Laikinąja „Lifosos“ administratore paskirta „Finance Guru“

  • Teksto dydis:

Dėl Vakarų sankcijų sustabdytos Kėdainių fosforo trąšų gamyklos „Lifosa“ laikinąja administratore pirmadienį paskirta nemokumo administravimo bendrovė „Finance Guru“.

BNS žiniomis, „Finance guru“ galutiniame trijų pretendentų sąraše buvo antroje vietoje, pirmoje vietoje buvo skolų valdymo bendrovė „Easy Debt Service“, o trečioje – buvęs diplomatas bendrovės „Litpakas“ vadovas bei Indijos įmonės „Flexituff Ventures International Ltd.“ atstovas Baltijos šalyse Petras Šimeliūnas kartu su advokatų kontora „TGS Baltic“.

Administratorius turės įvertinti tarptautinių sankcijų poveikį „Lifosa“ veiklai ir ne vėliau kaip per 30 dienų pateikti ministerijai įmonės veiklos atnaujinimo planą, o vėliau kas mėnesį – jos veiklos ataskaitas. „Finance Guru“ privalės užtikrinti, kad iš įmonės vykdomų sandorių tiesioginės ar netiesioginės naudos negautų subjektai, kuriems taikomos sankcijos, o pačiai įmonei būtų užtikrinta ekonomiškai pagrįsta nauda.

Visiems „Lifosos“ visuotinio akcininkų susirinkimo, valdybos ar vadovo sprendimams bus reikalingas išankstinis rašytinis laikinojo administratoriaus pritarimas. Šie sprendimai apima ir bet kokius „Lifosos“ atsiskaitymus, pinigines operacijas, sutarčių ir sandorių sudarymą ar nutraukimą.

Anot Finansų ministerijos pranešimo, „Finance guru“ turės teisę gauti visą reikalingą informaciją „Lifosos“, įskaitant jos komercines ir profesines paslaptis ar konfidencialią informaciją, taip pat susipažinti su įmonės banko ar mokėjimų įstaigų sąskaitų duomenimis.

Tik esant išankstiniam Finansų ministerijos pritarimui, laikinasis administratorius galės pritarti bendrovės sprendimams dėl įmonės įstatų keitimo, kapitalo didinimo ar mažinimo, pelno ar nuostolio paskirstymo, dividendų skyrimo, įmonės reorganizavimo ir kitų sprendimų.

Finansų ministerija balandžio pabaigoje kreipėsi į Valdymo koordinavimo centrą (VKC) dėl pretendentų pasiūlymo į laikinuosius administratorius, centras pateikė tris potencialius kandidatus, kuriuos vertino ministerijos sudaryta komisija.

„Easy Debt Service“ dalyvavimas atrankoje sukėlė klausimų, nes šios įmonės valdybos nariai Audrius Milukas ir Marius Svidinskas turi sąsajų su VKC direktoriumi Vidu Danieliumi.

Registrų centro duomenys rodo, kad „Easy Debt Service“ valdybos nariai dirba ir finansinių paslaugų bendrovės „SME Bank“ valdyboje, o pastarosios stebėtojų tarybos narys nuo praėjusių metų gegužės ir atrankos metu buvo ir V. Danielius. Tai jis buvo nurodęs viešų ir privačių interesų deklaracijoje.

Laikinąjį administratorių pirmadienį paskyrė finansų ministrė Gintarė Skaistė.

ES kovo 9-ąją paskelbus sankcijas Kremliui artimam Rusijos oligarchui Andrejui Melničenkai, buvo įšaldytos „Lifosos“ sąskaitos, o balandžio 10-ąją įmonė veiklą sustabdė.

Anksčiau „Lifosos“ generalinis direktorius Rimantas Proscevičius BNS sakė, kad bendrovė yra paruošusi planą, pagal kurį, prižiūrint administratoriui, galėtų gaminti diamonio fosfato ir monokalcio fosfato trąšas, tokiu atveju reikėtų 500-600 darbuotojų, kurių skaičius palaipsniui galėtų būti didinamas.

Didžioji dalis darbuotojų šiuo metu yra priverstinėse prastovose, anksčiau BNS nurodė „Lifosos“ nepriklausomos profsąjungos pirmininkas Vitalijus Varnas.

100 proc. „Lifosos“ akcijų priklauso Šveicarijoje registruotai „EuroChem Group“, kurios 90 proc. priklauso A. Melničenkos valdomai Kipro įmonei „AIM Capital“. „EuroChem Group“ kovo 10 dieną pranešė, kad A. Melničenka nuo kovo 9 dienos atsistatydino iš jos direktorių valdybos, jis taip pat esą nebėra pagrindinis grupės naudos gavėjas.

Gegužės 13-ąją pranešta, kad „EuroChem Group“ keičia pavadinimą į „EuroChem Europe“, o jai vadovaus ligtolinis „EuroChem Group“ finansų direktorius, marketingo ir Europos pardavimų direktorius Marcas Hechleris (Markas Hechleris) – jis bus ir „Lifosos“ valdybos pirmininkas. Jis pakeitė koncernui vadovavusį Vladimirą Raševskį.

Naujienų agentūra „Bloomberg“ skelbia, kad Šveicarijos valdžios institucijos atšaldė „EuroChem“ sąskaitas po to, kai A. Melničenka perdavė jos kontrolę žmonai Aleksandrai.

Teigiama, kad bendrovė ir jos vadovybė raštu garantavo, kad visiškai laikysis sankcijų ir jokios lėšos ar ekonominiai ištekliai nebus perduoti asmenims, kuriems taikomos sankcijos.

„Lifosos“ finansų direktorė Regvita Ivanovienė dar kovo viduryje pranešė , kad A. Melničenka savo akcijas perrašė žmonai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių