po vidurnakčio rinktis sutartis naujomis kainomis“, – teigė „Ignitis“ atstovas.  

A. Ketleriaus teigimu, VERT nepriklausomiems tiekėjams išsiųstas raštas „Ignitį“ pasiekė antradienį ryte – jau sumažinus  kainas. 

„Dar pasižiūrėjome, kada antradienį raštas iš VERT atėjo, tai buvo 9 val. 15 min. ryte, o kaip sakiau, kainos buvo pakeistos vidurnaktį – devynias valandas prieš tai“, – sakė A. Ketlerius.

Jis tikino, kad VERT raštas „Ignitis“ buvo neaktualus – esą jame nurodyta, kad nepriklausomus tiekėjus pasirinkusiems vartotojams nebus taikomos kompensacijos už abonementinį mokestį, tuo metu „Ignitis“ savo kainodaroje tokio mokesčio netaiko. 

R. Pocius ketvirtadienį sakė, kad tarnyba ketina aiškintis didžiausią elektros tiekimo buitiniams vartotojams rinkos dalį turinčios „Ignitis“ siūlomą elektros kainodarą, nes įžvelgia galimą piktnaudžiavimą padėtimi rinkoje.

„Mes įžvelgiame tam tikrų dalykų, kad tiekėjas, kuris prieš tai tiekė elektros energiją buitiniams vartotojams ir užima didžiausią rinkos dalį, galimai piktnaudžiauja savo padėtimi rinkoje, nes siūlo pačius brangiausius planus ir neaišku, kodėl siūlo“, – žurnalistams sakė R. Pocius.

„Ignitis“ teigia, jog antradienį turėjo galimybę sumažinti fiksuotos kainos planų tarifus. 

„Vertindami situaciją ir rizikas rinkoje kainodarą peržiūrime kas savaitę. Pavyzdžiui, atsižvelgę į pasikeitusias sąlygas rinkoje, šią savaitę turėjome galimybę sumažinti fiksuotų elektros tiekimo planų kainas – pagal VERT skaičiuoklę fiksuojant elektros kainą 12-24 mėnesiams „Ignitis“ vienos laiko zonos tarifo planas „Minimalus“ šiuo metu yra vienas pigiausių rinkoje“, – rašoma įmonės komentare BNS.

Bendrovė pabrėžia, kad didmeninė energijos rinka šiuo metu yra itin dinamiška, todėl ji negali pasakyti, kaip pasiūlymai atrodys kitą savaitę.

Tuo metu „Perlas energija“, iki tol siūliusi vienas mažiausių kainų, dabar šoktelėjo į lyderes – jos prognozuojama mėnesio sąskaita išaugo nuo 46,65 iki 49,35 euro (vienos laiko zonos planas su fiksuota kaina) ir nuo 48,25 iki 51,08 euro (dviejų laiko zonų).

„Enefit“ sąskaitos per savaitę nekito (atitinkamai 47,96 ir 47,61 euro), „Elektrum Lietuvos“ – kiek smuko: nuo 48,51 iki 47,51 euro (vienos laiko zonos planas) ir nuo 50,12 iki 49,07 euro (dviejų laiko zonų).

Pasak agentūros, skirtumai tarp populiariausių nepriklausomų elektros tiekėjų siūlomų planų sąskaitų mažėja ir dabar siekia 1,9 euro, o nevertinant didžiausios sąskaitos („Perlas energijos“), skirtumas tarp likusių trijų tiekėjų pasiūlymų yra  0,4 euro. Anksčiau skirtumai tarp didžiausios ir mažiausios sąskaitos sumų buvo 4,4–4,6 euro.

Agentūra prognozinius skaičiavimus atliko darant prielaidą, jog per mėnesį suvartojama vidutiniškai apie 150 kWh elektros, iš jos 65 proc. dienos metu, o 35 proc. – nakties.

Siekiant tikslesnės pasiūlymų analizės, informacija apie nepriklausomų tiekėjų pasiūlymus pateikiama juos sugrupuojant į dvi grupes: su fiksuota ir nefiksuota kaina (susieta su „Nord Pool“ biržos vidutine kaina). Atnaujintas palyginimo būdas yra korektiškesnis, teigia agentūra.

Pasirinkti nepriklausomą tiekėją maždaug pusė milijono antros grupės vartotojų turi iki birželio 18-osios, o likę trečios grupės vartotojai – iki gruodžio vidurio.  



NAUJAUSI KOMENTARAI

siaip

siaip portretas
cia daugiausia plesikauja ne nepriklausomi tiekejai o ESO. nepriklausomi tiekejai elektra gauna is birzos ar is savo zaliu elektros saltiniu ar kitu nusiperka elektra is zaliu saltiniu (saulyte, vejelis, biodujos ir pan.) siai dienai kitu galimybiu jie elektros pirkti neturi. o visi nepriklausomu tiekeju antkainis yra juokinga birza + 1-2 centai max....bet ESO antkainis tose elektros kainose yra 5-9centai uz kwh...? negana to kad desimtimis, simtais eur kiekvienas fizinis ar juridinis sumoka eso kas menesi, ESO vis tiek jei norite daugiau KW, norite deti saules elektrine ar linija sena pareikalaus is JUSU pakeisti linijas, rekonstruoti ar pan. uz SAVO LESAS...cia yra graudi valstybine monopolija...gal kas zinote kokiu elektriniu namams pirkti? noriu apskritai atsijunti nuo valdisku tinklu ESO. noriu savo elektra gaminti, saulyte netinka, tik vasara veikia, vejelis ir nevisada pucia...

ESO vartotojas

ESO vartotojas portretas
Kodėl neiššifruojama šiuo metu esama 0,167 Inginis kaina? Kikejoje Biržos kainos, kiek priedai ir pelno norma? Kiek dabar yra Biržos kaina už balandžio mėn, kai siūlė 0,339 Eur/ kwh? Visi kalbėtojai kalba tarsi nesuprastų apie ką kalba: kiek turi pasirinkti, kiek pasirinko, kie dar nepasirinko. Mums tai visai neįdomu.Parašykit iš ko susideda kaina?????

Nepaskubėjęs rinktis

Nepaskubėjęs rinktis portretas
O kaip bus su tais, kurie jau buvo pasirinkę siūlytas 0,34 Eur/kwh ?
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių