Vasarą saugomų teritorijų lankytojų centrai dirbs ir savaitgaliais

Šią vasarą nacionalinių bei regioninių parko lankytojų centrai dirbs ir savaitgaliais.

Apie tai antradienį informavo aplinkos ministras Simonas Gentvilas.

Lankytojų centrai šeštadieniais bei sekmadieniais nuo 10 iki 15 val. dirbs iki rugsėjo 30 dienos.

„Norėjome paskelbti naujieną, kad šiemet planuotume atostogas ir sekmadieniais, nes turime be galo platų tinklą lankytojų centrų (...). Šiemet naujovė yra ta, kad skyrus papildomą finansavimą pradeda lankytojų centrai veikti sekmadieniais“, – antradienį žurnalistams kalbėjo S. Gentvilas.

Anot jo, ministerija šiam projektui įvykdyti saugomų teritorijų sistemai skyrė 460 tūkst. eurų. Pasak S. Gentvilo, jei lankytojų srautas pateisins lūkesčius, planuojama, jog tam tikrų centrų darbas savaitgaliais būtų pratęstas ilgesniam laikotarpiu.

„Ten kur pasiteisins ir matysim, kad išsitempia bei yra pageidavimas, lanksčiai reaguosime“, – kalbėdamas apie pratęsimo galimybę pažymėjo ministras.

Kaip teigė Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos (VSTT) vadovė Agnė Jasinavičiūtė dėl pailginto darbo laiko tikimasi sulaukti apie 10 proc. daugiau lankytojų.

Praėjusiais metais mes per sistemą turėjome apie 260 tūkst. lankytojų tai bent 10 proc. paauginti šį skaičių labai norėtume.

„Iš tikrųjų tikimės apie 10 proc. (...), nes dar po COVID-19 tie skaičiai nėra atsistatę. Praėjusiais metais mes per sistemą turėjome apie 260 tūkst. lankytojų tai bent 10 proc. paauginti šį skaičių labai norėtume", – nurodė ji.

Lietuvoje yra penki nacionaliniai ir 30 regioninių parkų. Kaip nurodo VSTT, beveik visi jie turi lankytojų centrus su ekspozicijomis.

Lankytojų centrai taip pat įrengti valstybiniuose gamtiniuose rezervatuose bei Žuvinto biosferos rezervate. Šiuo metu saugomose teritorijose veikia 38 lankytojų centrai. Anot tarnybos, rudenį planuojama atverti Kuršių nerijos nacionalinio parko lankytojų centrą.

„Nemažai dėmesio skiriam pažintiniams takams. Keičiam šiek tiek jų profilį, kad nereikėtų didelės infrastruktūros, orientuojamės į didesnes trasas, kur žmonės galėtų pasidaryti vienos ar dviejų dienų žygį“, – kalbėjo A. Jasinavičiūtė.

Pasak vadovės, taip pat daug dėmesio skiriama piliakalniams, gamtos mokykloms. Ji pažymėjo, jog liepą Pagramančio regioniniame parke tikimasi atidaryti apžvalgos bokštą, o rugsėjį lankymui bus pritaikytas Lyduvėnų geležinkelio tiltas.

„Gan greitai pabaigsime projektą Kuršių Nerijos nacionaliniame parke. Turėsime Juodkrantėje lankytojų centrą rudeniop, o greitai, gal birželio pabaigoje, atversime pilnai gamtos mokyklą Kuršių Nerijoje“, – teigė VSTT vadovė.

Praėjusių metų gruodžio pradžioje Vyriausybė pritarė Suvalkijos (Sūduvos) nacionalinio parko planavimo schemos rengimo pradžiai ir planavimo tikslams, tačiau kilus nesutarimams su vietos bendruomene, nutarimas kovą atšauktas.

„Mes dabar esam pristabdę šį procesą dėl to, kad reikia gaivinti pasitikėjimą saugoma teritorija, išryškinti jos vertybes ir grįžti tada kai bendruomenė suvoks kokioje vertingoje teritorijoje gyvena bei matys regioninį parką ne kaip priešą, bet kaip sąjungininką“, – kalbėjo A. Gentvilas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių