Unikali iniciatyva – bendruomenės eidamos užaugino 35 tūkst. tikrų medžių

  • Teksto dydis:

Lietuvoje pasodintos trys naujos žingsnių giraitės, užaugintos unikaliu būdu – einant. Daugiau nei 600 bendruomenių, vienijančių 5 tūkst. žmonių, susibūrė į žingsnių iššūkį, kurio tikslas – puoselėjant sveikatingumo ir aplinkos apsaugos vertybes užauginti 30 tūkst. medžių. Dalyvių aktyvumas viršijo lūkesčius. Nuėję atstumą, tolygų 40 kelionių aplink Žemės rutulį, dalyviai užaugino 35 tūkst. pušelių, eglaičių ir beržų Klaipėdos, Šiaulių bei Kauno regionuose.

Naujieji žingsnių miškai – viešu žingsnių iššūkiu prasidėjusios iniciatyvos „ERGO iššūkis: apsodinkime Lietuvą!“ finalas.

Dešimtys tūkstančių naujų medžių

Metų pradžioje mobiliojoje vaikščiojimo programėlėje „#walk15“ startavo viešas žingsnių iššūkis, pakvietęs suburti šeimos, draugų, įmonės ar mokyklos komandą ir kasdien įveikti kuo daugiau žingsnių. Iššūkyje dalyvių surenkami žingsniai buvo konvertuojami į tikrų medžių skaičių, kuriuos trijose skirtingose Lietuvos vietovėse įsipareigojo pasodinti iššūkio organizatoriai – draudimo bendrovės „ERGO“ darbuotojai, Valstybinių miškų urėdija ir programėlės „#walk15“ komanda.

„Nuo ko prasideda dešimčių tūkstančių medžių sodinimo kelionė? Nuo pirmojo pasodinto medelio. Rūpintis gamta, o ypač – Lietuvos miškais, yra viena iš pagrindinių mūsų strateginių veiklos linijų. Nors medžių sodinimas Lietuvoje nėra naujiena, ši iniciatyva yra kitokia. Pirmiausia, žingsniuodamas žmogus skiria dėmesį savo sveikatai. Antra, už nueitus žingsnius auginami virtualūs medžiai, kurie vėliau virsta tikrais pasodintais medžiais. Taigi tai – tiesioginė sąsaja tarp rūpinimosi savo sveikata bei gamta, taip pat leidžianti pasitelkti skaitmenines technologijas realių mūsų visuomenei aktualių problemų sprendimui“, – sakė iniciatyvos iniciatorius, Lietuvoje veikiančios draudimo bendrovės „ERGO“ vadovas Tadas Dovbyšas.

J. Kalinsko nuotr.

Iššūkyje užauginti medžiai buvo pasodinti Valstybinių miškų urėdijos numatytuose, specialiai tam skirtuose plotuose – Smiltynėje (Klaipėda), Vainagiuose (Šiaulių rajonas), Vaišvydavoje (Kauno rajonas). Iš viso žingsnių pagalba apsodinta daugiau nei 11 hektarų dydžio plotai.

„Džiaugiamės, kad vis daugiau žmonių atranda mišką, kuris yra ir poilsio, ir tokių kaip ši, socialinių iniciatyvų vieta. Valstybinių miškų urėdija skyrė miško plotus bei moderniausiuose urėdijos medelynuose užaugintus sodinukus bei sėjinukus šiems plotams apsodinti. Matome, kad kasmet vis daugiau žmonių nori prisijungti prie vieno prasmingiausių miškininkų darbų – medžių sodinimo, tad tikimės, kad kasmet sodinančių medelius ir besirūpinančių sveika gyvensena tik daugės“, – sakė Valstybinių miškų urėdijos vadovas Valdas Kaubrė“, – sakė Valstybinių miškų urėdijos vadovas Valdas Kaubrė.

Įsitraukimas viršijo lūkesčius

Iššūkio organizatoriai džiaugiasi, jog dalyviai noriai įsitraukė ne tik žingsniuoti, bet ir sodinti vaikštant pačių užaugintus medžius.

„Labai džiaugiuosi, jog sveikatingumą bei meilę aplinkai puoselėjanti iniciatyva pranoko visus mūsų lūkesčius. Startuojant iššūkiui siekėme žingsniais užauginti 30 tūkst. medžių, tačiau ne tik pasiekėme ambicingą tikslą, bet ir jį viršijome. Pasodinta 35 tūkst. naujų medelių! O medžių sodinimo renginiai subūrė taip pat įspūdingą skaičių dalyvių – beveik tūkstantį žmonių. Medžius sodino tiek moksleiviai, tiek vietiniai gyventojai, tiek skirtingų įmonių atstovai“, – sakė programėlės „#walk15“ kūrėja Vlada Musvydaitė-Vilčiauskė.

Miškininkų teigimu, naujieji medeliai pastebimai ūgtels jau per artimiausius penkerius metus. Žingsnių giraites atrasti gali kiekvienas norintis. Tiksli jų vietos lokacija patalpinta nemokamos vaikščiojimo programėlės „#walk15“ skiltyje „Trasos“. Paieškos laukelyje tereikia įvesti „ERGO žingsnių giraitės“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių