Papuoškite namus šventėms: kaip patiems sukurti kalėdinį vainiką?

  • Teksto dydis:

Pajusti šventinę nuotaiką ir namuose sukurti kalėdinę atmosferą padeda šventiniai simboliai. Vienas tokių – Kalėdų vainikas, kuris ne tik suteiks namams šilumos ir jaukumo, tačiau gali tapti ir pagrindine kalėdinio stalo dekoracija.

Pasak „Senukų“ specialistų, šį kalėdinį aksesuarą susikurti patiems lengva, tereikia turėti vos kelias priemones. Jie dalijasi šio švenčių simbolio kūrimo patarimais bei pataria, kaip išsirinkti jo dekoro stilistiką.

Ko prireiks kalėdiniam vainikui?

Vainiko pynimo dirbtuvėms reikėtų pasiruošti iš anksto. Ekspertai išskiria svarbiausias priemones, kurių prireiks:

Vainiko pagrindas. Paprastesnis variantas – įsigyti jau pagamintą, tačiau nedekoruotą šiaudinį vainiko pagrindą arba putplasčio žiedą. Tačiau jį galima pasigaminti patiems – tam prireiks kartono ir laikraščių ar šiaudų jam apsukti.

Gyvos arba dirbtinės eglės, pušies ar kėnio šakos. Nebijokite derinti kelių augalų, tiks net kadagio, tujos ar netgi visžalio eukalipto šakelės – taip sukursite išskirtinį vainiką.

Kalėdiniai žaisliukai ir kiti papuošimai. Dekorui galima rinktis kalėdinius žaisliukus, gamtoje randamas gėrybes ar panaudoti gardžius dekoro elementus: meduolinius sausainius, cinamono lazdeles, džiovintų apelsinų griežinėlius. Taip pat galima dekoruoti įvairiais kaspinais, plunksnomis ar kitomis mielomis dekoratyviomis smulkmenomis. Nevaržykite savo vaizduotės.

Plona žalia viela ir replytės jai nukirpti. Viela reikalinga šakoms prie pagrindo pritvirtinti ir kilputei pagaminti.

Karšti klijai. Jais lengvai pritvirtinsite žaisliukus ir kitus norimus papuošimus prie vainiko. Patariama rinktis taip pat žalios spalvos, kurią bus galima lengviau paslėpti šakose.

Sekatorius. Juo paprasčiau nukirpti storesnę šakelę.

Vainiką pinkite pagal laikrodžio rodyklę

Visų pirma reikėtų pasiruošti šakas. Jei vainiko skersmuo yra apie 30 cm, šakas sukarpykite į 15 cm ilgio šakeles, jeigu vainikas mažesnis – 10 cm, o jei didesnis – 20 cm.

Dėkite kelias šakeles prie vainiko pagrindo, apjuoskite jas viela ir pritvirtinkite. Šakeles svarbu stipriai priveržti, jog jos džiūdamos neišlakstytų į šalis. Taip užpildykite visą vainiko pagrindą. „Senukų“ ekspertai rekomenduoja šakeles dėti viena kryptimi, geriausia – prieš laikrodžio rodyklę, kad vainikas būtų supintas pagal laikrodžio rodyklę – tai šventinio vainiko taisyklė.

Pinant vainiką, galima pasirinkti ir vainiko purumą: dėliojant šakeles nuožulniai, tarsi sugulusias viena ant kitos, gausime glotnų ir tolygų vainiką. Jei norime džiaugtis puriu variantu, šakeles dėliokite vertikaliau, plačiau paskirstykite, jų panaudokite daugiau. Užbaigiant vainiką, paskutinį sluoksnį beliks tarsi pakišti po pirmuoju, nuo kurio pradėjote, kad dailiai užmaskuotumėte sudūrimo vietą.

Pabaigę pinti, vielą užriškite ir nukirptą galiuką paslėpkite pagrinde. Jei vainiką nuspręsite dėti ne ant stalo, o kabinti ant sienos ar namų durų, iš tos pačios vielos pasidarykite kilputę: apsukite pirštą viela ir taip suformuokite reikiamo dydžio kilpą, pritvirtinkite ją pagrinde.

„Senukų“ nuotr. 

Rinkitės dekoro elementus

Paruošus vainiko pagrindą, belieka išsirinkti jo dekorą. Būkite išradingi ir nebijokite eksperimentuoti. „Senukų“ ekspertai dalijasi keliais patarimais:

Išsirinkite dekoro stilių. Apsvarstykite, kokio vainiko norite: dvelkiančio natūralumu ir primenančio mišką, kupino šventinės nuotaikos ir žaižaruojančio spalvomis, viliojančio jaukiais kvapais ir saldumynais? Pasirinkta tema leis išlaikyti harmoniją ir lengviau jį priderinti prie namų interjero.

Viena populiariausių tendencijų – natūralus, gamtos motyvus atkartojantis dekoras, kurio pagrindas – sezoninės gėrybės. Šiam dekoro stiliui galima panaudoti kankorėžius, giles, kaštonus, samanas, kerpes, mažas raudonas šermukšnio ar bugienio uogytes. Natūraliai šio stiliaus vainiko dekore atrodys ir virtuvėje randamos gėrybės: negliaudyti riešutai, džiovinti apelsinų ar citrinų griežinėliai, cinamono lazdelės, žvaigždinis anyžius, gvazdikėliai – namuose pasklis nuostabus aromatas.

Norintiems sukurti puošnų ir spindintį kalėdinį vainiką, specialistai pataria rinktis eglutės žaisliukus. Vainikui rekomenduojami mažiausio dydžio kalėdiniai žaisliukai, tačiau tarp jų galima įmaišyti didesnių. Juos tvirtinti verta grupelėmis po 2-3, parinkti skirtingas jų spalvas, šalia matinių žaisliukų tvirtinti blizgius – taip bus sudaroma estetiška kompozicija. Taip pat verta kelis žaisliukus pritvirtinti ir į vainiko vidų – laikantis šios rekomendacijos, vainikas neatrodys plokščias.

„Senukų“ nuotr. 

Pradėkite puošti. Karštais klijais pritvirtinkite didžiausius dekoro elementus – žaisliukus, žvakutes ar kitas dekoracijas, vėliau papildykite smulkmenomis ir akcentais. Tik neperkraukite, palikite vietos subtilumui. Tam, kad vainikas atrodytų tarsi gyvas, rekomenduojama elementus tvirtinti ne šakelių paviršiuje, o juos įkomponuoti tarp spygliukų, tarp šakelių.

Nepamirškite švieselių. Ant vainiko pritvirtintos kelios mažesnės žvakutės ar viduryje įstatyta viena didelė žvakė atrodys itin jaukiai. O jei norisi lempučių, geriausia rinktis vienspalves, kurios pabrėš jūsų parinktus vainiko papuošimus ir sukurs tikrą šventinę nuotaiką.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vainika

Vainika portretas
visiems artimieji nupirks. Nesigruzinkite pirma laiko!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių