LAT galutinai atmetė Serbijos prašymą iš naujo nagrinėti 11,4 mln. eurų ieškinį „Alitai“

Lietuvos teismai galutinai atmetė galimybę Serbijos Privatizavimo ginčų sprendimo agentūrai iš Dariaus Mockaus kontroliuojamos „MG grupės“ valdomos Įmonių grupės „Alita“ atgauti 11,4 mln. eurų.

Juos Serbija teigia patyrusi, kai tuo metu didžiausia šalyje alkoholio gamybos bendrovė „Alita“ prisiėmė ir neįvykdė įsipareigojimų dėl investicijų į 2007 metais privatizuotą Belgrado alaus daryklą „Beogradska Industrija Piva“ (BIP).

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) sausio 19 dieną atmetė agentūros skundą dėl pernai gruodį priimto Lietuvos apeliacinio teismo sprendimo, kuriuo atsisakyta pripažinti 2012 metų Serbijos arbitražo nutartį bei leisti ją vykdyti Lietuvoje.

„Kasacinio skundo argumentais nepagrindžiama, kad bylą nagrinėję teismai pažeidė teisės normas, o šie pažeidimai galėjo turėti įtakos neteisėtam teismo sprendimui priimti“, – rašoma LAT nutartyje.

Apeliacinis teismas gruodį konstatavo, kad Serbijos prašymas Lietuvoje pripažinti galutinį arbitražo sprendimą yra teisiškai nepagrįstas.

„Agentūra siekia, jog už „ALT Investicijos“ prievoles, kurios buvo pripažintos galutiniame arbitražo sprendime, būtų atsakinga „Alita“, tačiau galutinis arbitražo sprendimas dėl „ALT Investicijos“ nebuvo priimtas, todėl nėra pagrindo teigti, kad galutiniame arbitražo sprendime buvo pripažintos kokios nors „ALT Investicijos“ prievolės“, – rašoma Apeliacinio teismo sprendime.

Serbijos arbitražas 2012 metų rugsėjį Serbijai priteisė 16,8 mln. eurų žalos, iš kurių apie 11,4 mln. eurų teko Įmonių grupei „Alita“ („ALT investicijos“ tuo metu jau buvo bankrutavusios ir likviduotos).

„Alita“ arbitražo sprendimo nepripažino ir Serbijos teismuose toliau ginčijo sprendimą įtraukti įmonę atsakove. Vykstant ginčams Serbijoje arbitražo sprendimo nepripažino ir Lietuvos teismai. Serbijos Aukščiausiasis Teismas 2018-ųjų spalį panaikino arbitražo teismo dalinį sprendimą, kuriuo į procesą įtraukta „Alita“, o 2019 spalį – ir galutinį arbitražo sprendimą.

„Alita“ kartu su Švedijos bendrove „United Nordic Beverages“ 2007 metais iš Serbijos Privatizavimo agentūros įsigijo kontrolinį BIP akcijų paketą. 2009-ųjų rugsėjį „Alita“ išskaidė verslus – alkoholinių gėrimų gamyklas Alytuje ir Anykščiuose perkėlė į naujai įsteigtą Įmonių grupę „Alita“, o „Alitai“, kuri vėliau pervadinta į „ALT investicijos“, liko investicijos Serbijoje.

2010-ųjų pradžioje Serbija apkaltino „Alitą“ ir „United Nordic Beverages“ pažeidus įsipareigojimus investuoti į alaus daryklą ir išpirkti smulkiųjų akcininkų akcijas, nacionalizavo abiejų įmonių valdytas akcijas, o tų pačių metų lapkritį kreipėsi į Serbijos arbitražą dėl 67,8 mln. eurų žalos.

2010-ųjų pabaigoje „ALT investicijos“ pasiskelbė nemokia, o 2011-ųjų sausį įmonei buvo iškelta bankroto byla, tačiau Serbijos Privatizavimo agentūra arbitražui tuomet pareiškė, kad dėl nuostolių solidariai atsakinga ir įmonių grupė „Alita“. Nors pastaroji su tokia pozicija nesutiko, Serbijos arbitražas 2011 metų lapkritį daliniu sprendimu įtraukė „Alitą“ atsakove arbitražo procese.

2014 metų pabaigoje Įmonių grupę „Alita“ įsigijo tuometinio koncerno „MG Baltic“ įmonė „Mineraliniai vandenys“, o 2016 metais bendrovė alkoholinių gėrimų gamybą perleido kitai „Mineralinių vandenų“ valdomai įmonei – „MV Group Production“ (buvęs Kauno „Stumbras“).


Šiame straipsnyje: AlitaSerbijalat

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių