- Tomas Jankus
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Lietuviai vis drąsiau ragauja ir atranda fruit beer stiliaus alų – tai rodo aludarių lūkesčius gerokai viršijantys pardavimai.
Šį pavasarį rinkai pristatytas „Švyturio Crimson Cherry“, su džiovintomis vyšniomis subrandintas tamsus lageris, parduodamas akimirksniu – vos tik atsiduria lentynose. Aludariai sako nesitikėję tokio naujo alaus populiarumo ir aiškina, kodėl negali jo pagaminti daugiau.
„Crimson Cherry“ alus tapo pirmuoju Lietuvoje su džiovintomis vyšniomis brandintu fruit beer stiliaus alumi. Fruit beer, arba vaisinis alus, iki šiol drąsiau buvo ragaujamas ir savo gerbėjų rasdavo tarp eksperimentuoti skoniais mėgstančių lietuvių. Jis išsiskiria subtiliu ar sodriu vaisių ir uogų skoniu, neužgožiančiu apynio kartumo. Sėkmingi „Crimson Cherry“ pardavimai rodo, kad lietuviai vis dažniau šalia tradicinio lagerio išbando ir vaisinio, neragauto ir neįprasto skonio rūšis.
„Vaisinio alaus populiarėjimą Lietuvoje pastebėjome dar pernai, kai išryškėjo tendencija, kad lietuviai vis drąsiau ieško ne vien tradicinio lagerio. Dar tada naujo alaus skonio paieškas pradėjome ir mes. Tačiau tai užtruko – „Crimson cherry“ kūrybai skyrėme daug dėmesio. Norėjome sukurti vaisinį alų, kuris būtų gaminamas su tikrais, natūraliais vaisiais ar uogomis, ir kūrėme jį, laikydamiesi savo švyturiškų standartų. Būtent taip ir gimė „Crimson Cherry“, o pirmieji jo pardavimo rezultatai mus nustebino ir pradžiugino, kad pavyko sukurti naują lietuvių pamėgtą rūšį“, – teigia „Švyturio“ produkto vadovas Andrius Bagdzevičius.
Atsigręžia į natūralumą
„Crimson Cherry“ alaus gamyba trunka ilgiau nei įprastinių lager alaus rūšių. Šis alus fermentuojamas ir brandinamas mažiausiai šešias savaites ir nė dienos trumpiau – būtent tiek laiko reikia, kad atsiskleistų visas vyšnių aromato ir skonio intensyvumas.
„Švyturio“ vyriausioji aludarė Džuljeta Armonienė teigia, kad, pradedant kurti alų, buvo kruopščiai ieškoma tinkamos vyšnių rūšies, nes ne visos tinka alui brandinti. „Crimson Cherry“ gaminimui buvo tiekiamos 2015 metų derliaus vyšnios iš Bulgarijos.
„Tiekėjų vyšnioms ieškojome ilgai, tačiau galiausiai buvo pasirinktos vyšnios iš Bulgarijos, kurios tinkamai atsiskleidžia aluje ir suteikia jam ypatingą skonį bei aromatą. Ruošdami vyšnias susitikimui su alumi, suberiame jas į specialų tinklą, kuris patalpinamas alaus brandinimo talpoje. Uogos prislopina apynio kartumą, tačiau puikiai išlaiko pusiausvyrą tarp alaus ir vaisiškumo, neužgoždamos apynių aromato bei alaus skonio“, – aiškina Dž. Armonienė.
„Pastebėję, kad alus tapo labai populiarus ir labai greitai išperkamas, negalime padidinti jo virimo kiekių, nes, pasirodo, Europoje liko labai nedidelis mums tinkamų vyšnių kiekis. Renkamės labai kruopščiai, todėl vyšninio alaus mėgėjus raginame būti kantrius“, – prideda aludarė.
Dž. Armonienė pabrėžia, kad šis alus skirtas eksperimentuotojams, kurie nuolat ieško naujų skonio potyrių bei reikalauja alaus kokybės ir įvairovės. Tačiau jeigu šis apibūdinimas anksčiau būtų tikęs tik nedidelei grupelei didžiausių gurmanų, dabar tokį alų mėgsta daugelis lietuvių. Tai nebėra niša – tai tampa nauja alaus tradicija, teigia aludarė.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Joniškio rajono žemės ūkio bendrovė atleidžia virš trečdalio darbuotojų
Joniškio rajone veikianti Darginių žemės ūkio bendrovė (ŽŪB) atleidžia 17 iš 44 darbuotojų. Apie tai įmonė informavo Užimtumo tarnybą. ...
-
Naujienų portalas JP įsigijo televizijos kanalą GNTV
Naujienų portalas JP įsigijo nuo 2014 m. transliuojamą regioninės televizijos kanalą „Gerų naujienų televizija“ (GNTV). ...
-
Skaudi netektis: mirė Šiaulių banko įkūrėjas Z. E. Sabalys2
Eidamas 86-uosius metus mirė Šiaulių banko įkūrėjas, Šiaulių miesto garbės pilietis, Zenonas Eimutis Sabalys. ...
-
Jūrų ekosistemos ir vėjo elektrinės: draugiška kaimynystė – misija įmanoma3
Meno kūrėjų išaukštinta Baltija teikia ne tik nusiraminimą ir poilsį – tai ir viena intensyviausiai žmogaus naudojamų bei labiausiai užterštų jūrų pasaulyje. Rimtų pasekmių suvokimas tiek įvairių sričių specialistus,...
-
Sutriko „Swedbank“ e. bankininkystės veikla, bankas trūkumus šalina1
Ketvirtadienio pavakarę sutriko „Swedbank“ interneto banko veikla, dėl to dalis klientų patiria trikdžių. ...
-
Seimas svarstys siūlymą Žemės ūkio agentūrai perduoti dalį ŽŪM funkcijų
Seimas svarstys siūlymą, kuriuo norima Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) vykdomą tautinio paveldo produktų ir tradicinių amatų meistrų atestavimo funkciją perduoti Žemės ūkio agentūrai. ...
-
VERT: „Amber Grid“ GIPL saugumo patikrą turės atlikti iki sausio 15 dienos
Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) ketvirtadienį pusmečiui – iki kitų metų sausio 15 dienos pratęsė terminą, per kurį Lietuvos gamtinių dujų perdavimo bendrovė „Amber Grid“ turi atlikti nepriklausomą 2022 metais nut...
-
„MOMO Grill“ gimtadienis pritraukė būrį garsių kauniečių ir miesto svečių3
Ypatingas gimtadienis, kurio buvo verta laukti ilgai... Garsūs kauniečiai visą rugsėjį rinkosi švęsti restorane „MOMO Grill Kaunas“. Lygiai prieš šešerius metus grilio patiekalų restoraną Kauno centre įkūręs v...
-
VKC: valstybės įmonių valdysenos rezultatai – geriausi nei bet kada anksčiau
84 proc. valstybės valdomų įmonių (VVĮ) per 12 pastarųjų mėnesių pasiekė teigiamų valdysenos rezultatų – 8 procentiniais punktais daugiau nei prieš metus, kai gerai įvertinta 76 proc. VVĮ. ...
-
Lietuviai vis labiau vertina kokybišką produkciją „iš lauko – ant stalo“1
„Tie, kurie paragauja mūsų ūkio kokybiškų produktų, visuomet sugrįžta. Džiugu, kad jau turime savo pirkėją, kuris moka atskirti, kur yra gera kokybiška mėsytė, sūris ar medus, o kur – masinės gamybos produktas“, &n...