Lietuvoje nelikus baltarusiško cemento, „Akmenės cementas“ išlipo iš nuostolių

Po aštuonerių metų nuostolingos veiklos vienintelė Lietuvoje cemento gamybos bendrovė „Akmenės cementas“ pernai uždirbo 16 mln. eurų grynojo pelno. Bendrovės vadovas sako, kad teigiamą rezultatą lėmė ir iš Lietuvos dingęs baltarusiškas cementas.

Paskutinį kartą įmonė pelningai dirbo 2013 metais – gauta apie 3,4 mln. eurų (11,7 mln. litų) pelno, o vėliau kasmet patyrė nuostolių, kurie pernai siekė 27,5 mln. eurų, rodo įmonės Registrų centrui pateiktos finansinės ataskaitos.

„Akmenės cemento“ vadovas Artūras Zaremba BNS sakė, kad nuostoliai jau vargino, todėl 2022 metų rezultatas itin džiugina.

„Aišku, po tokio ilgo periodo jis džiugina, nes jau buvome pavargę nuo rezultato tokio, tai kaip ir geras impulsas yra. Pavyko suvaldyti pajamas ir sąnaudas, turėti teigimą skirtumą“, – teigė A. Zaremba.

Jis taip pat sakė, kad apyvartą taip pat didino išaugusi cemento pardavimo kaina, teigiamo rezultato siekti padėjo skolų bankams sumažėjimas ir sprendimas palankesnėmis sąlygomis skolintis iš patronuojančios bendrovės, taip pat – fiksuota elektros kaina, leidusi išvengti papildomų energetinių sąnaudų.

Įmonės pajamos praėjusiais metais augo 53 proc. iki 133,6 mln. eurų (2021 metais – 87,5 mln. eurų). Anot vadovo, tokių rezultatų pasiekti padėjo padidėjusi paklausa ir iš Lietuvos dingęs baltarusiškas cementas.

Buvo ženklus augimas mūsų regione statybų industrijoje, tiek Lietuvoje  vartojimas ženkliai augo, tiek Skandinavijos šalyse, kas mums labai padėjo. 

„Buvo ženklus augimas mūsų regione statybų industrijoje, tiek Lietuvoje  vartojimas ženkliai augo, tiek Skandinavijos šalyse, kas mums labai padėjo. Aišku, įtakos nemažos turėjo ir tai, kad neliko mums labai nepalankaus konkurento mūsų regione, neliko baltarusiško cemento, nes jie didelę dalį rinkos atsiriekdavo Lietuvoje“, – kalbėjo A. Zaremba.

Pernai įmonė pardavė 1,4 mln. tonų cemento – 6 proc. daugiau nei 2021 metais, gamyba augo 8 proc. iki 1,5 mln. tonų. Lietuvoje parduota beveik 1,1 mln. tonų, arba 75 proc., likęs kiekis – Europos Sąjungos šalyse.

Bendrovės metiniame pranešime nurodoma, kad cemento pardavimų apimtys šiemet išliks tokios pat, bet A. Zaremba sako, jog šiemet rezultatai bus prastesni.

„Panašu, kad mes nepasieksime tų kiekių, kurie buvo 2022 metais, bus mažesni, nes jaučiame sumažėjimą vietinėje rinkoje, tas akivaizdžiai matosi, vartojimas Lietuvoje krenta, o eksporto rinkose mes nesame pagrindinis žaidėjas, esame numeris ketvirtas-penktas“, – sakė A. Zaremba.

„Akmenės cementas“ kontroliuoja statybų ir transporto įmones „Medis ir betonas“, „Cemeka“, „Lankų bokštai“, „Glomus“ ir „Akmenės transportas“. Grupėje pernai iš viso dirbo 535 darbuotojai.

Bendrovė šiuo metu diegia 22 mln. eurų vertės įrangą kietojo atgautojo kuro, gaminamo iš pramoninių atliekų, deginimui. Šiemet ji turėtų padėti pakeisti 25 proc., 2024 metais – iki 75 proc. gamyboje naudojamų anglių. 

Didžiąją dalį būtino kietojo atgautojo kuro „Akmenės cementas“ įsigis užsienyje.

Vokietijos statybinių medžiagų gamintoja „Schwenk Zement Beteilgungen“ valdo 97 proc. „Akmenės cemento“ akcijų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

dar galima nusipirkt estiško cemento

dar galima nusipirkt estiško cemento portretas
jeigu norit kad statinys subyrėtų.

taigi

taigi portretas
Rado kuo girtis - vokiečių viršpelniais lietuvių statybininkų bei NT pirkėjų sąskaita. TFŪŪŪ

QWXZ

QWXZ portretas
Jei ką, tai 97 proc. AB „Akmenės cementas“ akcijų priklauso vokietijos statybinių medžiagų grupei „Schwenk Building Materials Group“. Užuot pirkę pigų cementą iš Baltarusijos, Lietuvos žmonės yra apvaginėjami buržujų iš Vokietijos.
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių