V. Tėvelis: parama paukščių ūkiams reikalinga, bet nesprendžia problemos

Žemės ūkio ministerijai numačius 5,8 mln. eurų viščiukų broilerių ir dedeklių laikytojams, Lietuvos paukštininkystės asociacijos vadovas sako, kad parama reikalinga, tačiau nesprendžia ilgalaikės verslo problemos.

Anot Vytauto Tėvelio, paukštininkystės verslas dėl pabrangusių pašarų, išaugusių energijos kainų ir kitų sąnaudų per mėnesį patiria apie 1,5 mln. eurų nuostolių.

„Parama yra tam kartui, bet ji nesprendžia ilgalaikių problemų. Tie papildomi 3,8 mln. eurų gelbsti 2-3 mėnesius, nes numatytas rėmimas dėl kovo-gegužės mėnesiais susidarančių pasekmių. Tai šitam laikotarpiui yra ženkli parama, bet yra skolų uodegos nuo praėjusių metų ir nuo anksčiau, tai jų nedengia“, – BNS sakė V. Tėvelis.

Dėl karo Ukrainoje pabrangus pašarams, Žemės ūkio ministerija šią savaitę pranešė apie papildomą 3,8 mln. eurų paramą paukštininkams. Kiek anksčiau Europos Komisija patvirtino 2 mln. eurų Lietuvos pagalbos schemą broilerių augintojams, nukentėjusiems nuo koronaviruso pandemijos.

V. Tėvelis sako, kad ilguoju laikotarpiu išlaidas ir pajamas subalansuotų mažesnės grūdų ir pašarinių priedų kainos, taip pat kompensacijos dėl energetikos išteklių brangimo.

Ateina tam tikra kainų riba, o antras dalykas, turime šalia Lenkiją, kur gamina 20 kartų daugiau paukštienos nei Lietuva.

„Šiandien mes dar nematome ant popieriaus konkrečių skirtumų dėl energijos išteklių kompensavimo. Jei atsiras paramos, tai žinoma, pagelbėtų sektoriui“, – sakė jis.

V. Tėvelis kalbėjo, kad pastaruoju metu paukštienos kainos yra pakilusios, tačiau tolesnio kainų augimo jis neprognozuoja. Anot jo, jau yra pasiekta kainų riba, be to, kaimyninė Lenkija gali tiekti pigesnę produkciją į Lietuvą.

„Aišku, gali prekybos tinklai žaisti tarpusavyje, bet didmeninės kainos neprognozuojam, kad jos didėtų. Ateina tam tikra kainų riba, o antras dalykas, turime šalia Lenkiją, kur gamina 20 kartų daugiau paukštienos nei Lietuva, ir visada yra pas jos perteklinės produkcijos, kurią ji į tokią, Lenkijos požiūriu, nedidelę rinką, žemesnėmis kainomis gali visada pasiūlyti prekybos tinklams“, – teigė jis.

Žemės ūkio ministerija skelbė, kad 3,8 mln. eurų pagalba teikiama už šiemet kovą-gegužę paskerstų broilerių bei kiaušinių kiekį. Ministerijos duomenimis, nuo karo pradžios iki kovo paukštininkystės pašarų kainos išaugo apie 20 proc., todėl pajamos už broilerių ir kiaušinių pardavimus nepadengė išaugusių gamybos sąnaudų.

Kiek anksčiau numatyti 2 mln. eurų skirti broilerių augintojams, nukentėjusiems nuo koronaviruso pandemijos. Parama tikimasi sumažinti augintojų likvidumo trūkumą ir padengti dalį nuostolių, kuriuos jie patyrė dėl apribojimų pandemijos metu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pajėgus Tėvelis

pajėgus Tėvelis portretas
jei tiek vištų prištampavo
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių