Apie keliones senesniais traukiniais: jausmas – kaip pirtyje

  • Teksto dydis:

Nuo karščio svaigstanti galva, silpnumas, jausmas kaip pirtyje. Ir ne keliolika minučių, o kelias valandas. Langai praverti, bet gelbsti mažai. Traukinio vagone termometras rodo net 32 laipsnius, pasakojama LNK reportaže.

„Gauname kreipimųsi dėl didelės temperatūros traukiniuose“, – teigė „LTG Link“ korporatyvinės veiklos vadovas Gediminas Šečkus.

Geležinkelio darbuotojas informuoja, jog vagone kondicionierius neveikia. Tokiomis sąlygomis dirbti – iššūkis. O ir prieš keleivius nepatogu.

Keleiviai sako, kad tokiu atveju, kai svilina 30 laipsnių karštis, o kondicionierius neveikia, laiko klausimas, kam iš keleivių vidury kelionės prireiks medikų pagalbos.

„Tokiu oru nežinau, ar ryžčiausi važiuoti traukiniu“, – kalbėjo Lietuvos gyventojas.

Mažų mažiausiai keleiviai apie tokią situaciją norėtų būti informuojami. Galbūt net vandens būtų siūloma.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Prieš beveik tris dešimtmečius gamintuose traukiniuose nėra kondicionavimo sistemų. Tai – nemaža dalis, apie 40 proc. mūsų viso parko, todėl šią problemą galima išspręsti tik naujais traukiniais“, – kalbėjo G. Šečkus.

Vadovas sako, kad problema sprendžiama vagonus vėdinant pravėrus langus ir dalinant keleiviams vandenį, o naujų traukinių dar teks palaukti. Pirkimai truks trejus metus. Sveikatos specialistai vardina, kaip suprasti, jei patyrėte saulės ar šilumos smūgį ir kada jau iškyla grėsmė sveikatai.

„Gali pykinti, jaučiamas stiprus širdies plakimas, net smilkiniuose atsiliepiantis, pakyla kūno temperatūra, gali pakilti net iki 40 laipsnių, nebeprakaituojama, oda būna sausa, tad šiluma kaupiasi viduje, sutrinka termoreguliacija. Galima prarasti sąmonę, gali prasidėti traukuliai“, – pasakojo greitosios medicinos pagalbos stoties dispečerinės vadovas Mindaugas Kliukas.

Tokiu atveju būtina kviesti medikus. Pavyzdžiui, kai kuriais atvejais gali prireikti hospitalizacijos, priklausomai nuo būklės ir kokios gyvybinės funkcijos pažeistos.

„Dažniausiai būna, kad netenkama kalio ir magnio. Šie du mikroelementai labai reikalingi širdies veiklai. Tada įstatoma lašelinė, kuri papildo ir elektrolitų bei skysčių balansą“, – teigė Šeškinės poliklinikos skyriaus vedėja Natalija Šertvytienė.

Jei tik perkaitote, jaučiate silpnumą, svaigsta galva, reikia eiti į pavėsį, gerti vėsius skysčius, ne kofeino ar alkoholio turinčius gėrimus.

Vilniaus mieste pastaruoju metu bendras iškvietimų skaičius padidėjo penktadaliu. Neatmetama, kad karštis prie tokios gausos prisidėjo, nes atsiliepia lėtinėms ligoms.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ji

ji portretas
Kokie seni traukiniai? Važiavau praeitą sekmadienį į Kauną. Tik įlipus pasijutau kaip saunoj, palydovė sakė, kad nesuderina šildymo ir pasiūlė keleviams vietas pirmamame aukšte, o ten laisvų vietų nedaug jų

ziurint y kuria puse vaziuoji

ziurint y kuria puse vaziuoji portretas
y sibira vez --reksi kad salta kaip saldytuve...

V ir Gis

V ir Gis  portretas
Aš niekaip nesuprantu, kaip žmonija apskritai dagyveno Iki šių dienų. Juk nebuvo nei šildymo nei kondicionavimo sistemų nei interneto...
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių